Οι Van Ripper στο melwdos

Οι Van Ripper στο melwdosΟ Πέτρος ‘ Van Ripper ‘ μας μιλά για την δισκογραφική του δουλειά, καθώς για την κρίσιμη εποχή της δισκογραφίας.

– Ποια είναι η μουσική σου ιδεολογία;

Θα σας πω καλύτερα ποια είναι η δική μου πρόθεση. Χρησιμοποιώ τον ήχο, τη μελωδία για να αναδείξω τους στίχους. Έτσι νομίζω πως όσο πιο εύηχο είναι ένα τραγούδι τόσο πιο πολύ εύκολα αφομοιώνεται ο στίχος του. Σε ότι με αφορά αυτό που θέλω να προβάλλω δεν είναι ο εαυτός μου αλλά τα μηνύματα που περιέχουν οι στίχοι και δε λέω «μου» γιατί μελοποιώ όχι μόνο δικούς μου στίχους αλλά και του Ομήρου, του Σόλωνα, του Τυρταίου και του Μάρκου Αυρηλίου. Στο μέλλον θ ακολουθήσουν κι άλλοι.

– Πες μου κάποια στοιχεία του εαυτού σου;

Ένας συνηθισμένος άνθρωπος με τα όνειρά του τους συμβιβασμούς τα ελαττώματα και τα προτερήματα του ίσως. Που εκτίθεται στο κοινό και κρίνεται βέβαια.

– «Ο Θεός είναι ξηγημένο παλικάρι» τι κάνει το αυτό το τραγούδι να ξεχωρίζει;

Δε ξέρω αν τελικά θα ξεχωρίσει αυτό το κομμάτι. Κυρίως δε ξέρω αν τύχει αποδοχής γιατί με τους στίχους μου μάλλον προκαλώ μιας κι αμφισβητώ ειρωνεύομαι και κριτικάρω σκωπτικά την υφιστάμενη καθεστηκυία πίστη. Το εμπόριο της όποιας θρησκείας εκμεταλλεύεται δυο βασικά ανθρώπινα συναισθήματα. Την ελπίδα και το φόβο.

– Που μπορούμε να προμηθευτούμε το Album;

Στο δίκτυο καταστημάτων Reload είναι μια πολύ καλά οργανωμένη και υγιής οικονομικά αλυσίδα όπου μπορεί κανείς να παραγγείλει όλα τα άλμπουμ του γκρουπ. Ωστόσο μπορεί ν απευθυνθεί και κατευθείαν μαζί μας μέσα από τα social media ή mail στο petrosvanripper@gmail.com

– Ποιο τραγούδι σου αγαπάς ιδιαίτερα και χαίρεσαι να το τραγουδάς;

Πολύ όμορφη και δύσκολη ερώτηση γιατί τα τραγούδια τα νιώθω σαν παιδιά μου. Μ αρέσει τρομερά το Black Earth, είναι απ τα πρώτα μου αλλά δεν το έχω παίξει ποτέ live μιας κι είναι αδύνατο λόγω της ενορχήστρωσης που απαιτεί. Περιλαμβάνει γκάιντες βιολοντσέλα και χάλκινα. Έτσι στα live απολαμβάνω πολύ τον Ιδαλγό και το Greek Grama όμως πιο [πολύ το πρώτο μου κομμάτι την Ιδανική Θλίψη. Όλα καθαρόαιμες ροκιές.

– Στα τραγούδια που ερμηνεύεις έχει πιο πολύ σημασία ο στοίχος ή μουσική;

Και τα δυο. Αυτό είναι κάτι που δε ξεχωρίζω με τίποτα. Δουλεύω πολύ και στα δυο και πολλές φορές αλλάζω γνώμη μ αποτέλεσμα να κουράζω τους συνεργάτες μου.

– Ποια είναι η γνώμη σου για τις ταμπέλες που μπαίνουν στη μουσική;

Οι χαρακτηρισμοί είναι ίσως απαραίτητοι για να γίνεται διάκριση στο είδος που προσδιορίζεται τόσο από το μουσικό ύφος όσο και το περιεχόμενο των στίχων. Οι προσδιορισμοί μπορεί να είναι και γεωγραφικοί. Δεν είμαι αντίθετος στις ταμπέλες μ αυτή την έννοια κι ίσα ίσα μ αρέσει να παντρεύω διαφορετικά είδη. Π.χ. Το Μπρίκι είναι ένα μέταλ κομμάτι που βασίζεται σε ρεμπέτικο ρυθμό, ενώ το Σόλωνι Ηρωελεγείον έχει ενορχήστρωση κλασσικής μουσικής αναμειγμένους με σύγχρονους ηλεκτρονικούς ήχους. Το έχω κάνει και σε κομμάτια που δεν κυκλοφορήσει δισκογραφικά ακόμα.

– Πιστεύεις υπάρχει χώρος για νέους καλλιτέχνες στην κρίσιμη εποχή που ζούμε ; Οι συνθήκες ευνοούν για κάτι τέτοιο;

Το διαδίκτυο είναι εμφανές ότι προκάλεσε την κατάρρευση των δισκογραφικών εταιριών κι έσπασε το μονοπώλιο της αναξιοκρατίας. Έτσι φιλτραρίστηκαν οι καλλιτέχνες με μεράκι από τους εμπορικούς. Ζούμε μια περίοδο αναταραχής στη μουσική βιομηχανία που δε ξέρουμε πόσο θα κρατήσει και ποιες καινούργιες μορφές θα επικρατήσουν. Παράλληλα στη χώρα μας ζούμε επίσης μια περίοδο αναταραχής που οφείλεται αφενός στην ηλιθιότητα των κατοίκων της κι αφετέρου στην έλλειψη της αντίληψης της συλλογικότητας και της αλληλεγγύης. Μέσα απ αυτή τη κρίση ενδέχεται ν αναδειχτούν καινούργιες ιδέες στο χώρο της κοινωνίας που σίγουρα θα τις εκφράσουν και καλλιτέχνες μέσα απ τη μουσική τους.

– Τι δεν βλέπεις να υπάρχει σήμερα στην ελληνική μουσική σε σχέση με παλιά;

Η ελληνική σκηνή ψάχνεται κι αυτό είναι το πιο ευχάριστο. Κι είμαι σίγουρος ότι θ αντλήσει, όπως και αντλεί, εμπνεύσεις και στοιχεία από τη κομμάτια της δεκαετίας ’50 κι ’60 του προηγούμενου αιώνα καθώς κι εκείνη την εποχή η χώρα έβγαινε από από μια φοβερότερη κρίση. Το πόλεμο, τη κατοχή και τον εμφύλιο.

 

Link
www.facebook.com/petros.vanripper
twitter.com/PetrosVanRipper

: melwdos

Κοινοποίηση

Γράψτε το σχόλιο σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

eighteen + 8 =