Η Ελένη Πέτα στο melwdos

Η Ελένη Πέτα στο melwdos«Πιστεύω ότι εμείς οι ίδιοι οι καλλιτέχνες διαπαιδαγωγούμε τους ακροατές… Όσο πιο καλά πράγματα τους δίνουμε, τόσο πιο πολύ ο κόσμος αναπτύσσει ένα ένστικτο που αναγνωρίζει το καλό τραγούδι …» μας λέει η αγαπημένη ερμηνεύτρια Ελένη Πέτα, και σίγουρα «Το δώρο», το τραγούδι που κυκλοφόρησε πρόσφατα, ανήκει σ’ αυτή την κατηγορία.

Με αφορμή «Το δώρο» της λοιπόν, αλλά και τις εμφανίσεις της στο ‘Loft Nice n Easy’ την Παρασκευή 18 και το Σάββατο 19 Δεκεμβρίου είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε μαζί της και να την γνωρίσουμε καλύτερα … Τελικά μας κέρδισε και εκτός σκηνής!

– Έχεις δηλώσει ότι «Το δώρο» είναι ένα τραγούδι που το έχεις ηχογραφήσει εδώ και 5 χρόνια. Γιατί μας το έκρυβες τόσο καιρό και πώς πήρες την απόφαση να το κυκλοφορήσεις τώρα;

«Το Δώρο» είναι ένα τραγούδι – σε μουσική του Θέμη Καραμουρατίδη και στίχους  του Γεράσιμου Ευαγγελάτου – που αποτελούσε μέρος μιας μεγαλύτερης συλλογής τραγουδιών, που ετοίμαζε ο Θανάσης Τσιπινάκης μαζί με την ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων του δήμου Πατρέων. Λόγω του ότι έφυγε ξαφνικά από τη ζωή ο Θανάσης πριν δυο χρόνια, δεν πρόλαβε να κυκλοφορήσει αυτή του την συλλογή και εγώ από μέρους μου δεν ένοιωθα καθόλου έτοιμη να κυκλοφορήσω το τραγούδι αυτό, μιας και ο Θανάσης ήταν ένας πολύ καλός φίλος και συνεργάτης.
Έτσι, χρονικά, τώρα θεωρώ ότι ήταν η κατάλληλη στιγμή να το κυκλοφορήσω και για τον λόγο που προανέφερα, αλλά και για το γεγονός ότι το θέμα του χρόνου μου ταίριαζε ηλικιακά. Γενικώς, τα τελευταία χρόνια έψαχνα για ένα τραγούδι με ένα άλλο θέμα πέραν της αγάπης και του έρωτα. Το θέμα του χρόνου με άγγιξε πολύ και ο Γεράσιμος από μεριά του θεωρώ ότι κατάφερε να το προσεγγίσει με μια ωριμότητα που αντιτίθεται στην πολύ νεαρή του ηλικία.
Τέλος, ευχαριστώ πολύ τον Θέμη Καραμουρατίδη και τον Γεράσιμο Ευαγγελάτο δυο ταλαντούχα παιδιά που αγαπώ πολύ και εκτιμώ απεριόριστα, καθώς και την ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων της Πάτρας που εκτέλεσε «Το Δώρο» εξαιρετικά, υπό την καθοδήγηση βεβαίως του αείμνηστου Θανάση Τσιπινάκη.

Ελένη Πέτα– Ποια είναι η δική σου σχέση με τον χρόνο … Σε φοβίζει ή έχεις συμβιβαστεί μαζί του;

Υπάρχουν στιγμές που με φοβίζει ο χρόνος και άλλες φορές που συμβιβάζομαι με αυτόν (έτσι πιστεύω είναι και η φύση του ανθρώπου). Ο φόβος του χρόνου έρχεται πρωταρχικά σε συνάρτηση με το οικογενειακό μου περιβάλλον και ειδικά με το παιδί μου και δευτερευόντως με τον εαυτό μου και τις αλλαγές που μου συμβαίνουν, τόσο εσωτερικά όσο και στην εξωτερική μου εμφάνιση.

– Τι πιστεύεις ότι έχεις αλλάξει στο μουσικό χώρο και στη διασκέδαση από τη δεκαετία του ’90 που ξεκίνησες μέχρι σήμερα;

Θεωρώ ότι έχουν έρθει τα πάνω κάτω. Την δεκαετία του 1990 υπήρχε πληθώρα τραγουδιών και τραγουδιστών και υπερίσχυε περισσότερο η ποσότητα, παρά η ποιότητα. Οι χώροι και οι δισκογραφικές εταιρίες εστίαζαν στην ποσότητα και όχι τόσο στο καλλιτεχνικό και δημιουργικό κομμάτι των μουσικών παραστάσεων. Τώρα, σε ένα μεγάλο βαθμό όλα αυτά έχουν αλλάξει και γίνονται πιο μικρά και πιο ουσιαστικά πράγματα.

– Υπάρχει κάτι που νοσταλγείς από τα χρόνια εκείνα;

Γενικότερα, από εκείνα τα χρόνια νοσταλγώ την ανεμελιά μου. Όσο πιο νέα ήμουν δεν ανέλυα και δεν εμβάθυνα τόσο πολύ σε καθετί που μπορεί να συνέβαινε. Υπήρχαν λιγότεροι φόβοι που συνόδευαν τις πράξεις μου.

– Φαίνεται ότι κάποια στιγμή στην πορεία σου επαναπροσδιόρισες τη θέση σου  στο μουσικό χώρο, επιλέγοντας ένα πιο μοναχικό, αλλά πιο ουσιαστικό δρόμο, θα τολμούσα να πω. Πώς  πήρες αυτή την απόφαση και πόσο δύσκολο ήταν αυτό για σένα;

Δεν ήταν και τόσο δύσκολη απόφαση για εμένα, διότι όταν κάτι σε κάνει να αισθάνεσαι άβολα έρχεται η στιγμή που αποφασίζεις να το βγάλεις από τη ζωή σου και λόγω του ότι όλο αυτό προήλθε από μέσα μου, ήταν μια απόλυτα συνειδητή απόφαση. Ίσως πιο δύσκολο ήταν οι άλλοι να καταλάβουν και να  αποδεχτούν αυτή μου την απόφαση.
Φυσικά, θα τολμούσα να πω ότι αρχικά, ειδικά τα πρώτα χρόνια, δυσκολεύτηκα οικονομικά. Το γεγονός όμως αυτό δεν με επηρέασε, διότι με την απόφαση μου αυτή μπορούσα καλλιτεχνικά να εκφραστώ καλύτερα. Η προοπτική του να παρουσιάζω ένα δικό μου πρόγραμμα με πείσμωνε ακόμη περισσότερο στο να συνεχίσω. Διότι μόνο όταν κάνεις κάτι δικό σου μπορείς να ξεδιπλώσεις περισσότερες πτυχές της καλλιτεχνικής σου οντότητας.

– Με τη διάδοση του διαδικτύου υπάρχει άμεση πρόσβαση των ακροατών σε καινούριες δισκογραφικές δουλειές και σε διαφορετικά και πιο εναλλακτικά είδη μουσικής, που δύσκολα παλιότερα μπορούσαν να ακουστούν. Θα έλεγες ότι ο ακροατής σήμερα είναι πιο «ψαγμένος» και ίσως πιο αυστηρός στις επιλογές του;

Πιστεύω ότι εμείς οι ίδιοι οι καλλιτέχνες διαπαιδαγωγούμε τους ακροατές. Όσο πιο καλά πράγματα τους δίνουμε, όσο πιο πολύ τους τροφοδοτείς με τέτοια ακούσματα τόσο πιο πολύ ο κόσμος αναπτύσσει ένα ένστικτο που αναγνωρίζει το καλό τραγούδι από το κακό και σταδιακά γίνεται και πιο επιλεκτικός με αυτά που ακούει.

– Εδώ και πολλά χρόνια έχεις κάνει με μεγάλη επιτυχία ένα άνοιγμα στον ξενόγλωσσο στίχο. Πώς καταφέρνεις να κινείσαι με χαρακτηριστική ευκολία σε τόσο διαφορετικές γλώσσες κατά τη διάρκεια ενός προγράμματος;

Για να σας είμαι απόλυτα ειλικρινής, έχω μια ευκολία στο να τραγουδώ τραγούδια με ξενόγλωσσο στίχο. Μου αρέσει πολύ το άκουσμα ξένων γλωσσών, τα ξένα τραγούδια συν το γεγονός ότι μου αρέσει να κάνω διαφορετικά πράγματα και να εξελίσσομαι μέσα από τα προγράμματα που παρουσιάζω. Όταν λοιπόν θέλω κάτι πολύ. Και το να έχω πάντα στο πρόγραμμα μου ξένα αγαπημένα κομμάτια είναι κάτι που το θέλω πολύ.

– Η συνεργασία σου με τον Θέμη Καραμουρατίδη και τον Γεράσιμο Ευαγγελάτο όπως φαίνεται ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένη. Σκέφτεστε να υπάρχει συνέχεια στο μέλλον;

Ίσως να υπάρξει συνέχεια και στο μέλλον. Φυσικά αυτό θα εξαρτηθεί και από τους τρεις μας.

– Πού θα έχουμε τη χαρά να σε δούμε το επόμενο διάστημα και να απολαύσουμε «ζωντανά» και «Το δώρο» σου;

Ο πρώτος μου σταθμός είναι στις 18 και 19 Δεκεμβρίου στο Loft Nice n Easy στην Κηφισιά και ο δεύτερος σταθμός τον Ιανουάριο στο Βαβέλ στο Μαρούσι. Παράλληλα, με το νέο έτος, θα ξεκινήσουμε μια νέα συνεργασία με την Fidel Koksal, όπου θα κάνουμε αρχικά δύο εμφανίσεις στον Ρυθμό Stage στην Ηλιούπολη (15 & 22 Ιανουαρίου 2016).

 

● Η Ελένη Πέτα στο «Loft nice n easy»

 

: melwdos

Κοινοποίηση

Γράψτε το σχόλιο σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

2 × 2 =