Ο Χρήστος Λούφης στον melwdo

Ο Χρήστος Λούφης στον melwdoΑν και εμφανίζεται ανελλιπώς τα τελευταία 6 χρόνια σε διάφορα μαγαζιά της Αθήνας αλλά και της επαρχίας, μόλις πριν 3 μήνες αποφάσισε να κυκλοφορήσει το πρώτο του cd, με τίτλο «7 Στιγμές», στο οποίο υπογράφει τη μουσική, τους στίχους και την ερμηνεία. Με τα τραγούδια του ξαναζούμε τις καλές στιγμές του ελληνικού «έντεχνου» τραγουδιού. Ο ταλαντούχος νέος τραγουδοποιός Χρήστος Λούφης σε κερδίζει από το πρώτο άκουσμα με την αμεσότητά του, τη ζεστή χροιά της φωνής του και τη γεμάτη πάθος ερμηνεία του! Το σίγουρο είναι ότι θα μας απασχολήσει πολύ ευχάριστα στο μέλλον!

«7 Στιγμές» ο τίτλος της πρώτης προσωπικής σου δισκογραφικής δουλειάς που κυκλοφόρησε πρόσφατα. Τι εκφράζουν αυτές οι στιγμές λοιπόν για σένα?

Πράγματι, οι «7 Στιγμές» περιλαμβάνουν ανάμικτα συναισθήματα που εναλλάσσονται και εκφράζουν το κάθε ένα από τα εφτά τραγούδια του cd. Συναισθήματα χαράς, στενοχώριας, αισιοδοξίας, νοσταλγίας, θυμού, ιστορίες αγάπης, βιώματα και καταστάσεις που αποτυπώθηκαν και μετατράπηκαν σε μουσική και στίχους. Όσο κοινότυπο και να ακουστεί οι «7 Στιγμές» αποτελούν μία «κατάθεση ψυχής».

 

ChristosLoufis1

Πόσα χρόνια ασχολείσαι με τη μουσική και πώς ξεκίνησε αυτό το «ταξίδι»?

Η ενασχόλησή μου με τη μουσική χρονολογείται πολλά χρόνια πριν. Ηθικός αυτουργός ο πατέρας μου, τον οποίο άκουγα σε ηλικία 5 χρονών, να παίζει με το κλαρίνο του ηπειρώτικα τραγούδια και με τη συνοδεία ενός ακορντεόν να τραγουδάει τραγούδια των Μ. Χατζηδάκι, Β. Μοσχολιού, Γ. Νταλάρα, της Γλυκερίας και άλλων μεγάλων καλλιτεχνών. Θυμάμαι, πόσο μαγεμένος ήμουν και συνάμα θαύμαζα τον πατέρα μου στον υπέρτατο βαθμό…Φυσικό επακόλουθο λοιπόν, ήταν να ακολουθήσω κι εγώ το δρόμο της μουσικής και να περπατήσω στα μαγικά μονοπάτια της. Ξεκίνησα να τραγουδάω κι εγώ ηπειρώτικα τραγούδια και στη συνέχεια έβαλα στη ζωή μου και την εκμάθηση μουσικού οργάνου για να συνοδεύω τη φωνή μου. Ένα αυτοσχέδιο μαντολίνο αποτέλεσε το αρχικό μουσικό όργανο και σε ηλικία 15 χρονών μπήκε στη ζωή μου η κιθάρα, ύστερα από παρότρυνση του φίλου μου Βαγγέλη Λάζου.

 

Ποιοι καλλιτέχνες σ’ επηρέασαν μουσικά και με ποιον θα ήθελες, μετά από πολλά χρόνια, να έχεις μια κοινή πορεία?

Ως ένας «ανήσυχα μουσικά» έφηβος άρχισα να ψάχνω το είδος της μουσικής που θα με εκφράζει σ’ όλες τις εκφάνσεις της ζωής μου.. Η ροκ μουσική με «ταρακούνησε» και τα συγκροτήματα που ξεχώρισα ήταν οι «ΤΡΥΠΕΣ», «ΔΙΑΦΑΝΑ ΚΡΙΝΑ» και «ΞΥΛΙΝΑ ΣΠΑΘΙΑ»…Όμως και οι μελωδίες των «ΠΥΞ ΛΑΞ» με ταξίδευαν και με ταξιδεύουν μέχρι και σήμερα με μια νοσταλγία, επίσης οι ωραίες συνθέσεις του Ορφέα Περίδη, του Θανάση Παπακωνσταντίνου και οι πολύ ωραίες φωνές των: Νίκου Παπάζογλου, Ελένης Βιτάλη, Τάνιας Τσανακλίδου με επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό.. Οι καλλιτέχνες με τους οποίους θα ήθελα να έχω μία κοινή πορεία είναι αρκετοί, αλλά ενδεικτικά θα αναφέρω τον μεγάλο Νίκο Παπάζογλου, τον Ορφέα Περίδη και τον Σωκράτη Μάλαμα.

 

Έντεχνο, παραδοσιακό, λαικό … είδη μουσικής που συναντάμε στο cd σου. Ποιο θεωρείς ότι είναι το προσωπικό σου στίγμα?

Δεν θεωρώ ότι με αντιπροσωπεύει κάποιο είδος συγκεκριμένο, το οποίο να θεωρείται «προσωπικό στίγμα». Οι ήχοι που χρησιμοποιώ είναι και αυτοί που με αντιπροσωπεύουν και με εκφράζουν…

 

ChristosLoufis2Αν και εσύ παίζεις κιθάρα, ακούμε στα κομμάτια σου το ακορντεόν να κρατάει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στα περισσότερα από αυτά … Μια που έχεις κάνει και την ενορχήστρωση, τι σε οδήγησε σ’ αυτή την επιλογή?

Όπως προείπα, τα παιδικά μου ακούσματα είχαν να κάνουν με ένα όργανο, το ακορντεόν που με συγκινούσε από μικρό και συνεχίζει να με συγκινεί… Έτσι, επέλεξα να «ντύσει» μουσικά την πρώτη μου δισκογραφική δουλειά και να υπερισχύει…. και ενδεχομένως να έχει «πρωταγωνιστικό ρόλο» και στη δεύτερη δουλειά μου….

 

Εσύ, όπως και πολλοί νέοι καλλιτέχνες, δεν έχετε καθόλου την εμπειρία της «δισκογραφικής» στέγης … Πιστεύεις ότι αυτό κάνει πιο δύσκολη τη δουλειά σου ή τελικά, με την έκρηξη του διαδικτύου, δεν παίζει κανένα ρόλο?

Πράγματι, δεν ευτύχησα να βιώσω τη «χρυσή εποχή της ελληνικής δισκογραφίας»…Όμως, πιστεύω ότι το διαδίκτυο είναι ένα πολύ ισχυρό μέσο προβολής που βοηθάει όλους τους νέους ανθρώπους να αναδείξουν τη δουλειά τους, είτε αυτοί είναι καλλιτέχνες, είτε δραστηριοποιούνται σε άλλους τομείς… Και μιας και μιλάμε για το διαδίκτυο να πω ότι όσοι επιθυμούν μπορούν να προμηθευτούν το cd μου από το cdbaby…

 

Ποια είναι τα άμεσα μελλοντικά σου σχέδια?

Δεν μπορώ να πω ότι έχω κάποια άμεσα μελλοντικά σχέδια…Αυτή τη στιγμή ασχολούμαι εντατικά με τον προγραμματισμό των ζωντανών εμφανίσεών μου στην Αθήνα και την επαρχία και αργότερα θα μπω και πάλι στη φάση της δημιουργίας για την επόμενη προσωπική μου δουλειά….

 

Loufis_7stigmes_cdcover

 

(Εμφάνιση στο Ράδιο Αρβύλα)

: melwdos

Κοινοποίηση

Γράψτε το σχόλιο σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

four × 2 =