Πέτρος Φυσσούν Έλληνας ηθοποιός και σκηνοθέτης

Πέτρος Φυσσούν Έλληνας ηθοποιός και σκηνοθέτηςΟ Πέτρος Φυσσούν (5 Οκτωβρίου 1933 – 5 Δεκεμβρίου 2016) ήταν Έλληνας ηθοποιός και σκηνοθέτης.

Βιογραφία

Γεννήθηκε στις 5 Οκτωβρίου 1933 στη Ρωσία (άλλες πηγές αναφέρουν στο Αγρίνιο), γιος πρόσφυγα απο τη Ρωσία που εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα μετά τη ρωσική επανάσταση. Αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή Θεάτρου Τέχνης το 1954. Μέχρι το 1956 συνεργάσθηκε με το Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν. Υπήρξε πρωταγωνιστής του Εθνικού Θεάτρου στο χρονικό διάστημα 1961-1965 και στη συνέχεια ομοίως στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος 1976-1978. Στη θεατρική σκηνή ερμήνευσε όλα σχεδόν τα είδη θεάτρου, δράμα, κωμωδία, τραγωδία αλλά και επιθεώρηση.

Είχε συμμετάσχει στα Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καννών (1965), Μόσχας και τότε Λένιγκραντ (1966), Αθηνών, Φιλίππων αλλά και στα Επιδαύρια. Υπήρξε θιασάρχης και θεατρικός επιχειρηματίας αλλά και μέλος του Ινστιτούτου Καταναλωτών.

Τιμήθηκε με πολλά βραβεία όπως Α΄ ανδρικού ρόλου στα Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου 1963 και 1964 καθώς και με Α΄ Βραβείο ανδρικού ρόλου στο Φεστιβάλ Θεάτρου Ιθάκης το 1975.

Ήταν μόνιμος κάτοικος Αθηνών (οδού Χοϊδά) μιλούσε Αγγλικά, Ρωσικά και Σουηδικά. Αδερφός του, ο επίσης ηθοποιός Κώστας Φυσσούν.

Ο γαμπρός του Χατζηχρήστου

Ο Πέτρος Φυσσούν ήταν παντρεμένος με την κόρη του Κώστα Χατζηχρήστου, Τέτα που ο κωμικός είχε αποκτήσει από τον πρώτο του γάμο με τη Μαρία Νικολαΐδου.teta Ο Χατζηχρήστος αρχικά είχε αντιρρήσεις για τον γάμο καθώς δεν ήθελε η κόρη του να σμίξει με ηθοποιό. Η διαφορά ηλικίας του ζευγαριού ήταν επίσης ένα «αγκάθι» για το οικογενειακό τους περιβάλλον μιας και ο Φυσσούν ήταν περίπου είκοσι χρόνια μεγαλύτερος από την Τέτα. Παρά τις αντιρρήσεις, παντρεύτηκαν και έζησαν μαζί αγαπημένοι μέχρι τον θάνατο της Τέτας Χατζηχρήστου τον Ιούνιο του 2015.

Η απώλειά της στοίχισε πολύ στον ηθοποιό. Το ζευγάρι απέκτησε μια κόρη την Άννια η οποία μεγαλώνοντας ακολούθησε για λίγο καιρό τα χνάρια του πατέρα της και έπαιξε σε αρκετές θεατρικές παραστάσεις. Το 2007 όμως αποφάσισε να εγκαταλείψει τα εγκόσμια και έγινε μοναχή με το όνομα Πορφυρία. Ο Πέτρος Φυσσούν είχε πάρει το βραβείο πρώτου ανδρικού ρόλου στο Φεστιβάλ Ελληνικού κινηματογράφου το 1963 αλλά και το 1964.

Ο Πέτρος Φυσσούν έφυγε από τη ζωή από λοίμωξη του αναπνευστικού στο νοσοκομείο Σωτηρία της Αθήνας, την Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου του 2016. Η κηδεία του θα γίνει 7 Δεκεμβρίου 2016, στις 10 το πρωΐ, στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου, στα Πευκάκια.

Φιλμογραφία

1958 Οι Παράνομοι
1958 Μια λατέρνα, μια ζωή
1962 Οι Υπερήφανοι
1963 Ο αδελφός Άννα
1963 Όσα κρύβει η νύχτα
1964 Προδοσία
1964 Διωγμός
1965 Η μοίρα του αθώου
1965 Διχασμός
1966 Ο ζεστός μήνας Αύγουστος
1967 Οι ένοχοι
1967 Αυτή η γη είναι δική μας
1968 Ο Αλύγιστος
1968 Μπροστά στην αγχόνη
1968 Η οργή του αδικημένου
1970 Οι γενναίοι του Βορρά
1971 Μαντώ Μαυρογένους
1972 Αέρα, αέρα, αέρα
1980 Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο
2008 Rosmarinus Officinalis
2011 The Flight of the Swan

 

: melwdos

Κοινοποίηση

Γράψτε το σχόλιο σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *