Η ορχήστρα “Smyrna” στον melwdo

Η ορχήστρα “Smyrna” στον melwdo5 νεαρά κορίτσια αποφασίζουν ν’ ασχοληθούν με την παραδοσιακή μουσική και δημιουργούν την ορχήστρα “Smyrna”. Πότε και πώς ξεκίνησε αυτό το φιλόδοξο και άκρως ενδιαφέρον εγχείρημα?
Δημιουργήθηκε πριν από 3 χρόνια, μετά από προτροπή του Ανδρέα Τσεκούρα να συσταθεί μια ορχήστρα αποτελούμενη από γυναίκες, η οποία ν’ασχολείται με την ελληνική παραδοσιακή μουσική.

Πότε ήρθατε, προσωπικά η καθεμία, σ’ επαφή με την παραδοσιακή μουσική και πώς αποφασίσετε ν’ ακολουθήσετε αυτόν τον δρόμο?

Πένυ Παπακωνσταντίνου: ξεκίνησα την ενασχόλησή μου μέσω του Κ.Α.Λ.Μ.Ε (Κέντρο Αιγαιακών Λαογραφικών και Μουσικολογικών ερευνών) ως μέλος της χορωδίας Αιγαίου, όπου ασχολήθηκε με την μελέτη,έρευνα και καταγραφή τραγουδιών από διάφορες περιοχές της Ελλάδας.Υπήρξα μαθήτρια της Ειρήνης Δερέμπεη (παραδοσιακό τραγούδι) και του Κάρολου Κουκλάκη (πολίτικο λαούτο).
Ελευθερία Κουρλιά: ξεκίνησα ν’ ασχολούμαι εκτενέστερα με την παραδοσιακή μουσική με αφορμή τη σύσταση της Smyrna, καθώς μέχρι πρότινος ασχολιόμουν κυρίως με την ρεμπέτικη και λαΪκή μουσική.
Γεωργία Λώλη: γνώρισα την παραδοσιακή μουσική και ασχολήθηκα έκτοτε περαιτέρω στο μουσικό Γυμνάσιο Παλλήνης όπου φοίτησα.
Μυρτώ Δράκου: ομοίως ασχολήθηκα με τη παραδοσιακή μουσική γνωρίζοντάς τη στο μουσικό γυμνάσιο της Παλλήνης που φοίτησα.
Μικαέλα Τσούμπου: ξεκίνησα από μικρή ηλικία την εκμάθηση παραδοσιακού κλαρίνου στο ωδείο Φίλιππου Νάκα και συνέχισα αργότερα στο μουσικό γυμνάσιο της Παλλήνης όπου φοίτησα κι εγώ, όπως η Γεωργία και η Μυρτώ.

 

Η ορχήστρα “Smyrna” Από την εμπειρία σας μέχρι σήμερα, είναι πιο εύκολα ή πιο δύσκολα τα πράγματα για τους καλλιτέχνες που ασχολούνται με την παραδοσιακή μουσική?
Η παραδοσιακή μουσική είναι ένα είδος που δυστυχώς στην Ελλάδα ούτε διαφημίζεται, ούτε προωθείται και σίγουρα δεν υπάρχει και η ανάλογη παιδεία στα σχολεία, καθώς διδάσκεται μόνο στα μουσικά. Για να μπορέσει ν’ασχοληθεί κάποιος με αυτό το είδος μουσικής πρέπει να το ψάξει. Ευτυχές γεγονός είναι ότι τα τελευταία χρόνια αξιόλογοι σολίστες και τραγουδιστές διδάσκουν σε ωδεία, κάτι που παλιότερα δεν συνέβαινε. Για εμάς πολύ θετικό είναι ότι στις παραστάσεις μας όλο και περισσότεροι νέοι άνθρωποι έρχονται σε επαφή μαζί της και την γνωρίζουν. Εύκολα ή δύσκολα, αν υπάρχει αγάπη σε αυτό που κάνεις συνεχίζεις με επιμονή και υπομονή.

 

Όπως και στο τέλος της περσινής σεζόν έτσι και τώρα εμφανίζεστε στις «Χίλιες και δύο νύχτες», για μια σειρά παραστάσεων. Γιατί επιλέγετε να ξαναπαίξετε στο ίδιο μαγαζί? Μήπως δεν υπάρχουν αρκετοί χώροι στην Αθήνα που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν τέτοιου είδους παραστάσεις?
Σαφώς το συγκεκριμένο μαγαζί είναι ένας χώρος που μας ταιριάζει και αισθητικά και μουσικά. Οι παραστάσεις που κάναμε εκεί είχαν ανταπόκριση από τον κόσμο κι έτσι θελήσαμε να το επαναλάβουμε. Σημαντικό για εμάς είναι η πολύ καλή σχέση με τη διεύθυνση του μαγαζιού, όσον αφορά στην επιλογή μας να παίζουμε με ελεύθερη είσοδο, κάτι που δυστυχώς δεν έχουμε τη δυνατότητα να το κάνουμε σε πολλούς χώρους στην Αθήνα.

 

Η ορχήστρα “Smyrna”Έχετε επιλέξει στο πρόγραμμα που παρουσιάζετε να συνεργαστείτε με δύο νέες καλλιτέχνιδες, την Βασιλική Καρακώστα και την Σαββέρια Μαργιολά. Όταν μάλιστα και οι δύο δεν «ανήκουν» στον χώρο της παραδοσιακής μουσικής. Ήταν συνειδητή επιλογή και αν, γιατί?
Γιατί όχι; Ο στόχος των συγκεκριμένων παραστάσεων ήταν να συνεργαστούμε με νέους καλλιτέχνες τους οποίους εκτιμούμε για τη μουσική τους πορεία. Είναι μια πρόκληση και για τις δύο πλευρές, ούτως ή άλλως όμως η παραδοσιακή μουσική είναι κάτι που συνειδητά ή ασυνείδητα ενυπάρχει σε κάθε ερμηνευτή. Επίσης, στις συγκεκριμένες περιπτώσεις, η απάντηση από μέρους τους ήρθε χωρίς δεύτερη σκέψη, καθώς για εκείνες δεν ήταν περιοριστικό το ότι δεν «ανήκαν» αμιγώς στον παραδοσιακό χώρο και για εμάς αυτό είναι που έχει περισσότερο ενδιαφέρον!

 

Και μια τελευταία ερώτηση: 5 γυναίκες σε μία μπάντα … πώς τα καταφέρνετε?
Η αλήθεια είναι ότι ακόμα και τις στιγμές που πάει να μας βγει αυτή η «γυναικεία» ένταση που ίσως κάποιοι παρερμηνεύουν ή φοβούνται τελικά σε γυναικείες συνεργασίες, το αντιμετωπίζουμε με πολύ χιούμορ, με αποτέλεσμα να περνάμε πραγματικά πολύ όμορφα στις πρόβες μας,στα ταξίδια που κατά καιρούς κάνουμε ανά την Ελλάδα για συναυλίες αλλά και σε κάθε μας ζωντανή εμφάνιση.
Εκτός από το χιούμορ και τη μεταξύ μας χημεία βέβαια, σημαντικό ρόλο παίζει ότι καμία μας δεν είναι ανταγωνιστική απέναντι στην άλλη και πραγματικά λειτουργούμε ως ομάδα.
Μην ξεχνάμε επίσης, ότι σαν 5 γυναίκες που είμαστε, έχουμε την πολυτέλεια σε κάθε μας πρόβα να μας συνοδεύουν διαφόρων ειδών λιχουδιές, γλυκά, φαγητά και ποτά, καθώς εκτός από μουσικοί είμαστε και νοικοκυρές!!

 

: melwdos

Κοινοποίηση

Γράψτε το σχόλιο σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

3 × five =