Ο Τάκης Φραγκούς στον melwdo

Ο Τάκης Φράγκους στον melwdo«Πρέπει να δηλώσουμε παρουσία όλοι. Καλές οι ανακοινώσεις στο facebook, καλές οι αναρτήσεις, καλές οι επαναστατικές ιδέες, αλλά χρειαζόμαστε πράγματα ζωντανά, με οστά και σάρκα …» επισημαίνει ο εξαιρετικός μουσικός Τάκης Φραγκούς, με αφορμή την δημιουργία ενός νέου θέσμου στα πολιτιστικά δρώμενα των Δωδεκανήσων, το «Φεστιβάλ 3 Φεγγαριών» στη Λέρο, που οραματίστηκε και πραγματοποίησε μέσα στο καλοκαίρι, με ιδιαίτερη επιτυχία.

Έχοντας συνεργαστεί με τα πιο σημαντικά ονόματα της εγχώριας μουσικής σκηνής, ο Τάκης Φραγκούς κάνει το δικό του απολογισμό, μας μιλάει για το όραμά του, για το πώς αποφασίζει ένας μουσικός του επιπέδου του να εγκαταλείψει την Αθήνα και να εγκατασταθεί μόνιμα στη Λέρο, ποιο είναι το στίγμα του «Φεστιβάλ 3 Φεγγαριών» ….

Τι γίνεται όταν ένα ανήσυχο πνεύμα, όπως ο Τάκης Φραγκούς, βρεθεί σ’ ένα ακριτικό, απομακρυσμένο νησί, όπως η Λέρος …..

Ο Τάκης Φράγκους στον melwdo 1Εδώ και δύο χρόνια είχαμε ξεκινήσει να οργανώνουμε διάφορες εκδηλώσεις στο νησί, χωρίς να τις εντάξουμε κάπου, έχοντας ως στόχο να έρχονται αξιόλογοι άνθρωποι, να φέρνουν πληροφορίες που δεν είναι εύκολο να τις βρεις εδώ.

Κάποια στιγμή αποφασίσαμε αυτό το πράγμα να το οργανώσουμε λίγο περισσότερο και να το εντάξουμε μέσα σ’ ένα πλαίσιο γενικότερων εκδηλώσεων. Έτσι γεννήθηκε η ιδέα του Φεστιβάλ. Το Φεστιβάλ των 3 Φεγγαριών. Ο σπόρος έπεσε πέρσι στην Τέλενδο που κάναμε μια θεατρική παράσταση, τη «Μήδεια εντός»…. Ήταν το Φεστιβάλ του κάθε μήνα, του Φεγγαριού του κάθε καλοκαιρινού μήνα.. Μια σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων στην πανσέληνο του Ιουνίου, του Ιουλίου και του Αυγούστου.

Ήταν μια ιδέα που στην αρχή μας φάνηκε πολύ δύσκολο να πραγματοποιηθεί. Πιστεύαμε ότι ήταν σχεδόν αδύνατο να βρούμε τα χρήματα για να την υλοποιήσουμε. Τελικά τα καταφέραμε! Για μας ήταν πολύ σημαντικό στο να δημιουργήσουμε ένα τέτοιο Φεστιβάλ στο νησί για πολλούς και διάφορους λόγους.

Και δεν ήταν μόνο ο πολιτιστικός λόγος, η ψυχαγωγία …. ήταν συμβολικά και άλλα πράγματα. Θεωρούμε ότι μέσω του Φεστιβάλ έχουμε τη δυνατότητα να μιλήσουμε, έχουμε τη δυνατότητα να διαμαρτυρηθούμε, να φωνάξουμε γι’ αυτά που γίνονται δίπλα μας. Οι καιροί είναι δύσκολοι και όλοι πρέπει από το μετερίζι του ο καθένας να πει πέντε πράγματα και να φωνάξει. Και το Φεστιβάλ έχει και ένα τέτοιο ρόλο. Άλλωστε και τα χαρακτηριστικά των εκδηλώσεων και το ποιόν των ανθρώπων που έχουν έρθει καταδεικνύουν αυτό που λέω.

 

Υπήρξε κάποια χρηματοδότηση για την διοργάνωσή του?

Το συγκεκριμένο Φεστιβάλ δημιουργήθηκε από τους ανθρώπους του νησιού. Χρηματοδοτήθηκε από μαγαζάτορες, από επιχειρηματίες και από φίλους του νησιού. Κι αυτό έχει το ενδιαφέρον του, έχει τη βαρύτητά του. Και είναι συμβολικό επίσης. Δείχνει την ανάγκη που έχει ο κόσμος, κυρίως στην περιφέρεια, , γιατί στην Αθήνα τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά … υπάρχει πληθώρα τέτοιων εκδηλώσεων, πληθώρα τέτοιων ενεργειών, πρωτοβουλιών … Εδώ στην περιφέρεια όμως δεν είναι έτσι.

Πρέπει στο σημείο αυτό να τονίσουμε ότι το Φεστιβάλ έγινε με την υποστήριξη της Θεατρικής Ομάδας Λέρου, του Πολιτιστικού Μορφωτικού Συλλόγου Νέων Λέρου “Άρτεμις” και την αρωγή του Δήμου Λέρου, ενώ συνδιοργανωτής υπήρξε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου
Είμαστε χαρούμενοι και περήφανοι που τα καταφέραμε φέτος και ελπίζουμε ότι θα το κάνουμε θεσμό και θα το συνεχίσουμε τα επόμενα χρόνια.

 

Ο Τάκης Φράγκους στον melwdo 2Μίλησέ μας λίγο για τις παραστάσεις που διοργανώσατε …

Η πρώτη παράσταση, στην πανσέληνο του Ιουνίου, ήταν με τραγούδια της Ελληνικής Ανατολής. Ο τίτλος νομίζω ότι είναι ενδεικτικός, για το συμβολισμό της παράστασης! Είμαστε στα σύνορα της χώρας και αυτό σίγουρα έπαιξε καθοριστικό ρόλο … Έγινε στο Κάστρο, στο Θεατράκι του Κάστρου.. Εμείς καταφέραμε και κάναμε τη συναυλία εκεί και λέω καταφέραμε γιατί, λόγω του δύσβατου της περιοχής, υπήρξε πολύ μεγάλη δυσκολία στη μεταφορά των ηχητικών συστημάτων και όχι μόνο …

Στην παράσταση συμμετείχαν ο Χρήστος Τσιαμούλης, η Κατερίνα Παπαδοπούλου, ο Χάρης Λαμπράκης,ο Πάνος Δημητρακόπουλος, ο Στρατής Ψαραδέλλης, ο Μανούσος Κλαπάκης … έπαιξα κι εγώ … Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν συγκινητική! Σ΄ένα θέατρο που δεν παίρνει πάνω από 150 – 160 άτομα, είχαμε 300 άτομα, κατακλύζοντας το Κάστρο για να την παρακολουθήσουν!

Μετά συνεχίστηκε με την παράσταση του Ιουλίου που ήταν η Μουσικοκαραγκιοζούπολη, η οποία για μένα είχε πολύ ιδιαίτερο ενδιαφέρον ….

 

Μια παράσταση που είχε ανέβει και τον χειμώνα …

Παίχτηκε το χειμώνα … εδώ δημιουργήθηκε … στη Λέρο… Παίξαμε και στην Αθήνα, στην Αυλαία. Ήταν μια παράσταση που μοναδικός της σκοπός ήταν να καταδείξει με πολύ έντονο τρόπο αυτά που γίνονται στην εποχή μας, αυτά που γίνονται στη χώρα μας, αυτά που γίνονται σ’ όλο τον κόσμο και με κοινωνικούς αλλά και με ανθρωπιστικούς συμβολισμούς. Και ο πάντα καυστικός λόγος του Καραγκιόζη, δια στόματος Άθου Δανέλλη, ήταν αυτό που χρειαζόμαστε. Στην παράσταση αυτή συμμετείχαν επίσης η Φωτεινή Βελεσιώτου, ο Πάνος Δημητρακόπουλος, ο Δημήτρης Πάντος, ο Στέλιος Φραγκούς, ο Ντίνος Χατζηιορδάνου, ο Δημήτρης Γάσιας, ο Γιώργος Μακρής και εγώ ….
Ήταν μια παράσταση που είχε μουσική, είχε θέατρο, αρκετά διαδραστική θα έλεγα σε σχέση με το κοινό.

Στο Φεγγάρι του Αυγούστου προσκεκλημένοι ήταν οι Χαίνηδες. Μια που δεν έπαιζα μπόρεσα ως θεατής και ακροατής να την απολαύσω περισσότερο. Το δημοτικό σχολείο της Αγ. Μαρίνας που έγινε η παράσταση γέμισε. Οι Χαίνηδες ξεσηκωτικοί όπως πάντα!! Πολύ κέφι, πολύς χορός, υπέροχα τραγούδια!

Νομίζω ότι χαρήκαμε όλοι και τα 3 Φεγγάρια. Ήταν καταπληκτικά!

 

Ο Τάκης Φράγκους στον melwdo 3Εκτός από τις 3 μεγάλες συναυλίες που έγιναν κατά τη διάρκεια των Φεγγαριών, πραγματοποιήθηκαν παράλληλα και κάποιες άλλες εκδηλώσεις …

Έγιναν πολλές εκδηλώσεις, απλώς ανέφερα τις κύριες παραστάσεις που χρειάστηκε να δώσουμε περισσότερο βάρος σε όλα τα επίπεδα. Και στη φιλοξενία και στο οικονομικό σκέλος. Έγιναν όμως διάφορες εκδηλώσεις, παραστάσεις θεατρικές, εκθέσεις φωτογραφίας… Το Φεστιβάλ έκλεισε με τις «Διαδρομές στο παρελθόν», ένα γύρο του νησιού από τις πολυάριθμες βέσπες που υπάρχουν εδώ. Εξαιρετικό ενδιαφέρον είχε και η έκθεση γλυπτών από μέταλλο του Βαγγέλη Χλωρού, κατοίκου της Λέρου.

 

Με ποιο κριτήριο επέλεξες τους καλλιτέχνες που συμμετείχαν στο Φεστιβάλ … Οι προσωπικές σου σχέσεις έπαιξαν κάποιο ρόλο σ’ αυτό?

Οι προσωπικές μου σχέσεις στο μόνο που έπαιξαν ρόλο ήταν στην άνεση να επικοινωνήσω με φίλους και αν κάτι δεν πήγαινε καλά να έχω την άνεση να τους το πω. Καταρχήν, οι περισσότεροι ήρθαν με καθόλου έως ελάχιστα χρήματα – οπότε εκεί βοήθησε η προσωπική μου σχέση.

Βέβαια το κριτήριο δεν ήταν αυτό. Το κριτήριο ήταν ότι δεν θέλαμε να φτιάξουμε show, Θέλαμε να δημιουργήσουμε έναν πολιτιστικό πυρήνα στο νησί και για να δημιουργηθεί ένας τέτοιος πυρήνας μόνο τέτοιου είδους άνθρωποι μπορεί να βοηθήσουν και να αποτελέσουν τις θεμελιώδεις λίθους. Δηλαδή ομότεχνοι υψηλού επιπέδου, παιδιά όμως ταπεινά, χαμηλών τόνων, όπως ήταν όλοι οι συνάδελφοι που στήριξαν αυτή την προσπάθεια. Που ήρθαν φέρνοντας γνώση. Φέρνοντας εικόνες, παραστάσεις, πληροφορία. Κι αυτό άλλωστε είναι και το πιο σημαντικό. Καλό είναι το internet, καλή είναι αυτή η virtual – εικονική επαφή με την πληροφορία αλλά ….. όταν την έχεις πραγματικά μπροστά σου, τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά.

Κι έτσι θα συνεχίσουμε.

 

Τάκη, όπως είδαμε στην αφίσα του Φεστιβάλ χορηγός επικοινωνίας ήταν και η ΕΡΤ. Προφανώς η συμφωνία είχε κλειστεί πριν μπει το λουκέτο …. Ποια είναι η γνώμη σου για όλο αυτό που έγινε …

Είναι ευκαιρία να πούμε και κάποια πράγματα για αυτό το θέμα. Απευθύνθηκα στην ΕΡΤ γνωρίζοντας τους ανθρώπους και πόσο νοιάζονται για τα πράγματα που γίνονται στην περιφέρεια. Που έχουν αυτό το πολιτιστικό υπόβαθρο … Μας απάντησαν σχεδόν αμέσως … Μέσα σε μια εβδομάδα εγκρίθηκε η πρότασή μας, για να είναι χορηγός επικοινωνίας …. Νομίζω ότι ο θεσμικός ρόλος της ΕΡΤ αυτός ήταν. Η ΕΡΤ ήταν έξω από δημοσκοπήσεις … Πουθενά δεν αναφερόταν αυτό … δεν ήταν ένας λόγος για να υπάρχει η δημόσια τηλεόραση … Ο λόγος ήταν ότι έπρεπε να αγκαλιάσει όλες αυτές τις προσπάθειες που γίνονται στη χώρα και αυτό έκανε.

 

Ο Τάκης Φράγκους στον melwdo 4Μίλησέ μας λίγο για την πορεία σου.

Ξεκίνησα μουσική από πολύ μικρός στο Εθνικό Ωδείο κάνοντας κιθάρα και θεωρητικά. Άρχισα να δουλεύω ως επαγγελματίας θα έλεγα σχετικά νωρίς, όπως οι περισσότεροι άνθρωποι της γενιάς μου που ασχολήθηκαν με τη μουσική. Ο δρόμος αυτός σιγά σιγά έγινε όλο και πιο επαγγελματικός. Πολύ γρήγορα σταμάτησα να ασχολούμαι με την κιθάρα, γνώρισα το κοντραμπάσο, το αγάπησα με πάθος και άρχισα πια να δουλεύω ως κοντραμπασίστας.

Συνεργάστηκα με πάρα πολλούς ανθρώπους του χώρου, κυρίως όχι τόσο σε μαγαζιά όσο σε παραστάσεις και στο χώρο της δισκογραφίας, όσο υπήρχε. Το ’96 έδωσα εξετάσεις στο Εθνικό και πέρασα ……. όπου κάθησα αρκετά χρόνια. Βεβαίως όλο αυτό το διάστημα συνεργαζόμουν σε παραστάσεις και στο Εθνικό και στα ΔΗΠΕΘΕ σ’ ολόκληρη τη χώρα. Τα τελευταία χρόνια ήμουν με τον Ορφέα Περίδη, την Μελίνα Κανά, και τον αείμνηστο Μανώλη Ρασούλη.

Πώς βρέθηκες στη Λέρο? Ήταν μια συνειδητή επιλογή λόγω της κρίσης και της κατάστασης που υπάρχει στην Αθήνα ή σε οδήγησαν κάποιες άλλες συνθήκες?

Υπήρχε πάντα η τάση της φυγής. Στην Αθήνα τον τελευταίο καιρό τα πράγματα δεν ήταν καλά … και τα επαγγελματικά και ο κοινωνικός περίγυρος είχε ένα βάρος … Πάντα λέγαμε να φύγουμε …. Καθώς η γυναίκα μου, η Βασιλεία εργαζόταν στην Ολυμπιακή, όταν έκλεισε, υπήρξε μια ευκαιρία που ψάχναμε καιρό. Ξαφινικά ανακαλύψαμε ότι υπάρχει μια θέση για μετάταξη στη Λέρο, στην οποία δεν είχαμε ξαναπατήσει ποτέ … Μάλλον είχα έρθει αν δεν κάνω λάθος χρόνια πριν με την Τσαλιγοπούλου – δεν το θυμόμουν καν. Και αποφασίζουμε να έρθουμε εδώ. Κι έτσι μας έφερε η μοίρα μας στη Λέρο. Σ’ αυτό το υπέροχο νησί.

 

Υπάρχει σκέψη επιστροφής?

Τη στιγμή αυτή που μιλάμε η σκέψη της Αθήνας δεν είναι πολύ ελκυστική. Το να επιστρέψουμε δηλαδή πίσω. Εδώ έχουμε βρει αυτά που θέλουμε … ορίζοντες ανοιχτούς… Βέβαια πηγαινοέρχομαι στην Αθήνα αρκετά συχνά … Ανεβαίνω, παίζω και επιστρέφω …. Δεν θα έλεγα ότι μου λείπει κάτι, εκτός από τους φίλους μου και την οικογένειά μου.

 

Έχοντας ζήσει τη χρυσή εποχή της δισκογραφίας, των δισκογραφικών εταιριών, συμμετέχοντας σε πάρα πολλές δουλειές, ποια είναι η γνώμη σου για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο χώρο? Πιστεύεις ότι ήταν κάτι αναμενόμενο, σαν απόροια της οικονομικής κρίσης ή θα συνέβαινε ούτως ή άλλως?

Δεν θα μπορούσα να δώσω με σαφήνεια μια απάντηση, γιατί πρέπει κανείς να δει πολλές παραμέτρους γύρω από αυτό το ζήτημα. Εγώ πιστεύω ότι αυτή η φθορά υπηρχε έτσι κι αλλιώς, χωρίς την οικονομική κρίση. Ήταν ένας δρόμος που φαινόταν ότι οδηγεί προς τα εκεί. Και σ’ αυτό την ευθύνη είχε πολύς κόσμος, κυρίως στις δισκογραφικές εταιρίες που λειτουργούσαν σαν πλιάτσικο πολλές φορές, αλλά και οι καλλιτέχνες. Είναι ένα τεράστιο ζήτημα πολύ σκοτεινό, αλλά νομίζω ότι με την κρίση, υπάρχει η δυνατότητα πολλά πράγματα να ξεκαθαρίσουν λίγο και να ξαναγεννηθούν από την αρχή, ίσως με καλύτερες συνθήκες και προοπτικές.

 

Νομίζεις δηλαδή ότι θα μπορούσε να γίνει κάποιο ξεσκαρτάρισμα …

Νομίζω ναι. Η κρίση πάντα είναι μια αφορμή να γεννηθούν πράγματα, καταστάσεις … Είναι μια μεγάλη ευκαρία να φανούν οι πραγματικοί χαρακτήρες όλων μας. Πόσοι είναι μάχιμοι, πόσοι έχουν διάθεση να προσφέρουν, γιατί είχε χαθεί λίγο η μπάλλα σε όλα.

Νομίζω ότι είναι η κατάλληλη ευκαιρία να δείξει ο καθένας τι μπορεί να κάνει, από τον πιο μικρό μέχρι τον πιο μεγάλο και ποιες είναι οι πραγματικές διαστάσεις του καθενός, σε όλα τα επίπεδα. Και όσον αφορά στην προσωπική του παρουσία μέσα στην κοινωνία και στην καλλιτεχνική του παρουσία. Ας περιμένουμε λίγο καιρό και νομίζω ότι με ευκολία θα μπορέσουμε να βγάλουμε συμπεράσματα για το τι θα συμβεί.

 

Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σου?

Τα σχέδια σε σχέση με το Φεστιβάλ είναι να καταφέρουμε του χρόνου να βρούμε μια επαρκή χρηματοδότηση. Καταρχήν να πούμε ότι δεν έχει κανέναν αγοραίο χαρακτήρα αυτό το Φεστιβάλ, δηλαδή όχι απλά δεν περισσεύουν χρήματα αλλά βάζουμε και από την τσέπη μας. Το ζήτημα είναι να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε μια επαρκή χρηματοδότηση για του χρόνου και να μπορέσουμε να κάνουμε πράγματα στο νησί. Κι όλο αυτό αποτελεί και προσωπικό μου στόχο μια που ήταν δική μου ιδέα όλο αυτό.

Επίσης φέτος θα κάνω μια προσωπική δισκογραφική δουλειά με κάποια τραγούδια που έχω ήδη έτοιμα. Και βέβαια Θα συνεχίσουμε και τις παραστάσεις το χειμώνα, πάντα και την σκέψη, τον στοχασμό και τον τρόπο που κάνουμε μέχρι τώρα.

 

Θα ήθελα κλείνοντας να ξαναγυρίσουμε στο «Φεστιβάλ 3 Φεγγαριών» και να μας πεις πολύ συνοπτικά ποιο είναι το στίγμα του, ποιος είναι τελικά ο σκοπός του.

Το Φεστιβάλ 3 Φεγγαριών δεν είναι μόνο μουσική. Δεν είναι μόνο θέατρο. Είναι μια παρέμβαση σ’ αυτό που γίνεται σήμερα, σε όλα τα επίπεδα. Είναι μια διαμαρτυρία, είναι ένας τρόπος να βγάλει ο καθένας το αγρίμι που έχει μέσα του και να φωνάξει γι’ αυτά που γίνονται. Με ρώτησε προχθές ένας φίλος μου «Καλά, γιατί καθαρίζετε το σχολείο μόνοι σας και δεν βάζετε κάποια από τις υπηρεσίες του Δήμου να το καθαρίσουν?» Αυτό είναι το Φεστιβάλ, αυτό θέλει να πει. Πρέπει να δηλώσουμε παρουσία όλοι. Καλές οι ανακοινώσεις στο facebook, καλές οι αναρτήσεις, καλές οι επαναστατικές ιδέες, αλλά χρειαζόμαστε πράγματα ζωντανά, με οστά και σάρκα. Αυτό έχει σκοπό να κάνει το Φεστιβάλ και γι’ αυτό προσπαθούμε όλοι μας.

 

Τάκη σ’ ευχαριστούμε πολύ για αυτή την συνέντευξη και τη ζεστή φιλοξενία σου στο νησί.

Εγώ ευχαριστώ …. Αν μπορεί αυτός ο λόγος να μεταφερθεί και να ακουστεί κάπου είναι πολύ σημαντικό και θα βοηθήσει και το Φεστιβάλ αλλά και το νησί της Λέρου.

 

: melwdos

Κοινοποίηση

Γράψτε το σχόλιο σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

13 + 7 =