Μαρινέλλα – Σταλιά-σταλιά – Η ιστορία του

Το 1968 είναι μια χρονιά κατά την οποίαν η Μαρινέλλα «ψάχνεται» όσον αφορά το μέλλον της, καθώς έχει χωρίσει προσωπικά και καλλιτεχνικά με τον Στέλιο Καζαντζίδη και πλέον αναζητά το επόμενο βήμα στην καριέρα της. Έχει υπογράψει συμβόλαιο με την «Ελλαδίσκ» (πιο γνωστή ως “PHILIPS” κι αργότερα “POLYGRAM”), όμως τα πρώτα τραγούδια που ηχογραφεί εκεί δεν έχουν ιδιαίτερη επιτυχία.

Την ίδια εποχή, ο Γιώργος Ζαμπέτας βρίσκεται στο απόγειο της καριέρας και της δημοτικότητάς του. Τα νυχτερινά μαγαζιά στα οποία δουλεύει είναι πάντοτε γεμάτα και τα τραγούδια που γράφει γίνονται μεγάλα «σουξέ», ενώ οι παραγγελίες μουσικής για κινηματογραφικές ταινίες έρχονται η μία πίσω από την άλλη.

Τότε, ο στιχουργός Διονύσης Τζεφρώνης του δίνει τους στίχους του «Σταλιά, σταλιά». Παρότι ο συνθέτης ήτανε γενικά γρήγορος στο να γράφει τραγούδια, αυτό τον παίδεψε πολύ και για αρκετό καιρό δεν είχε καταφέρει να του βάλει μια μελωδία που να τον ικανοποιεί. Ωστόσο, η έμπνευση του ήλθε μέσα σ’ ένα ταξί που τον μετέφερε από το αεροδρόμιο του Λονδίνου στο ξενοδοχείο του. Ο ρυθμός του θορύβου που έκανε το όχημα τον έκανε ν’ αρχίσει να ψιθυρίζει τη μουσική και να βγάλει επί τόπου το μπουζούκι του για να τον αποτυπώσει. Μόλις έφτασε στο ξενοδοχείο, το τραγούδι ήταν έτοιμο.

Επιστρέφοντας στην Αθήνα, του ζητήθηκε να γράψει μουσική και τραγούδια για την ταινία «Το κορίτσι του λούνα παρκ» με πρωταγωνιστές την Αλίκη Βουγιουκλάκη και τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ. Εκείνος σκέφτηκε αμέσως το «Σταλιά, σταλιά» και τηλεφώνησε στην «εθνική σταρ» να πάει στο στούντιο να το ακούσει. Ωστόσο, η αντίδρασή της ήταν η εξής: «Τι είναι αυτό; Να το δώσεις να το πει ο Καζαντζίδης. Γράψε μου κάτι άλλο. Δε μου ταιριάζουν εμένα τέτοια τραγούδια». Ο Ζαμπέτας έμεινε άφωνος, αλλά δεν είπε τίποτε.
Κατά τη διάρκεια της ακρόασης του τραγουδιού, παρούσα στο στούντιο ήτανε και η Μαρινέλλα η οποία το άκουσε και της άρεσε. Λίγο μετά την αναχώρηση της Αλίκης, πλησίασε τον συνθέτη και του είπε: «Μου άρεσε πολύ το τραγούδι και θέλω να το πω εγώ. Γίνεται;». Εκείνος συμφώνησε, αλλά επειδή είχε πολύ δουλειά έπρεπε να φύγει από το στούντιο και ζήτησε να τον πάρουνε τηλέφωνο μόλις τελειώσει η ηχογράφηση. Λίγες ώρες αργότερα, η ίδια η Μαρινέλλα του τηλεφώνησε στο σπίτι του και του έβαλε από το ακουστικό να το ακούσει.

Ο Ζαμπέτας ενθουσιάστηκε, της έδωσε συγχαρητήρια και την ευχαρίστησε. Ο δίσκος 45 στροφών κυκλοφόρησε το Μάρτιο του 1968 κι έκανε τόσο μεγάλη επιτυχία, που έδωσε τον τίτλο στον πρώτο «μεγάλο» δίσκο της τραγουδίστριας στη PHILIPS. Παράλληλα, ήτανε το ξεκίνημα μιας συνεργασίας συνθέτη κι ερμηνεύτριας που τα επόμενα χρόνια χάρισε εξαιρετικές στιγμές στο ελληνικό τραγούδι.

http://www.youtube.com/watch?v=_sXrlg2p1do

 

Πηγή: RADIOGREECE

: melwdos

Κοινοποίηση

Γράψτε το σχόλιο σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

seventeen + sixteen =