Η Μαίρη Μαράντη στον melwdo

Η Μαίρη Μαράντη στον melwdo«Σήμερα όλοι οι άνθρωποι θέλουν …. «να πάρουν φόρα, να πάρουν επιτέλους μιά αναπνοή…» που λέει και το τραγούδι…» μας λέει η Μαίρη Μαράντη, μια από τις πιο αυθεντικές φωνές της λαϊκής μουσικής σκηνής. Και αναφέρεται στο κλασικό πια τραγούδι «Θα πάρω φόρα», που τραγούδησε στην ταινία του Παντελή Βούλγαρη «Όλα είναι δρόμος», σφραγίζοντας την κορυφαία σκηνή της ταινίας με τον Γιώργο Αρμένη. Μετά από 18 χρόνια η μεγάλη κυρία του λαϊκού πενταγράμμου, που μας έδωσε πολύ μεγάλες επιτυχίες ως ντουέτο με τον Γιάννη Καραμπεσίνη, αλλά και με τον Άκη Πάνου και τον Τάκη Μουσαφίρη επιστρέφει στην αθηναϊκή νύχτα, στη μουσική σκηνή «1002 Νύχτες» και μας ξεσηκώνει!

Κυρία Μαράντη, πώς νοιώθετε που επιστρέψατε στην αθηναϊκή νύχτα, μετά από αρκετά χρόνια που βρισκόσαστε στην Κρήτη?

Την νοστάλγησα την Αθήνα. Έχω περάσει πολύ όμορφα χρόνια και στην καλλιτεχνική αλλά και στην προσωπική μου ζωή. Με αναζήτησαν πολλοί φίλοι και φίλες, να έρθω να τους τραγουδήσω. ‘Ολα αυτά τα χρόνια που ήμουν στην Κρήτη είχαμε δικό μας μαγαζί «Το φεγγάρι», διασκεδάζαμε τον κόσμο στην Κρήτη. Ερχόμουν αρκετές φορές στην Αθήνα για τηλεοπτικές εκπομπές. Απλά δεν δούλεψα όλα αυτά τα χρόνια σε μαγαζιά της Αθήνας . Έχω πολύ ωραίες αναμνήσεις απο το Αθηναϊκό κοινό.

 

Maranti_Altis_1002nyxtesΞεκινήσατε το Νοέμβριο στη μουσική σκηνή «1002 Νύχτες» και επιστρέψατε για όλο τον Φεβρουάριο, λόγω της μεγάλης προσέλευσης του κόσμου. Μιλήστε μας λίγο για το πρόγραμμα που παρουσιάζετε …

Είναι ένα λαϊκό πρόγραμμα με τραγούδια από όλες τις εποχές. Με παλιά λαϊκά τραγούδια, αλλά και σύγχρονα. Γιατί και σήμερα γράφονται ωραία λαϊκά τραγούδια. Στις «1002 νύχτες» περνάμε ωραία, ο κόσμος διασκεδάζει αυθεντικά. Ευχαριστιέται. Το σχήμα είναι πολύ ωραίο, η ορχήστρα, όλα τα παιδιά παίζουν με την ψυχή τους . Το πρόγραμμα «Το Βιετνάμ» όπως το λέμε, το επιμελήθηκε ο Γιώργος Αλτής. Η Χαρά Πομώνη που τραγουδάμε μαζί, είναι πολύ καλή λαϊκή τραγουδίστρια. Οι «1002 νύχτες» είναι φιλόξενο μαγαζί και με χαμηλές τιμές, προσιτές στον κόσμο. Θυμίζει τα παλιά μικρά μαγαζιά που ήταν ζεστά. Υπάρχει άμεση επικοινωνία με τον κόσμο. Δεν είναι σαν τα μεγάλα που θυμίζουν εργοστάσια.

Γιατί πιστεύετε ότι ο κόσμος έχει αγκαλιάσει τόσο τη συγκεκριμένη παράσταση?

Γιατί παίζουμε και τραγουδάμε με ψυχή. Αυτό μετράει πολύ στον κόσμο. Το εισπράττει και απελευθερώνεται. Γι’ αυτό λέω ότι ο κόσμος σ’ εμάς διασκεδάζει αυθεντικά. Σήμερα η ψυχή θέλει να διασκεδάσει, να χαρεί. Τελείωσε η εποχή της εκτόνωσης.

 

MarantiΔεκαέξι χρόνια μετά την ταινία «Όλα είναι δρόμος» του Παντελή Βούλγαρη και τη θρυλική πια σκηνή του «Βιετνάμ» με τον Γιώργο Αρμένη, τι έχετε να θυμάστε από την ξεχωριστή συμμετοχή σας στη ταινία αυτή?

Η ταινία αυτή δεν ξεχνιέται. Ήταν κάτι το ξεχωριστό. Το τραγούδι « Θα πάρω φόρα» έγινε κλασικό. Σήμερα όλοι οι άνθρωποι θέλουν …. «να πάρουν φόρα, να πάρουν επιτέλους μιά αναπνοή…» που λέει και το τραγούδι. Ο Γιώργος Αρμένης έπαιξε καταπληκτικά. Είναι σπουδαίος ηθοποιός και άνθρωπος. Ήρθε στις «1002 νύχτες» και μας τίμησε με την παρουσία του. Ο κόσμος τον καταχειροκρότησε, όταν είπαμε ότι μαζί μας είναι ο Μάκης Τσετσένογλου….έγινε χαμός! Για τον Παντελή Βούλγαρη τι να πω. Σπουδαίος άνθρωπος , με υψηλή ποιότητα στη δουλειά του. Τα γυρίσματα έγιναν στο «Ζυγό» στη Θεσσαλονίκη και το γκρέμισμα του «Βιετνάμ» έγινε στο Κιλκίς. Το μαγαζί ήτανε ξύλινο, είχε πλάκα.

 

Mary-MarantiΈχετε συνεργαστεί με τα μεγάλα ονόματα του ελληνικού τραγουδιού. Με τον Bοσκόπουλο, την Mαρινέλλα , τον Πάριο, την Mαίρη Λίντα, την Xαρούλα Aλεξίου και πολλούς άλλους. Πιστεύετε ότι υπάρχουν καλλιτέχνες σήμερα αντίστοιχου βεληνεκούς ?

Υπάρχουν καλές φωνές, αλλά δεν τις χρησιμοποιούν όπως πρέπει. Ενώ είναι λαϊκές φωνές τους βάζουν και τραγουδάνε ακατάλληλα τραγούδια. Ξενο- ελαφρά. Υπάρχουν φωνές, αλλά πρέπει να βρουν το δρόμο τους … μόνο τότε θα ξεχωρίσουν. Δηλαδή ο καθένας πρέπει να τραγουδάει αυτό που του ταιριάζει, για να έχει απόδοση. Η Χαρούλα Αλεξίου στην αρχή έλεγε «νέο κύμα», μετά τη βρήκαν. Μόλις είπε «’Οταν πίνει μια γυναίκα» του Βασιλειάδη φάνηκε ότι ήταν λαϊκή τραγουδίστρια. Αμέσως ξεχώρισε, φάνηκε η ταυτότητά της. Το ίδιο και η Βιτάλη… Έλεγε «Χωρίς δεκάρα πώς θα παντρευτούμαι Μανωλιό μου…», ενώ ήταν καθαρή λαϊκή τραγουδίστρια. Αντίθετα ο Πασχάλης Τερζής απο την αρχή έλεγε λαϊκά τραγούδια.

Ποια είναι η γνώμη σας για το λαϊκό τραγούδι σήμερα?

Σήμερα είναι η εποχή των διασκευών. Κάποιες είναι πετυχημένες, αλλά δεν προβάλλουν τα καινούρια λαϊκά τραγούδια. Από τη άλλη γίνονται πειραματισμοί, κάτι πάνε να βγάλουν… Δεν λέω να γραφτούν λαϊκά σαν τα παλιά, αυτό πάει … Σύγχρονα λαϊκά, της εποχής. Κάποια λαϊκά έχουν καταφέρει να γίνουν κλασικά. Δεν υπάρχουν όμως θέματα, νομίζω έχουν εξαντληθεί.

Υπάρχει περίπτωση για παράταση της παράστασής σας στις «1002 Νύχτες»?

Μπορεί να παίξουμε αυτό το πρόγραμμα στη Θεσσαλονίκη και στην Κρήτη, θα δούμε. Όσο για τις «1002 νύχτες» υπάρχει η περίπτωση να ξαναπαίξουμε αργότερα.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια?

Είμαι πολύ γεμάτη, ευχαριστημένη από όλη την καλλιτεχνική μου πορεία. Κάνουμε αυτές τις εμφανίσεις φέτος, δοκιμάζουμε κάποια τραγούδια με το Γιώργο Αλτή για να τα ηχογραφήσουμε, τι άλλο. Δεν θέλω πολλά πράγματα. Λίγα και με ποιότητα. Να είμαστε καλά και να τραγουδάμε όσο μπορούμε.

: melwdos

Κοινοποίηση

Γράψτε το σχόλιο σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

one × four =