Γιάννης Μαρκόπουλος «Χρονικό» «Εντεύθεν»

Ο Γιάννης Μαρκόπουλος στο Ωδείο Ηρώδου ΑττικούΜια συναυλία με δυο έργα – το εμβληματικό «ΧΡΟΝΙΚΟ» και το νέο του δίσκο «ΕΝΤΕΥΘΕΝ» – παρουσιάζει στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού την Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου ο μεγάλος μας συνθέτης, ορίζοντας έτσι πολιτισμικά μια τρέχουσα πραγματικότητα.

Το «Χρονικό» (σε στίχους Κ.Χ Μύρη aka Κώστα Γεωργουσόπουλου ) είναι ένα έργο που περιγράφει με τρόπο μοναδικό την επώδυνη πορεία του ελληνισμού μέσα στον 20ο αιώνα. Ο συνθέτης εδώ συνδυάζει τα ελληνικά όργανα με τα συμφωνικά καινοτομώντας ενορχηστρωτικά μ’ αυτόν τον τρόπο. Παρουσίασε για πρώτη φορά το «Χρονικό» το 1969 στο ιστορικό στούντιο «Λήδρα» και την ίδια χρονιά το ηχογράφησε με τους νέους (τότε ) τραγουδιστές Nίκο Ξυλούρη και Μαρία Δημητριάδη. Εδώ το ερμηνεύουν η Νατάσσα Μποφίλιου και ο Vassilikos,

Το «Εντεύθεν» αποτελείται από καινούρια τραγούδια που πρώτη φορά παρουσιάζονται live. Είναι ίσως ο πιο προσωπικός δίσκος του συνθέτη, γεμάτος με πρωτόγνωρες εικόνες, μνήμες, ονειροπόλους ήρωες. Εξαιρετικά επίκαιρο το έργο χαρτογραφεί την παραμονή και τη φυγή από κοινωνίες δυστοπικές και, μιλώντας για την επόμενη μέρα, ζωγραφίζει ένα τοπίο γνώριμο και συνάμα νέο όπου πρόσωπα και καταστάσεις μετρούν την αντοχή τους και εξετάζοντας τις δομές γύρω τους, αποδομούν και αναδομούν. Ερμηνεύουν οι Γιώργος Νταλάρας, Δήμος Αναστασιάδης, Athena Ανδρεάδη, Δάφνη Ζουρνατζή και στο φλάουτο είναι ο Marc Grauwels.

Συμμετέχουν: Παιδική χορωδία & η 13χρονη μαθήτρια Γεωργία Φασουλάκη, Μικτή Χορωδία, Ορχήστρα «Παλίντονος Αρμονία». Διευθύνει ο συνθέτης.

: melwdos

Κοινοποίηση

Γράψτε το σχόλιο σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

7 + fourteen =