« Κάθε μια νύχτα είναι μόνο μια σελίδα… »

« Κάθε μια νύχτα είναι μόνο μια σελίδα… »Νότης Μαυρουδής, Νένα Βενετσάνου & Γιώργος Τοσικιάν  « Κάθε μια νύχτα είναι μόνο μια σελίδα… »

Αρκετά χρόνια μετά την πρώτη και πετυχημένη τους συνεργασία, η Νένα Βενετσάνου και ο Νότης Μαυρουδής ενώνουν και πάλι τις καλλιτεχνικές τους δυνάμεις, επιστρέφοντας με συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Με τα ιδιαίτερα ηχοχρώματα  της φωνής και της κλασικής κιθάρας η γνωστή τραγουδίστρια- τραγουδοποιός Νένα Βενετσάνου, ο συνθέτης-κιθαριστής Νότης Μαυρουδής και ο κιθαριστής Γιώργος Τοσικιάν θα παρουσιάσουν στην μουσική σκηνή του ΙΑΝΟΥ, ένα πρόγραμμα βασισμένο σε δύο κιθάρες και σε τραγούδια που ενώνουν δύο διαφορετικούς, αλλά και τόσο συναφείς, δημιουργούς, οι οποίοι δεκαετίες τώρα πάτησαν στην ποίηση, για να εκφράσουν τα όνειρα, τις ελπίδες και τους καημούς της ψυχής.

Τραγούδια ερμηνευμένα με το φωνητικό πάθος που χαρακτηρίζει την Νένα Βενετσάνου, πλαισιωμένα από τη σύνθετη συνοδεία κιθάρας του Νότη Μαυρουδή και του Γιώργου Τοσικιάν, που έχουν διαμορφώσει με τις κιθάρες τους μια μικρή ορχήστρα, αλλά και ντουέτα με συνθέσεις και διασκευές, τόσο από το ελληνικό τραγούδι (σε τραγούδια Μαυρουδή, Βενετσάνου, Χατζιδάκι), όσο και από εκείνον τής Λατινικής Αμερικής. Στο πρόγραμμα των συναυλιών τους, οι τρεις καλλιτέχνες έρχονται να δράσουν, ως βάλσαμο για τον νου και την καρδιά στις ταραγμένες εποχές που ζούμε, αλλά και για να αναδείξουν τη βαθύτερη ομορφιά τής μουσικής, του λόγου και των νοημάτων τους, θυμίζοντάς μας πως οι τέχνες μπορούν να γίνουν όπλα αντοχής κατά της ασχήμιας και της παρακμής.

Λίγα λόγια για τον Νότη Μαυρουδή:

Επί έξη δεκαετίες ο Νότης Μαυρουδής, παράλληλα με τη διδακτική του καριέρα, έχει μία δυναμική παρουσία σε όλα τα κιθαριστικά-μουσικά-πολιτιστικά δρώμενα της χώρας μας. Σπούδασε κλασική κιθάρα και έγραψε πολλά τραγούδια. Το 1965 τιμήθηκε με το ‘Α βραβείο στο Φεστιβάλ τραγουδιού της Θεσσαλονίκης, το 1969 με το ‘Α βραβείο στο διεθνή διαγωνισμό κιθάρας στο Μιλάνο, το 1990 βραβεύεται δικό του τραγούδι στο διεθνή διαγωνισμό παιδικού τραγουδιού στη Λισσαβόνα. Αδιάλειπτη η παρουσία του με συνθέσεις για το θέατρο και τον κινηματογράφο, αρθρογραφία σε εφημερίδες και περιοδικά, συνεργασίες με ραδιοφωνικούς σταθμούς, καθώς και διδακτικό έργο. Εκδίδει και διευθύνει το μοναδικό ηλεκτρονικό περιοδικό κιθάρας, Tar (χορδή).
Η πλούσια δισκογραφία του περιλαμβάνει έργα για κλασική κιθάρα, καθώς και συνθέσεις του (τραγούδια) με δημοφιλείς τραγουδιστές. Έχει εκδώσει τέσσερα βιβλία με θέματα μουσικής, πολιτισμού, καθώς και κοινωνικού περιεχομένου.

Λίγα λόγια για τη Νένα Βενετσάνου:

τραγουδίστρια – συνθέτης

Γεννημένη  στην Αθήνα το 1955, άρχισε πιάνο και θεωρητικά με τη Χάρη Κλαδάκη και συνέχισε  στο Ελληνικό Ωδείο Αθηνών και Σύρου. Σπούδασε Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης στην Besançon  και μελέτησε τραγούδι στο Παρίσι με την Ιρμα  Κολάση. Εμφανίζεται στη δισκογραφία το 1980 με δικά της τραγούδια  που γίνονται σημείο αναφοράς του γυναικείου κινήματος. Πολύ γρήγορα καθιερώνεται και  ως μια χρυσή φωνή του Έντεχνου ελληνικού τραγουδιού  συνεργαζόμενη   με σημαντικούς έλληνες συνθέτες Χατζιδάκι, Μαμαγκάκη , Θεοδωράκη, Λεοντή, Μαυρουδή κά, ερμηνεύοντας όλο το φάσμα του ελληνικού τραγουδιού  από το δημοτικό  έως τη σύγχρονη όπερα.

Σε συναυλίες στην Ελλάδα, σε διεθνή φεστιβάλ του εξωτερικού και   σε ραδιοτηλεοπτικές  ηχογραφήσεις  προβάλλει αποκλειστικά το ελληνικό τραγούδι παρουσιάζοντας με  μοναδικό τρόπο το  καλλιτεχνικό ιδίωμα της ελληνικής μουσικής σε ολόκληρο τον κόσμο, μεταφέροντας την δραματικότητα και την καθαρότητα του ύφους της, με δεξιοτεχνία και αισθαντικότητα, συγχρόνως όμως και τον γυναικείο λόγο μέσα από συμμετοχές σε πολιτιστικές και πολιτικές δραστηριότητες (Ασία, Ευρώπη-Βαλκάνια, Αμερική, Αφρική). Παράλληλα με το τραγούδι, γράφει μουσική για το θέατρο, έχει μελοποιήσει Ελληνίδες ποιήτριες, Γάλλους και Ιταλούς ποιητές και έχει δώσει διαλέξεις και σεμινάρια για  το Έντεχνο  Ελληνικό τραγούδι στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Έχει βραβευτεί από  την Ακαδημία του δίσκου  Charles Cros. Τιμήθηκε από το Διεθνές Γραφείο Ειρήνης  για την προσφορά της στην Ειρήνη και τον Πολιτισμό και είναι από το 2011 Ιππότης Γραμμάτων και τεχνών της Γαλλικής Δημοκρατίας.

 

Πληροφορίες:

Τόπος: IANOS – Σταδίου 24 – Αθήνα
Ημερομηνία: Παρασκευή 14 & Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2016
Οι πόρτες ανοίγουν στις: 21:00
Πληροφορίες – Προπώληση: www.ianos.gr
τηλ. 210 32 17 810
Προπώληση εισιτηρίων στα ταμεία του ΙΑΝΟΥ: Σταδίου 24 & Golden Hall (Λ. Κηφισίας 37Α, Μαρούσι)
Γενική είσοδος: Είσοδος: 10€ / Ελάχιστη κατανάλωση: 6€

Άλλα Άρθρα:

: melwdos

Κοινοποίηση

Γράψτε το σχόλιο σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

1 × one =