Μαρία Αναματερού – Όπου αγαπάς και όπου γης

Ένα μαγευτικό ταξίδι που ενώνει μικρές μουσικές πατρίδες, απ’ τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα ως την Αρμενία και τη Σερβία αποτελεί ο πρώτος προσωπικός δίσκος «Όπου αγαπάς και όπου γης» της Μαρίας Αναματερού από την Απείρανθο της Νάξου, που κυκλοφορεί από τη Lyra.

Η παράδοση αποδίδεται με μια φρέσκια ματιά, που προσεγγίζει το σύγχρονο έντεχνο τραγούδι και η εκτέλεση, όπως και η διασκευή των τραγουδιών των άλλων χωρών, δε στερείται σεβασμού, τόλμης και χρωμάτων. Όπως σημειώνεται και στο εισαγωγικό σημείωμα του δίσκου: «στης μουσικής το χάρτη δεν υπάρχουν σύνορα… καθώς η μούσα τραγουδά προς τιμήν της οικουμένης».

Παρών στο δίσκο αυτό και ο ποιητικός λόγος. Πρόζες, μικρά ποιητικά κείμενα και λαογραφικές επισημάνσεις της δημιουργού, συνοδεύουν τα τραγούδια, καθιστώντας το άλμπουμ μικρό λεύκωμα.

Στο πρώτο αυτό προσωπικό άλμπουμ της, η Μαρία Αναματερού καταθέτει το ταλέντο και την ψυχή της και σε προσωπικές της συνθέσεις, καθώς και σε ιδιαίτερες μουσικές προσεγγίσεις της στην τέχνη και στην παράδοση.

Την ενορχήστρωση και τη διασκευή των κομματιών υπογράφει ο Πάτμιος Θεολόγος Μιχελλής -πανεπιστημιακός καθηγητής και δάσκαλος παραδοσιακού βιολιού- ο οποίος με αρτιότητα, ταλέντο αλλά και αγάπη για αυτό που κάνει, έδωσε στο δίσκο το δικό του φως.

Το δίσκο πλαισίωσαν αξιόλογοι μουσικοί, φίλοι πάνω απ’ όλα:
Θεολόγος Μιχελλής (βιολί, λαούτο),
Haig Yazdjian (ούτι),
Σωκράτης Σινόπουλος (πολίτικη λύρα),
Πάνος Δημητρακόπουλος (κανονάκι),
Νίκος Μέρμηγκας (λαούτο, λαύτα),
Βασίλης Σμάνης (λαούτο),
Γιώργος Μακρής (γκάιντα, νέι),
Μιχάλης Καλκάνης (κοντραμπάσο),
Γιάννης Μουτσάκης (κρουστά),
Γιάννης Ανδριανόπουλος (κλασική κιθάρα),
Δημήτρης Βαρελόπουλος (λαούτο),
Βαγγέλης Καραπέτρος (κιθάρα),
Νίκος Παπαϊωάνου (τσέλο),
Μάκης Ζωγραφίδης (κοντραμπάσο),
Γιώργος Κοντογιάννης (κρητική λύρα),
Στέλλα Βαλάσση (σαντούρι),
Γιώργος Ζωγράφος (ακορντεόν),
Νίκος Φόρτσας (νέι),
Δημήτρης Κορδάς (ούτι),
Κυριάκος Γκουβέντας (βιολί),
Γιάννης Μαύρος (κλαρίνο),
Πασχάλης Καρβουνάρης (τρομπέτα),
Σταμάτης Πασόπουλος (μπαγιάν),
Στράτος Πασόπουλος (καβάλ),
Στάθης Παρασκευόπουλος (νταούλι),
Νίκος Μαγνήσαλης (ταμπούρο).

Βιογραφικό
Η Μαρία Αναματερού από την Απείρανθο της Νάξου, μετά την αποφοίτησή της από το Εθνικό Ωδείο Αθηνών και το Ωδείο «Αναγέννηση» με σπουδές ανώτερων θεωρητικών- πιάνου καθώς και πτυχιούχος σύγχρονου και ελαφρού τραγουδιού, δραστηριοποιήθηκε στο χώρο της μουσικής, στο πλευρό του Λουδοβίκου των Ανωγείων, έχοντας ήδη καταγράψει συμμετοχές σε μείζονος σημασίας διοργανώσεις (Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, Μικρή Επίδαυρος, Αίθριο του Μεγάρου Μουσικής) και εμφανίσεις σε μουσικές σκηνές της Αθήνας και της επαρχίας.
Παράλληλα, έχει πραγματοποιήσει τις πρώτες δισκογραφικές της συνεργασίες, με το Λουδοβίκο των Ανωγείων (Γκρεμό δεν έχουν τα πουλιά), τον Δημήτρη Καρρά (Αστιβή) και τον Φίλιππο Πλιάτσικα (Τα κρυμμένα).
Τον Μάιο κυκλοφορεί από τη Lyra ο πρώτος προσωπικός της δίσκος σε ενορχήστρωση Θεολόγου Μιχελλή, με διασκευές παραδοσιακών και ξένων κομματιών καθώς και 3 δικές της συνθέσεις με τίτλο «Όπου αγαπάς και όπου γης».

 

: melwdos

Κοινοποίηση

Γράψτε το σχόλιο σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

five × 4 =