Η Πένυ Παπακωνσταντίνου στον melwdo

Melwdos.Ένας χρόνος μετά το «Φεγγάρι στην ταράτσα» … πώς αποφάσισες μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα να βγάλεις την επόμενη δισκογραφική σου δουλειά «Ο νοτιάς των λίγων»?

ΠΕΝΥ. Ο πρώτος δίσκος μου είχε πέντε κομμάτια και έγινε περισσότερο για μια πρώτη γνωριμία μου με τον κόσμο. Δεν είχα βέβαια σκοπό να κάνω επόμενη δισκογραφική δουλειά σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, αλλά τα γεγονότα το προκάλεσαν! Το Μάιο που μας πέρασε μου ζητήθηκε να γράψω τη μουσική για το soundtrack της μικρού μήκους ταινίας Dissolve. Δουλέψαμε με τη Μαρία Καναβάκη (η οποία έγραψε τους στίχους),πειραματιστήκαμε με λούπες και γενικότερα νέους ήχους, βγάζοντας ένα αποτέλεσμα που μας άρεσε ιδιαίτερα, κι έτσι γεννήθηκε η ιδέα να προχωρήσουμε να δουλέψουμε τον επόμενο δίσκο μου!
Τόσο απλά λοιπόν, εμείς βάλαμε την διάθεση και όλα τ’ άλλα έγιναν…

 

ΠΕΝΥ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ cdM. Πες μας λίγα λόγια για το δίσκο.

Π. Η δεύτερη δισκογραφική μου δουλειά σαφέστατα είναι πιο ολοκληρωμένη και πιο αντιπροσωπευτική του πώς πραγματικά κινούμαι στον μουσικό χώρο και φυσικά έγινε πιο εύκολα και γρήγορα, καθώς υπήρχε ήδη η γνώση από την πρώτη! Στόχος μας ήταν να έχει επί το πλείστον ως βάση της την παραδοσιακή μουσική που με αντιπροσωπεύει, με επιρροές φυσικά και από άλλα είδη μουσικής, με λούπες, με πιο ηλεκτρικούς ήχους και πρωταγωνιστές σε κάθε κομμάτι ένα σολιστικό όργανο, το οποίο σε κάποιους ρυθμούς που το έχουμε επιλέξει είναι έκπληξη για τον ακροατή. Κάπως έτσι λοιπόν δημιουργήθηκε ζεϊμπέκικο κομμάτι με σαξόφωνο, ροκ κομμάτι με κανονάκι και παραδοσιακό κομμάτι διασκευάστηκε funk!!
Σε αυτό το δίσκο μου έχουν εμπιστευτεί στίχους και μουσική η Χάρις Τσεκούρα , η Λιζέτα Καλημέρη , η Κατερίνα Δήμα και η Μαρία Καναβάκη. Συμμετέχουν η Καλλιρρόη Μυριαγκού και η Σαββέρια Μαργιολά, οι εγγραφές των φωνών και οι τελικές μίξεις-master έγιναν στο Studio Mythos από τον Θανάση Γκίκα , η φωτογράφιση – artwork έγινε από το Γιώργο – Όμηρο Χριστάκο, ενώ εξαιρετικοί σολίστες, όπως ο Θοδωρής Ρέλλος (σαξόφωνο) , ο Μιχάλης Πορφύρης (τσέλο) , ο Βασίλης Ραψανιώτης (βιολί) , η Γεωργία Νταγάκη (κρητική λύρα) και η Γεωργία Λώλη (κανονάκι), έκαναν το όνειρό μου πραγματικότητα. Τους ευχαριστώ πάρα πολύ όλους για την αγάπη που έδειξαν!

 

M. Είναι σαφές ότι υπάρχει πιο έντονα από το πρώτο σου cd το παραδοσιακό στοιχείο, με μια διάθεση πειραματισμού όμως, που το κάνει ακόμα πιο ενδιαφέρον. Με το σκεπτικό ότι μέχρι σήμερα έχεις διαγράψει μια σημαντική πορεία, αν και πολύ νέα, στο χώρο της παραδοσιακής μουσικής νοιώθεις ότι σε χαρακτηρίζει?

Π. Η αλήθεια είναι ότι επειδή ζω και δραστηριοποιούμαι στην Ελλάδα, αρνούμαι να δεχτώ την οποιαδήποτε «ταμπέλα», αν και στην ουσία επηρεάζει άμεσα την μουσική μου ταυτότητα, γιατί δυστυχώς, ενώ κάθε καλλιτέχνης πρέπει να έχει μια ταυτότητα ως βάση, το να σε κατατάξουν κάπου είναι πολύ περιοριστικό! Για μένα η παραδοσιακή μουσική και παιδεία που έχω αποκτήσει με τα χρόνια και συνεχίζω είναι πολύ σημαντική. Θεωρώ τον εαυτό μου πολύ τυχερό που ασχολείται με αυτό το είδος μουσικής και πλέον έτοιμο να προχωρήσει και να το εξελίξει μέσα από τη δική μου οπτική.

 

ΠΕΝΥ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥM. Συνεργάζεσαι και πάλι με την Χάρις Τσεκούρα, την Μαρία Καναβάκη και τον Χρήστο Παύλη. Να υποθέσουμε ότι έχετε βρει κοινούς κώδικες επικοινωνίας?

Π. Ήταν πολύ σημαντικό για μένα να συσπειρώσω μια ομάδα ανθρώπων γύρω μου με τους οποίους θα δουλεύουμε μαζί. Στάθηκα τυχερή γιατί υπήρξε «μαγεία» και οι άνθρωποι αυτοί βρέθηκαν μπροστά μου από την αρχή, με αποτέλεσμα εγώ να μπορώ να δουλεύω παραγωγικά.
Η Χάρις, όπως και στον πρώτο δίσκο έτσι και τώρα, μου εμπιστεύτηκε κομμάτια της και την ευχαριστώ πολύ! Είναι πολύ σημαντικό ο συνθέτης – στιχουρχός του εκάστοτε κομματιού να σ’ εμπιστεύεται εν λευκώ για την τελική μορφή του κομματιού του, να είναι ανοιχτός προς συζήτηση και να σου αλλάζει λέξεις που τυχόν δεν σου ταιριάζουν ή νοήματα μέσα στο ίδιο του το κομμάτι.
Η Μαρία εκτός του μουσικού και ενορχηστρωτικού της ταλέντου, δουλεύει μεθοδικά και πάντα στα χρονικά περιθώρια που ορίζουμε και αυτό είναι πολύ σημαντικό στη συνεργασία μας. Μέσα από τις κατά καιρούς συζητήσεις μας, έχουν βγει δύο δίσκοι και μια φιλία. Σ’ αυτή δε τη δισκογραφική δουλειά, μετά από δική μου προτροπή, μου εμπιστεύτηκε να τραγουδήσω ένα κομμάτι της και είναι ένα από τ’αγαπημένα μου!
Ο Χρήστος εκτός από εξαίρετος μουσικός είναι ο μάγος των πλήκτρων του υπολογιστή! Κάθε τρελλή ιδέα μπορεί να την κάνει πράξη συν ότι έχω τη χαρά να έχει αναλάβει και σ’ αυτόν το δίσκο όλα τα παιξίματα σε κιθάρες και μπάσο.

 

M. Ευχάριστη έκπληξη η αγαπημένη ηθοποιός Καλλιρρόη Μυριαγκού – πώς αποφάσισες να συμμετέχει στον δίσκο?

Π. Με την Καλλιρρόη γνωριστήκαμε στην ταινιά μικρού μήκους «Dissolve», όπου εκείνη πρωταγωνιστούσε κι εγώ έγραψα τη μουσική. Είναι άνθρωπος που σε προκαλεί να την γνωρίσεις. Έτσι κι έγινε…αρχίσαμε να κάνουμε παρέα, να συζητάμε, μου έκανε και κάποια μαθήματα κινητικής και σωματικής έκφρασης, ώσπου μια μέρα πάνω που είχα αρχίσει να την συνηθίζω μου ανακοίνωσε ότι θα μετακομίσει στη Ν.Υόρκη! Σκέφτηκα λοιπόν πριν φύγει να κάνουμε κάτι μαζί, να το έχουμε δικό μας. Έτσι γεννήθηκε λοιπόν και το ομώνυμο τραγούδι του δίσκου «Ο νοτιάς των λίγων»…

 

ΠΕΝΥ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥM. «Ο νοτιάς των λίγων» είναι δική σου παραγωγή. Ήταν συνειδητή επιλογή ή βρήκες τις πόρτες των ελάχιστων δισκογραφικών που έχουμε απομείνει κλειστές?

Π. Η πρώτη δισκογραφική δουλειά μου έδωσε γνώσεις και εμπειρία για την δεύτερη. Η πρώτη εκδόθηκε από τη δισκογραφική «Polytropon» λόγω του γραφείου παραγωγής που το είχε αναλάβει. Φέτος θεώρησα ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να μπεί δισκογραφική αν και έγιναν προτάσεις, καθώς από την αρχή δεν μ’ ενδιέφερε ο δίσκος να φτάσει στα ανύπαρκτα δισκοπωλεία, δεν θα μου πλήρωναν την παραγωγή του, επί της ουσίας δεν θα με βοηθούσαν με την προώθησή του, παρά μόνο θα μου κρατούσαν κάποιο ποσοστό και τυχόν πνευματικά δικαιώματα από τις πωλήσεις ή ποσοστό από μελλοντικές μου ζωντανές εμφανίσεις. Δεν βρήκα λοιπόν κανένα λόγο να διαφημίσω κάποια δισκογραφική εταιρεία…

 

M. Σαν ανεξάρτητη παραγωγή, μπορεί κάποιος να προμηθευτεί το cd σου στα δισκοπωλεία?

Π. Ο κόσμος νομίζω για διάφορους λόγους εδώ και καιρό έχει σταματήσει να αγοράζει cd από τα δισκοπωλεία, γι’αυτό και τα περισσότερα έχουν κλείσει!
Το δίσκο λοιπόν μπορεί κάποιος να τον προμηθευτεί από τα μεγαλύτερα διαδικτυακά δισκοπωλεία που υπάρχουν (cdbaby,itunes κτλ),που είναι πλέον και ο νέος τρόπος διανομής δίσκων πέρα από τις εφημερίδες , από τη σελίδα μου στο facebook και όλες τις προσωπικές μου σελίδες στο διαδίκτυο και φυσικά από τις ζωντανές μου εμφανίσεις που θα ξεκινήσουν σε λίγο καιρό.

 

M. Ετοιμάζεις κάποιες εμφανίσεις στην Αθήνα ή στην επαρχία?

Π. Βρίσκομαι ήδη σε πρόβες με τρεις εξαίρετους μουσικούς, τον Μιχάλη Καταχανά (βιόλα), τον Γιάννη Μουτσάκη (κρουστά) και τον Λευτέρη Πουλιού (πλήκτρα – σαξόφωνο) και ετοιμάζουμε ένα project διαφορετικό από τα υπόλοιπα…δεν θα σας πώ περισσότερα μιας και αρχές Φλεβάρη θα το παρουσιάσουμε πρώτη φορά ξεκινώντας από την Αθήνα!!

 

M. Κάτι τελευταίο που θα ήθελες να ευχηθείς μιας και σε λίγες μέρες μπαίνει το 2013?

Π. «Ο νοτιάς των λίγων» θα φυσήξει και θα ξεκαθαρίσει το τοπίο σιγά σιγά…αυτοί που έχουν τη δυνατότητα ας βγούν από τον μικρόκοσμό τους. Υπάρχουν άνθρωποι γύρω που μας έχουν ανάγκη! Υγεία και κουράγιο σε όλο τον κόσμο. Κάθε νέος χρόνος μια καινούργια αρχή!

 

Η Νέα της σελίδα www.penypapakonstantinou.gr/el

 

 

: melwdos

Κοινοποίηση

Γράψτε το σχόλιο σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

4 × 5 =