Η Κωνσταντία Γουρζή στον melwdo

Η Κωνσταντία Γουρζή στον melwdoH διακεκριμένη συνθέτρια, μαέστρος και καθηγήτρια Κωνσταντία Γουρζή, θα βρεθεί στη χώρα μας, μετά από 2 χρόνια απουσίας από την Ελλάδα, για να διευθύνει την νέα συμφωνική ορχήστρα της ΝΕΡΙΤ. Σε αυτά τα δύο χρόνια, πραγματοποίησε πολύ σημαντικά projects στη Γερμανία, χώρα στην οποία διαμένει, και ετοίμασε το νέο της cd, που θα κυκλοφορήσει διεθνώς από την ECM τον ερχόμενο Οκτώβριο.
Κατά τη διάρκεια των εντατικών προβών για τη σημαντική συναυλία στο Αρχαίο Θέατρο της Μεσσήνης την ερχόμενη Κυριακή, είχαμε μια πολύ σύντομη συζήτηση μαζί της.

 

Κυρία Γουρζή, καλή σας μέρα!
Επιστρέφετε στην Ελλάδα μετά από δύο χρόνια, περίπου, για να διευθύνετε την Νέα Ορχήστρα της ΝΕΡΙΤ, την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα, όπως λέγεται σήμερα. Πώς αισθάνεστε γι’ αυτό?
Ότι έχει κλείσει ένας κύκλος και ξεκινάει ένας νέος! Σε επίπεδο τόσο προσωπικό, όσο και επαγγελματικό, με νέες συνεργασίες στην Ελλάδα και διεθνώς.

 

Διευθύνατε αρκετές φορές τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ την προπερασμένη χρονιά. Πώς αισθάνεστε γι’ αυτή την αλλαγή από ΕΡΤ σε ΝΕΡΙΤ? Τι γνώμη έχετε για όσα διαδραματίστηκαν με τον κρατικό φορέα ενημέρωσης?
Η κάθε αλλαγή όσο τραγική και αν είναι, ενπεριέχει σπόρους ανανέωσης και επανασύνταξης σε όλα τα επίπεδα. Εύχομαι όσοι χάσανε, να βρούνε κάτι καινούργιο και να βρούνε εκ νέου θάρρος για τη προσωπική και επαγγελματική τους ζωή. Τίποτε εξάλλου δεν είναι για πάντα!

 

Η συναυλία της Κυριακής 3 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί στο Αρχαίο Θέατρο της Μεσσήνης. Πώς νοιώθετε για την παρουσία σας σε έναν τόσο σημαντικό αρχαιολογικό χώρο, που, μάλιστα, ανακαλύφθηκε τελευταίως από τον Πέτρο Θέμελη? Πώς αισθάνεστε που ηχεί μουσική μετά από 17 αιώνες σε αυτόν τον ιερό χώρο, χωρητικότητας 12.000 ατόμων?
Αισθάνομαι χαρά και βαθειά ευγνωμοσύνη!

 

Κωνσταντία ΓουρζήΤα μουσικά έργα που θα ακουστούν είναι ευρωπαϊκής κλασικής μουσικής, συνθετών όπως ο Puccini, ο Dvorak, ο Bizet και άλλοι … Γιατί επιλέχθηκε ένα τέτοιο ρεπερτόριο? Δεν θα έπρεπε να ηχήσουν ελληνικοί ήχοι, καταρχήν, σε αυτό το θέατρο? Έλληνες συνθέτες ή έργα τους?
Το ρεπερτόριο αυτό επιλέχθηκε με το σκεπτικό απο τη μια πλευρά του κοντσέρτου αλλά και του gala με τις δύο εξαίρετες νεαρές μας σολίστ. Αννα Στυλιανάκη σοπράνο και Ελένη Βουδουράκη μέτζο σοπράνο. Πιστεύω ότι η μουσική είναι του κόσμου ασχέτως προέλευσης της χώρας της. Η ερμηνεία της μουσικής του κόσμου σε αυτή την περίπτωση είναι ελληνική και αυτό στοχεύω να αναδείξω.

 

Η χρονιά που μας πέρασε ήταν πλούσια καλλιτεχνικά για εσάς στο εξωτερικό. Πείτε μας για τα σημαντικότερα projects και έργα που διευθύνατε και είχατε υπό την επιμέλειά σας.
Σίγουρα το σημαντικότερο όλων είναι το πρότζεκτ Ιπτάμενο χαλί 2013 – Οδύσσεια που έχει να κάνει με την μετάφραση της Οδύσσειας στο σήμερα με τρείς συνθέσεις για όπερα, η οποία απευθύνεται σε παιδιά, εφήβους και μεγάλους απο τρείς συνθέτες απο το Ισραήλ, την Τουρκία και την Ελλάδα. Οι πολιτικές προστριβές απέχουν απο την τέχνη. Αντιθέτως ευνοούν την υγιή επικοινωνία μεταξύ των λαών και αυτός ήταν και ο στόχος αυτού του πρότζεκτ, το οποίο εκτός απο την ιδέα είχα και την καλλιτεχνική διεύθυνση.

 

Σύντομα θα εκδοθεί το νέο σας cd από την ECM. Πείτε μας λίγα λόγια γι’ αυτό, καθώς και για τη συνεργασία σας με αυτή τη σημαντική δισκογραφική εταιρεία, που έχει δισκογραφήσει λίγους και εκλεκτούς έλληνες δημιουργούς. Πότε θα κυκλοφορήσει στη χώρα μας? Θα το παρουσιάσετε και εδώ?
Το CD θα κυκλοφορήσει τον ερχόμενο Οκτώβριο στη Γερμανία και συχρόνως σε πολλά μερη του κόσμου και βέβαια και στην Ελλάδα. Η συνεργασία μου με αυτή τη δισκογραφική εταιρεία με γεμίζει ικανοποίηση, γιατί αισθάνομαι τους περισσότερους καλλιτέχνες της εταιρείας αισθητικά κοντά μου, αλλά και το όλο αισθητικό και ακουστικό πλαίσιο είναι αυτό που με εκπροσωπεί.

 

Η γερμανική εφημερίδα «Süddeutsche Zeitung» αναφέρει ότι «Η Κ. Γουρζή είναι μία εκ των σημαντικότερων καλλιτεχνών του 20ου/21 ου αιώνα». Πώς αισθάνεστε γι’ αυτή τη διεθνή αναγνώριση?
Απλά, μια επιβεβαίωση ότι ο επιμένων νικά. Παραμονή, με υπομονή και πειθαρχία στο στόχο.

 

Θα έχουμε τη χαρά να σας έχουμε και πάλι συχνά στην Ελλάδα? Ποια είναι τα σχέδιά σας για τον επόμενο καιρό?
Τα καλλιτεχνικά μου δρώμενα στην Ελλάδα είναι πάντα αναπάντεχα! Σίγουρα θα σας ενημερώνω για τις παραστάσεις μου στην Ελλάδα, ανάλογα με τις προτάσεις που θα λάβω και θα αποδεχτώ.

 

Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ και ευχόμαστε κάθε επιτυχία στη συναυλία!
Και εγώ σας ευχαριστώ!

: melwdos

Κοινοποίηση

Γράψτε το σχόλιο σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

1 × 1 =