Στέλιος Καζαντζίδης Η… αθάνατη φωνή της Ελλάδας

Στέλιος Καζαντζίδης Η… αθάνατη φωνή της ΕλλάδαςΟ Στέλιος Καζαντζίδης (29 Αυγούστου 1931 – 14 Σεπτεμβρίου 2001) ήταν σπουδαίος Έλληνας λαϊκός τραγουδιστής. Συγκαταλέγεται στους σημαντικότερους τραγουδιστές του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού.

Βιογραφία

Γεννήθηκε στις 29 Αυγούστου 1931 στη Νέα Ιωνία Αττικής και πέθανε στις 14 Σεπτεμβρίου 2001 στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών. Μητέρα του ήταν η Γεσθημανή (Χατζίδαινα) που καταγόταν από την Αλάγια της νοτιοδυτικής Μικράς Ασίας. Ο πατέρας του Χαράλαμπος καταγόταν από τα Κοτύωρα (σημ. Ορντού) του Πόντου. Χτίστης στο επάγγελμα ήταν στα χρόνια της κατοχής ενεργός στην Εθνική Αντίσταση, οργανώθηκε στις τάξεις του ΕΛΑΣ και δούλεψε για την Επιμελητεία του Αντάρτη (ΕΤΑ). Στα χρόνια του εμφυλίου δολοφονήθηκε από παρακρατικούς αντικομμουνιστές.
Ο έφηβος Καζαντζίδης αναγκάζεται να κάνει πολλές δουλειές για να βγάλει το μεροκάματο. Δουλεύει σε εργοστάσια, υφαντουργεία, πουλάει τσιγάρα και κρύο νερό σε κεντρικά σημεία της πρωτεύουσας. Άσχημη εμπειρία για τον Καζαντζίδη η στρατιωτική του θητεία στο Διόνυσο Αττικής. Κατά τη στρατιωτική του θητεία ορίστηκε υπεύθυνος σε τάγμα μουλαράδων και εκεί μια κλωτσιά στα γεννητικά του όργανα, του στέρησε την πατρότητα.

Ο πρώτος άνθρωπος που εκτίμησε τη φωνή του ήταν κάποιο αφεντικό του, που καθώς τον άκουσε την ώρα της δουλειάς, του χάρισε μια κιθάρα. Δάσκαλος του Καζαντζίδη υπήρξε ο Στέλιος Χρυσίνης, ένας τυφλός συνθέτης.

Στα 1952, ο Καζαντζίδης κάνει το δισκογραφικό ντεμπούτο του με ένα τραγούδι του Απόστολου Καλδάρα. Το τραγούδι αυτό έφερε τον τίτλο «Για μπάνιο πάω». Ήταν ένα τραγούδι γραμμένο για τον καύσωνα που επικρατούσε εκείνο το καλοκαίρι στην πρωτεύουσα. Ο δίσκος δεν πούλησε γιατί μιμήθηκε τη φωνή του Πρόδρομου Τσαουσάκη και η καριέρα του Στέλιου Καζαντζίδη θα έσβηνε πριν καλά καλά αρχίσει. Αυτός που αντιλήφθηκε τις δυνατότητες της φωνής του Καζαντζίδη ήταν ο συνθέτης Γιάννης Παπαϊωάννου. Το τραγούδι του Οι βαλίτσες γίνεται μεγάλη επιτυχία και το φαινόμενο Καζαντζίδης αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά.

Τον Οκτώβρη του 1965, Καζαντζίδης, Μαρινέλλα και Μανώλης Αγγελόπουλος προετοιμάζουν συναυλίες, που τελικά δεν θα πραγματοποιηθούν, αφού λίγους μήνες αργότερα ο Καζαντζίδης πήρε τη μεγάλη απόφαση να σταματήσει τις ζωντανές εμφανίσεις σε κέντρα. Αιτία είναι η αποστροφή του για την κατάσταση που επικρατούσε στα νυχτερινά κέντρα. Χαρακτηριστικά η Μαρινέλλα αναφέρει πως μόνο στο μαγαζί που ο Καζαντζίδης δούλευε απαγορευόταν (από τον ίδιο φυσικά) οι τραγουδίστριες να κάθονται στα τραπέζια των εύρωστων οικονομικά πελατών.

Η αποχώρηση του Καζαντζίδη από το πάλκο,

«…αποτελεί την πιο δραματική μορφή σιωπηλής διαμαρτυρίας απέναντι σε ένα αμείλικτο σύστημα διαπλοκής από νεόπλουτους θαμώνες, αφεντικά της δισκογραφίας και μπράβους της νύχτας…»

Ο Καζαντζίδης με τη Μαρινέλλα και τον ποδοσφαιριστή Μίμη Παπαϊωάννου φτάνουν στη Γερμανία για συναυλίες. Η υποδοχή που τους επιφυλάσσουν οι ομογενείς είναι συγκινητική. Μαζί τους ο νεαρός -τότε- δεξιοτέχνης του μπουζουκιού Χρήστος Νικολόπουλος. Την ίδια εποχή ο Καζαντζίδης και ο Χρήστος Κολοκοτρώνης (μουσική και στίχους αντίστοιχα) δημιούργησαν τον ύμνο της ΑΕΚ που ερμήνευσε ο Παπαϊωάννου: «Νικήστε, νικήστε».

Είχε προηγηθεί στα 1959 δικαστική διαμάχη του Καζαντζίδη με την δισκογραφική εταιρεία COLUMBIA, με αφορμή τις μεγάλου μεγέθους πωλήσεις του τραγουδιού «Μαντουμπάλα», πωλήσεις ρεκόρ, που την εποχή εκείνη άγγιξαν τις 100.000. Στην άλλη όψη του ίδιου δίσκου περιλαμβάνεται το «Δυο πόρτες έχει η ζωή», σε μουσική του ίδιου του Καζαντζίδη και στίχους της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου. Παρά τις χωρίς προηγούμενο πωλήσεις και τη στιγμή που η εταιρεία έβγαζε εκατομμύρια από το συγκεκριμένο δισκάκι, ο ίδιος ο τραγουδιστής πήρε λιγότερες από 1000 δραχμές.
Αυτό συνέβη καθώς οι τραγουδιστές τότε πληρώνονταν ένα εφάπαξ ποσό για τον κάθε δίσκο και δεν λάμβαναν ποσοστά από τις πωλήσεις. Στον Καζαντζίδη χρωστούν πολλά οι σύγχρονοι τραγουδιστές, αφού πρώτος αυτός διεκδίκησε για τον κλάδο του ποσοστά και η προσπάθειά του είχε θετικό αποτέλεσμα.

Στα 1969 αποφασίζει να αποσυρθεί για περίπου δύο χρόνια από τη δισκογραφία. Τότε είναι που κάνει και την προσπάθεια να δημιουργήσει τη δική του εταιρεία, την «STANDAR» αλλά τα κατεστημένα συμφέροντα και η λογοκρισία στα χρόνια της Χούντας των Συνταγματαρχών δεν τον αφήνουν. Την ίδια μοίρα είχαν και οι όποιες άλλες επιχειρηματικές κινήσεις, όπως η εκτροφή βατράχων, το ούζο «Υπάρχω» που κυκλοφόρησε αργότερα κτλ.

Στα τέλη του 1975 έρχεται ο δίσκος «Υπάρχω».

Χρήστος Νικολόπουλος και Πυθαγόρας υπογράφουν την αποχώρηση του Στέλιου από τη δισκογραφία για δώδεκα χρόνια. Επιστρέφει το 1987 με το δίσκο (τον τελευταίο στη MINOS) «Ο δρόμος της επιστροφής».
Το 1988 απεβίωσε η μητέρα του, Γεσθημανή. Ακολουθεί ο δίσκος «Ελεύθερος» στην Polygram. Οι δίσκοι του γίνονται χρυσοί και πλατινένιοι κάνοντας ρεκόρ πωλήσεων. Τελευταίο τραγούδι που ερμηνεύει λίγους μήνες πριν εισαχθεί στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών (με καρκινώματα στον εγκέφαλο) είναι το «Έρχονται χρόνια δύσκολα» και τον δίσκο αυτό, που ήταν και το κύκνειο άσμα του καλλιτέχνη, τον προλογίζει απευθύνοντας χαιρετισμό στους θαυμαστές του.

Κατά τη διάρκεια της καριέρας του, τραγούδησε δημιουργίες μεγάλων συνθετών

(Άκης Πάνου, Γιάννης Παλαιολόγου, Απόστολος Καλδάρας, Μανώλης Χιώτης, Μίκης Θεοδωράκης, Θοδωρής Δερβενιώτης, Νάκης Πετρίδης[3], Χρήστος Λεοντής, Τάκης Σούκας, Θανάσης Πολυκανδριώτης, Μπάμπης Μπακάλης, Χρήστος Νικολόπουλος, Γιώργος Μητσάκης, Βασίλης Τσιτσάνης, Σταύρος Ξαρχάκος, Μάνος Λοΐζος, Γιάννης Παπαϊωάννου, Γιώργος Ζαμπέτας κα) και στιχουργών (Κώστας Βίρβος, Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου, Τάσος Λειβαδίτης, Δημήτρης Χριστοδούλου, Λευτέρης Παπαδόπουλος, Πυθαγόρας, Σώτια Τσώτου, Χρήστος Κολοκοτρώνης, Ευάγγελος Ατραΐδης, Βάντα Κουτσοκώστα, Νίκος Λούκας, Λευτέρης Χαψιάδης, Χαράλαμπος Βασιλειάδης (ΤΣΑΝΤΑΣ) κα).

Έφυγε από τη ζωή στις 14 Σεπτεμβρίου 2001, σε ηλικία 70 ετών, μετά από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο.

Δισκογραφία

1955 Στέλιος Καζαντζίδης
1959 Ο Ένας
1965 Τραγουδήστε μαζί μου
1965 Καταχνιά
1967 Αναπολώντας
1968 Καζαντζίδης – Μαρινέλλα
1969 Νυχτερίδες κι αράχνες
1970 Ένα γράμμα
1970 Η στεναχώρια μου
1971 Στέλιος Καζαντζίδης Νο3
1971 Στιγμές
1972 Ο Γυρισμός
1972 Στέλιος Καζαντζίδης Νο4
1973 Γυάλινος κόσμος
1973 Το δρoμολόι της ζωής
1974 Καζαντζίδης – Γκρέυ – Πάνου
1974 Η ζωή μου όλη
1974 Στην Ανατολή
1975 Στέλιος Καζαντζίδης Νο5
1975 Τα Ρεμπέτικα
1975 Υπάρχω
1976 Στέλιος Καζαντζίδης Νο6
1977 Σε Δημοτικά τραγούδια
1977 Καινούριοι κόσμοι
1977 Στέλιος Καζαντζίδης Νο7
1977 Στέλιος Καζαντζίδης Νο8
1978 14 Χρυσές Επιτυχίες Νο2
1978 Τραγουδάει Κώστα Βίρβο
1978 Μοναξιά μου
1980 Τραγουδά Πυθαγόρα
1981 Τα τραγούδια της Ανατολής
1981 Τραγούδια 1951-1963
1981 Τραγούδια 1961-1963
1982 Τραγουδά Μπάμπη Μπακάλη
1982 15 Μεγάλες Επιτυχίες
1984 Τραγουδά Βασίλη Τσιτσάνη
1985 Ανέκδοτα τραγούδια απ΄ τις 33 στροφές
1985 Μία Γυναίκα έφυγε
1985 Για πάντα 1952-1963 Νο2
1987 Ο δρόμος της επιστροφής
1987 Λαϊκοί Βάρδοι
1987 Καζαντζίδης-Μπιθικώτσης-Μαζί
1988 Τα τραγούδια της ζωής μου 7 Cd
1988 Οι Μεγαλύτερες Επιτυχίες του No1
1988 Τώρα
1988 Ελεύθερος
1988 Τραγούδια από 45 & 78 στροφές 2 Cd
1989 Ότι δεν είπα
1991 Οι Μεγαλύτερες Επιτυχίες του 2 Cd
1991 Τα Τραγούδια Της Αμερικής (Καζαντζίδης – Μαρινέλλα)
1991 Οι Μεγαλύτερες Επιτυχίες του No2
1992 Βραδιάζει
1992 Αυτή είναι η ζωή μου 2 Cd
1993 Τα αηδόνια του Πόντου
1993 Οι πρώτες Αυθεντικές εκτελέσεις
1993 Ανέκδοτα τραγούδια από τις 33 στροφές No3
1993 Ένα γλέντι με το Στελάρα 1
1993 Ένα γλέντι με το Στελάρα 2
1993 Η Ελλάδα του Στέλιου και του Στράτου
1993 Συναπάντεμαν
1993 Τα τσιφτετέλια του Στέλιου και του Μανώλη
1994 Τα πορτραίτα Της Μίνως ΕΜΙ 4
1994 Και που Θεός
1994 Δισκογραφία Τσιτσάνη Νο10
1995 Οι Μεγάλες Επιτυχίες (Καζαντζίδης – Μαρινέλλα)
1995 Τα Βιώματα μου
1996 Μέσα από τις 45 στροφές
1996 Τραγούδια Από τις 45 Στροφές
1996 Αλλοτινές μου Εποχές
1996 Αφιέρωμα
1996 Εξ Ανατολών το μέλος
1996 Μεγάλες Επιτυχίες 2 Cd
1997 Τραγούδια Από τις 45 Στροφές No2
1997 Πατρίδα`μ αραεύω σε
1997 12 Ερωτικές στιγμές
1998 Τα Ζεϊμπέκικα του Στέλιου
1999 Τραγουδώ
2000 Τραγούδια Από τις 45 Στροφές No 3
2000 Η Φωνή του όλη
2000 Όταν η φωνή φτάνει το θρύλο
2000 Έρχονται χρόνια δύσκολα
2000 Ποντιακά

 

Συλλογές που κυκλοφόρησαν μετά τον θάνατό του

2001 Μεγάλοι ερμηνευτές 5 Cd
2001 Υπάρχω για Εσάς
2002 Τα Καλύτερα 2 Cd
2002 Τραγουδά Μανώλη Χιώτη
2002 Η πρώτη αγάπη σου είμαι εγώ
2003 Αυτή η νύχτα μένει
2003 Για πάντα κοντά μας 4 Cd
2003 Μεγάλα τραγούδια
2003 Ερμηνεύει Βασίλη Τσιτσάνη
2003 Απ΄ έξω απ΄ τις φυλακές
2003 Έχασα τον άνθρωπο μου
2003 Όπως Ραγίζει Το Γυαλί
2003 Πάρε φωτιά και κάψε με
2003 Τα τραγούδια της Μάνας
2004 Τα πικραμένα χείλη μου
2004 Πάω στην Αυστραλία
2004 Η Χαριστική βολή
2004 Τα πιο ωραία χρόνια μου
2005 Αυτή η νύχτα μένει 40 Μεγάλες Επιτυχίες 2 Cd
2005 Χίλιες Νύχτες όμορφες
2005 Σε τραγούδια της Ευτυχίας
2008 Υπάρχω [Τα 72 καλύτερα τραγούδια]

 

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

: melwdos

Κοινοποίηση

Γράψτε το σχόλιο σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *