Ένα δέντρο που το λένε αυλαία

Ένα δέντρο που το λένε αυλαίαΈνα δέντρο που το λένε αυλαία. Ο Χρήστος Γιαννόπουλος έγραψε τραγούδια έξω από τις περιχαρακώσεις του εμπορικού ή του έντεχνου.

Τραγούδια που προέκυψαν μέσα από τα προσωπικά του ακούσματα που ποικίλουν από το 70s rock μέχρι το καλό ρεμπέτικο και από την 90s pop μέχρι το παλιό λαϊκό, καθώς και τα τραγούδια του Μίκη και του Μάνου που όλοι αγαπήσαμε και τραγουδήσαμε.

Το προσωπικό του στοίχημα σε αυτά τα δύο albums-ανθολογίες ήταν να μελοποιήσει νέους στιχουργούς, άφθαρτους, έξω από κυκλώματα και συντεχνίες, οι οποίοι επικοινώνησαν μαζί του μέσα από το Facebook. Συμπληρώνοντας το παζλ με καταξιωμένους παλιούς, αλλά και νέους ταλαντούχους τραγουδιστές, που ανακάλυψε ο ίδιος τα τελευταία χρόνια, μας παρουσιάζει δύο ξεχωριστά έργα που αποτελούν μία ολότητα: “Ένα δέντρο που το λένε αυλαία” και “Μουσικές Διαδρομές (Θαλασσινά Μπάνια)”.

Το “Δέντρο που το λένε αυλαία” είναι ένας φόρος τιμής στα πολυποίκιλα μουσικά ακούσματα του συνθέτη, από τον Καζαντζίδη ως τους Beatles και από τον Χατζιδάκι ως τους Pink Floyd. Μελοποιώντας ταλαντούχους ερασιτέχνες στιχουργούς, το αποτέλεσμα είναι μια συνθετική πολυμορφία όπου τα τραγούδια εκφύονται από τον κορμό του μουσικού δέντρου και διακλαδίζονται σε ύφος.

Οι στιχουργοί που συνεισέφεραν σε αυτό το εγχείρημα είναι οι Κυριάκος Τζελεπίδης, Γιώργος Καραμανλής, Μαρίνος Ρούσσος, Μαρία Μεραμβελιωτάκη, Κώστας Ιερομνήμων, Σπυριδούλα Αρβανίτη, Γιάννης Γεωργίου, Μπάμπης Βασιλείου, Λίνα Μιχαήλ, Αμάντα Νέστορα, Δημήτρης Θωμάζος, Γιάννης Ξηρωμερίτης, Γιώργος Νικολακάκος, Μιμή Μητροπούλου, Μαρία Μπελάντη, Μάνος Σαγιάς, Βιβή Σπυροπούλου, Αντρέας Κυριακούλης και Ελένη Μέη Ασημακοπούλου!

Από το CD αυτό παρουσιάζονται ενδεικτικά μερικές από τις κορυφαίες συνθέσεις, με σειρά εμφάνισης:

Η μπαλάντα του τυχοδιώκτη
Σε στίχους του Γιώργου Καραμανλή, συνθέτει και ερμηνεύει ο Χρήστος Γιαννόπουλος. Πρόκειται για μια δυναμική μπαλάντα με latin στοιχεία και καυστικό στίχο με κοινωνικές αναφορές.

Ο πρίγκηπας
Σε στίχους του Μαρίνου Ρούσσου, και μουσική του Χρήστου Γιαννοπουλου, πρόκειται γία μια μπαλάντα όπου η μελωδία του πιάνου διανθίζεται με περάσματα από μπουζούκι και απογειώνεται από τη συγκλονιστική ερμηνεία της Λίνας Μιχαήλ.

Του έρωτα τα χνάρια
Σε στίχους της Μαρίας Μεραμβελιωτάκη, συνθέτει ο Χρήστος Γιαννόπουλος και ερμηνεύει ο Θανάσης Κομνηνός. Ένα τραγούδι με ρετρό αναφορές στο παλιό λαϊκό τραγούδι, με ιδιαίτερα πλούσια ενορχήστρωση και μελαγχολικό ύφος.

Το στέκι των αμαρτωλών
Σε στίχους του Γιώργου Καραμανλή, συνθέτει ο Χρήστος Γιαννόπουλος και ερμηνεύει ο Γιάννης Λαρδής. Πρόκειται για μια σύνθεση πιστή στην παράδοση του παλιού, καλού ελληνικού τραγουδιού που εκφράζει το σκοτάδι αλλά και τη γοητεία των ανθρώπων της νύχτας και του περιθωρίου.

Κάνει κόντρες το μυαλό
Σε στίχους του Μπάμπη Βασιλείου, η σύνθεση του Χρήστου Γιαννόπουλου πλαισιώνει με μπουζούκι και μπαγλαμά την εξαιρετική φωνή του Πάνου Μπλέτζα, συμπληρώνοντας με ηλεκτρικές κιθάρες που δίνουν μια δυναμική διάσταση σε ένα μοντέρνο ζεϊμπέκικο με θέμα την ερωτική απογοήτευση.

Σ’ ένα χαρτί ζωγράφισες
Σε στίχους του Γιάννη Ξηρωμερίτη, η Ειρήνη Ζώη χαρίζει την βελούδινη φωνή της στη μελωδία του Χρήστου Γιαννόπουλου όπου κυριαρχούν ο ρομαντισμός και η νοσταλγία.

Το album “Ένα δέντρο που το λένε αυλαία” κυκλοφορεί
σε όλα τα δισκοπωλεία από τη Final Touch (distributed by Cobalt)

Λίγα λόγια για τον Χρήστο Γιαννόπουλο

Τραγουδιστής και τραγουδοποιός, με σταθερή πορεία και προσωπικό στίγμα στην 30χρόνη πορεία του, έχει εκδώσει 7 προσωπικούς δίσκους, ηχογράφησε πάνω από 800 τραγούδια ως συνθέτης -στιχουργός ενώ καποια τραγούδια του έχουν κυκλοφορήσει σε άλλες χώρες με ξένο στίχο.

Ο Χρήστος Γιαννόπουλος σπούδασε Kοινωνιολογία, Ιστορία Τέχνης και σκηνοθεσία Kινηματογράφου στο Gottingen της Γερμανίας . Πρωτοεμφανίζεται και διακρίνεται με ένα δικό του τραγούδι, το 1983 στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.
Το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς ένα άλλο δικό του τραγούδι βραβεύεται σε διαγωνισμό στην μνήμη του Μάνου Λοϊζου από μεγάλα ονόματα (Θεοδωράκης – Ρίτσος – Κακουλίδης – Κουγιουμτζης κλπ.).
To 1985 κυκλοφορεί τον πρώτο προσωπικό του δίσκο με τίτλο «ΟΤΑΝ ΣΒΗΝΕΙ Η ΟΘΟΝΗ» , ακολουθούν το 1986 το «ΑΧ ΕΛΕΝΗ», το 1988 τo Single «ΚΑΤΙ ΞΑΦΝΙΚΟ» και στην συνέχεια το «LP ΠΡΟΦΙΛ» και «ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ» με συμμετοχή της Ελένης Δήμου και του Βασίλη Καζούλη.

Για μεγάλο διάστημα γράφει τραγούδια για άλλους τραγουδιστές ενώ το 1995 επιστρέφει στην προσωπική δισκογραφία με το «ΟΤΑΝ ΘΑ ΦΥΓΩ» και το 2001 με το «ΑΣΤΕΡΙ ΦΩΤΕΙΝΟ».

Όλα αυτά τα χρόνια της πολύχρονης δημιουργικής του παρουσίας έχει συνεργαστεί δισκογραφικά σαν συνθέτης – στιχουργός αλλά και μόνο σαν συνθέτης μαζί με άλλους καταξιωμένους στιχουργούς υπογράφοντας τραγούδια σε σπουδαίους καλλιτέχνες όπως Πασχάλης Τερζής, Χριστίνα Μαραγκόζη, Άννα Βίσση, Αντ.Βαρδη, Γλυκερια, Λαυρ.Μαχαιριτσα, Ελ.Παπαριζου, Νοτη Σφακιανακη, Πίτσα Παπαδοπούλου, Ελ.Δήμου, Γ.Ζουγανελη, Γ.Γιοκαρινη, Δημ.Μπαση, Σοφ.Βοσου, Κ.Καραφωτη, Νικο Αντύπα, Βασίλης Σαλέα, Γιώργος Πολυχρονιάδης, Θανασή Πολυκανδριώτη, Λένα Αλκαίου, Πασχάλη Αρβανιτίδη, Λάκη με τα Ψηλά Ρεβέρ κ.α. αλλά στις ζωντανές του εμφανίσεις και συναυλίες με επίσης σπουδαίους καλλιτέχνες όπως οι: Βίκυ Μοσχολιού, Γ.Ζαμπέτα, Αναστασία Μουτσάτσου, Παντελή Θαλασσινό, Γιάvvη Σπανό, Βαγγέλη Κορακάκη κ.α.

Έχει πραγματοποιήσει πάνω από τριακόσιες συναυλίες σε Ελλάδα και εξωτερικό, έχει γράψει μουσικές για τηλεόραση, θέατρο, ραδιόφωνο… Διατέλεσε διευθυντής στον διαδημοτικό ΡΑΔΙΟ-ΚΥΚΛΟ 94,8 FM. Συμμετείχε με δικά του τραγούδια 3 φορές στα τελικά της EUROVISION 1987, 2001-2, 2002) και στο Διεθνές Φεστιβάλ του Κάϊρου (1996).

: melwdos

Κοινοποίηση

Γράψτε το σχόλιο σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

one × 5 =