Χρόνης Εξαρχάκος, αξέχαστος και δημοφιλής κωμικός

Χρόνης Εξαρχάκος, αξέχαστος και δημοφιλής κωμικόςΟ Χρόνης Εξαρχάκος, από τους νεαρούς ηθοποιούς της χρυσής φουρνιάς του ελληνικού κινηματογράφου τη δεκαετία του ’60,

δεν άργησε να γίνει δημοφιλής κωμικός και να παραμείνει αξέχαστος στις καρδιές του ελληνικού κινηματογραφικού κοινού.

Ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου, που διακρίθηκε κυρίως σε κωμικούς ρόλους. Είχε μπριόζικο στυλ, έδινε τέμπο στο ρόλο του και είχε την ικανότητα να μιλάει γρήγορα, αλλά πολύ καθαρά. Οι γκριμάτσες του και μόνο, αρκούσαν για να προκαλούν το γέλιο στους θεατές. Έφυγε νωρίς από τη ζωή και δεν πρόλαβε να ξεδιπλώσει ολοκληρωτικά την πλούσια κωμική του φλέβα.

Ο Πολυχρόνης Έξαρχος, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, γεννήθηκε στις 21 Νοεμβρίου 1932

στην Ερμούπολη της Σύρου και μεγάλωσε στην Πλάκα. Σπούδασε τη δραματική τέχνη στη σχολή του Πέλου Κατσέλη και πρωτοεμφανίστηκε στη σκηνή το 1963, στο έργο «Βίλα των οργίων» με το θίασο Αναλυτή – Ρηγόπουλου. Από τότε συνεργάστηκε με τα μεγαλύτερα ονόματα του ελληνικού θεάτρου.

Έπαιξε με τον Μάνο Κατράκη, όταν το «Ελληνικό Λαϊκό Θέατρο» ήταν στις δόξες του, στο έργο του Σέξπιρ «Ιούλιος Καίσαρ» (1964), με την Κατερίνα στα έργα «Χαρτοπαίχτρα», «Αντροτραγανίστρα» και «Ελάτε να γελάσουμε», με τον Κώστα Βουτσά, τη Μάρω Κοντού και τον Γιώργο Κωνσταντίνου στα έργα «Μην πατάτε τη χλόη» και «Ο Καραγκιόζης στη Βουλή».

Το υποκριτικό του ταλέντο και τα προσόντα του αναδείχτηκαν όταν έπαιξε στο «Γλάρο» του Τσέχωφ με τον Γιάννη Φέρτη και την Ξένια Καλογεροπούλου (1966), ενώ είχε ήδη γίνει ευρύτερα γνωστός με τη συμμετοχή του στο θεατρικό του Αλέκου Σακελλάριου «Η κόρη μου η σοσιαλίστρια», που παρουσιάστηκε από το θίασο Βουγιουκλάκη – Παπαμιχαήλ, προτού γυριστεί σε ταινία και γνωρίσει μεγαλύτερη επιτυχία. Μαζί τους έπαιξε και στο έργο του Πολ Όσμπορν «Ο κόσμος της Σούζι Βογκ».

Ο Χρόνης Εξαρχάκος συμμετείχε και σε πολλές απ’ τις ταινίες που σφράγισαν τη χρυσή εποχή της Φίνος Φιλμ:

«Ένας ιππότης για τη Βασούλα», «Γοργόνες και μάγκες», «Μια κυρία στα μπουζούκια» και «Κάτι κουρασμένα παλικάρια». Το 1965 συμμετείχε στην ανολοκλήρωτη ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου «Forminx Story». Στην τηλεόραση, πρωταγωνίστησε στη σειρά του Αλέξη Τριανταφύλλου «Ένας απίθανος ντετέκτιβ», που προβλήθηκε το 1973 από την ΥΕΝΕΔ. Ενσάρκωνε τον ιδιωτικό ντετέκτιβ Τίτο Χαρίτο, που έμπλεκε σε απίθανες καταστάσεις, στην προσπάθειά του να εξιχνιάσει διάφορες υποθέσεις.

Ο Χρόνης Εξαρχάκος πέθανε στις 27 Σεπτεμβρίου 1984 στο νοσοκομείο «Άγιος Σάββας» της Αθήνας, νικημένος από την επάρατη νόσο. Έπασχε από καρκίνο των οστών. Η κηδεία του έγινε την επομένη στο Α’ Νεκροταφείο της Αθήνας.

 

Φιλμογραφία

1964 Έκλεψα τη γυναίκα μου
1964 Διαζύγιο αλά ελληνικά
1964 Ο καταφερτζής
1965 Ενώνει ο πόνος δυο καρδιές
1965 Forminx Story
1966 Διπλοπεννιές
1966 Η κόρη μου η σοσιαλίστρια
1966 Σύντομο διάλειμμα
1967 Κάτι κουρασμένα παλληκάρια
1967 Ο Λαμπίρης εναντίον των παρανόμων
1968 Ένας ιππότης για τη Βασούλα
1968 Γοργόνες και μάγκες
1968 Μια κυρία στα μπουζούκια
1969 Γυμνοί στο δρόμο
1969 Η παριζιάνα
1969 Η ωραία του κουρέα
1969 Ο γόης
1970 Αυτοί που μίλησαν με το θάνατο
1971 Μαριχουάνα στοπ
1971 Μια ελληνίδα στο χαρέμι
1971 Ο κατεργάρης
1972 Το κοροϊδάκι της πριγκηπέσας
1981 Γκαρσονιέρα για δέκα
1981 Είσαι στην ΕΟΚ πάθε για την ΕΟΚ
1982 Εδώ και τώρα αγγούρια

 

 

Πηγές: www.sansimera.gr | finosfilm.com

 

Άλλα Άρθρα:

: melwdos

Κοινοποίηση

Γράψτε το σχόλιο σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *