Ο Λάζαρος Σαμαράς στον melwdo

Ο Λάζαρος Σαμαράς στον melwdoΜε την πεποίθηση ότι σημασία έχει η ποιότητα και όχι η ποσότητα, άρα πιστός στην κυκλοφορία maxi singles, o συνθέτης και ακορντεονίστας Λάζαρος Σαμαράς μας παρουσίασε πρόσφατα την τέταρτη δισκογραφική του δουλειά, με τίτλο «Σα φυλαχτό», η οποία αποτελεί και την πρώτη δισκογραφική εμφάνιση της ερμηνεύτριας Χρυσούλας Κεχαγιόγλου.

Αυτή τη φορά όμως μας εκπλήσσει, καθώς υπογράφει και τους στίχους των τραγουδιών, οι οποίοι ντύνουν με τον καλύτερο τρόπο τις «δυνατές» μελωδίες του. Πάντα χαμηλών τόνων, με μια εσωτερική ευγένεια που τον κάνει να ξεχωρίζει στο χώρο, ο Λάζαρος Σαμαράς μας εξηγεί γιατί κρατάει «Σα Φυλαχτό» τη δουλειά του αυτή…

Λάζαρε, πρόσφατα κυκλοφόρησες την τέταρτη δισκογραφική σου δουλειά, με τίτλο “Σα φυλαχτό”. Ποιο είναι το στίγμα αυτής της δουλειάς;

Γενικά προσπαθώ να επενδύω στους ερμηνευτές. Όλα τα τραγούδια της δουλειάς αυτής τα ερμηνεύει μια πολύ ιδιαίτερη ερμηνεύτρια, η Χρυσούλα Κεχαγιόγλου και γι’ αυτό θεωρώ ότι η φωνή της είναι το στίγμα και είμαι πολύ χαρούμενος για αυτό.

 

Sa_fylahto_Samaras_KechayioglouΠώς προέκυψε η συνεργασία σου με την Χρυσούλα Κεχαγιόγλου; Μια φωνή που, όπως αποδεικνύεται από το αποτέλεσμα, ταιριάζει απόλυτα και αναδεικνύει το ύφος των τραγουδιών σου.

Με τη Χρυσούλα συναντηθήκαμε τυχαία το 2011 σε πάλκο. Δεν τη γνώριζα ως τότε, μου είχε κάνει εντύπωση όμως ως καλλιτέχνης. Το 2012 την κάλεσα στην δεύτερη δουλειά μου, στο cd «Σταγόνες», για το τραγούδι «Το μονοπάτι». Έτσι την γνώρισα καλύτερα και ήρθε η ώρα να συνεργαστούμε και στην καινούρια μου δουλειά. Η Χρυσούλα από την πρώτη στιγμή με έκανε να αισθάνομαι ήρεμος και σίγουρος όταν τραγουδούσε και συνεχίζει να το κάνει .

Στο καινούριο σου cd υπογράφεις εκτός από τη μουσική και τους στίχους, οι οποίοι θα έλεγα ότι χαρακτηρίζονται από ξεχωριστή ευαισθησία και τρυφερότητα. Η επιλογή να γράψεις εσύ τους στίχους αντανακλά κάποια εσωτερική σου ανάγκη; Θα συνεχίσεις και στο μέλλον στον ίδιο δρόμο;

Ναι, ήταν και είναι ανάγκη μου να εκφραστώ και με τον λόγο. Δεν νοιώθω στιχουργός, παιδεύομαι πολύ γι’ αυτό το αποτέλεσμα και φυσικά σας το παραδίδω, αφού περάσει πρώτα από τα φίλτρα των ερμηνευτών τους. Θα ήθελα να έχω έμπνευση να γράψω κάποια πράγματα ακόμη, αλλά και να ντύσω με μουσικές μου στίχους, όπως το «Βαλς του Απρίλη», την τρίτη μου δουλειά σε στίχους Σοφίας Καραχάλιου.

Γιατί επιλέγεις τα maxi singles για όλες τις δισκογραφικές σου δουλειές;

Θέλω να κάνω το καλύτερο για το κάθε τραγούδι. Δεν θέλω ο δίσκος να υπερβαίνει τις αντοχές του ακροατή. Θέλω να είναι εκεί να ακούσει όλο το υλικό. Βέβαια γι’ αυτό προσπαθώ και φροντίζω να ολοκληρώνεται η κάθε ενότητα, έστω και σύντομα. Επίσης, θεωρώ ότι όλο και περισσότεροι αναζητούν στη ζωή τους την ποιότητα και όχι την ποσότητα, οπότε λίγα και καλά. Στο λίγα πέτυχα και πάλι, το καλά αφήνω να το κρίνετε εσείς !

Έχεις γεννηθεί στη Γερμανία, έχεις μεγαλώσει στην Πτολεμαϊδα και για πολλά χρόνια δούλευες στη Βόρεια Ελλάδα. Τι σε οδήγησε να έρθεις Αθήνα; Ήταν θέμα περισσότερων επαγγελματικών ευκαιριών;

Δεν ήταν επαγγελματικοί οι λόγοι που με οδήγησαν στην Αθήνα. Δυσκολεύτηκα γιατί έπρεπε να ξεκινήσω σχεδόν από την αρχή, αλλά σχετικά γρήγορα πέτυχα καλές συνεργασίες ως μουσικός και γνωρίστηκα με ανθρώπους – κλειδιά. Έτσι ήρθαν και οι δισκογραφικές δουλειές.

Υπάρχει η σκέψη για επιστροφή;

Μετά από αυτό το ταξίδι λέω, ναι γιατί όχι! Η εξέλιξη στην εποχή μας δίνει αυτό το δικαίωμα και όχι η κρίση, μιας και το να βρίσκεσαι στην επαρχία δε σε δεσμεύει σε τίποτα πια. Η Ελλάδα μπορεί να γίνει πολύ μικρή σε έκταση όταν έχεις κάτι να πεις.

Ποιους θεωρείς τους πιο σημαντικούς σταθμούς στην καλλιτεχνική σου πορεία;

Θα ξεκινήσω από το Θεμέλιο μου στην μουσική, τον δάσκαλό μου Δημήτρη Χαντζημπάλογλου στην Θεσσαλονίκη (μεγάλη φυσιογνωμία)! Στο χώρο της δουλειάς τον συνθέτη Γιώργο Σταυριανό και τον Μανώλη Ρασούλη, που θήτευσα κοντά του όσο ήμουν στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος συνέβαλλε, χωρίς να το ξέρει, σε μεγάλο βαθμό στην κατεύθυνσή μου προς τα καλλιτεχνικά μου δημιουργήματα.

Ποια είναι η γνώμη σου για την σύγχρονη ελληνική μουσική;

Είμαι αισιόδοξος, γιατί μέσα από την μάζα βγαίνουν και όμορφα πράγματα από φρέσκα μυαλά. Υπάρχει ανάγκη έκφρασης, γνώση και τεχνολογία αρίστης ποιότητας. Εύχομαι να καταλάβουν όλο και περισσότεροι εκκολαπτόμενοι δημιουργοί ότι αυτή η αλλαγή στα πράγματα, το γεγονός ας πούμε ότι δεν υπάρχουν πια οι δισκογραφικές εταιρείες που είχαν τον έλεγχο και όριζαν την καλλιτεχνική τους μοίρα, τους δίνει την ευκαιρία να τα δώσουν όλα για τα «πιστεύω» τους, στηριζόμενοι στους εαυτούς τους και να βλέπουν τα όνειρά τους να υλοποιούνται ! Όπως άλλωστε κι εγώ.

Και για να ξαναγυρίσουμε στο καινούριο σου cd … Τι κρατάς «Σα φυλαχτό» από τη δουλειά αυτή;

Κρατάω την όμορφη και αρμονική συνεργασία της Χρυσούλας Κεχαγιόγλου και των υπόλοιπων συντελεστών – συνεργατών. Επίσης τα σχόλια ακροατών, που κάνουν τα μάτια μου να χαμογελούν και κάποια λόγια της μητέρας μου που βρίσκονται μέσα σ’ αυτή.

Μυστικό θα κρατώ

Φυλαχτό θα φορώ

Ένα έμαθα από σένα

Ότι έχω να αγαπώ

: melwdos

Κοινοποίηση

Γράψτε το σχόλιο σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

3 × three =