ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ από την Κασσάνδρα στη Μαρία

ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ από την Κασσάνδρα στη Μαρία, η Νατάσσα Λούππου, μιλάει στο melwdos για την παράσταση στο θέατρο Λύχνος.

– Tι πραγματεύεται η παράσταση ‘ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ από την Κασσάνδρα στη Μαρία’. πείτε μας λίγα λόγια για το έργο.

Πρόκειται για μια συρραφή κειμένων από τη δημοτική μας παράδοση, τις παραλογές, τον Όμηρο αλλά και τον εθνικό μας ποιητή Διονύσιο Σολωμό. Η επιλογή των κειμένων που παρουσιάζουμε έγινε από κοινού με τη σκηνοθέτη της παράστασης Ειρήνη Πολυδώρου.
Το έργο ξεκινάει με την Κασσάνδρα η οποία προσεύχεται στον Θεό Απόλλωνα και γίνεται ένα με τον ανώτερο εαυτό της μέσω ενός αρχαικού χορού που την φτάνει σε κατάσταση έξτασης, χορογραφημένου και ερμηνευμένου με μοναδικό πάθος αλλά και άρτια τεχνική από την Ειρήνη Πολυδώρου.
Η παράσταση συνεχίζεται με την παραλογή ‘Του νεκρού αδερφού’, την οποία διαδέχεται η παραλογή της Μεγάλης Παρασκευής (ή αλλιώς το Μοιρολόι της Παναγίας, όπως είναι επίσης ευρέως γνωστό αυτό το κείμενο) και τέλος κλείνουμε την παράσταση με την παραλογή του Αη Γιώργη και με τον ‘Λάμπρο’ του Διονύσιου Σολωμού. Σημείο αναφοράς και κοινός συνδετικός κρίκος σε όλη την παράσταση, η Μάνα.
Η μάνα ήταν πάντα και θα είναι για μας, ίσως το πιο ιερό σύμβολο.

Καταλυτικό ρόλο στην παράσταση παίζει η μουσική του Νίκου Αθανασάκη, ο οποίος με την κιθάρα του, καθώς και με τις πρωτότυπες συνθέσεις του, είναι η θεία εντολή που μας καθοδηγεί καθ’ όλη τη διάρκεια του έργου.
Η παράσταση διαρκεί περίπου μία ώρα και 10 λεπτά και είναι ένα ταξίδι στην ελληνική παράδοση και πολιτιστική μας κληρονομιά.

– Τι είναι αυτό που σας οδήγησε στην επιλογή των συγκεκριμένων κειμένων και το ανέβασμα αυτής της παράστασης.

Κατά τη φοίτησή μου στη σχολή του Γιώργου Θεοδοσιάδη διδάχθηκα αυτά τα κείμενα τα οποία με συγκινούν βαθιά, και από τότε ‘στριφογύριζε’ στο μυαλό μου αυτή η σκέψη. Έτσι, νιώθω πολύ τυχερή που γνωρίστηκα με την Ειρήνη Πολυδώρου η οποία όχι μόνο δέχτηκε με χαρά να σκηνοθετήσει αυτήν την παράσταση, αλλά και μου σύστησε τον ‘Λάμπρο’ του Διονύσιου Σολωμού.
Ένα συγκλονιστικό κείμενο το οποίο δένει άριστα με τις παραλογές ,μέσω της ευρηματικής σκηνοθεσίας της Ειρήνης. Είναι αξιοθαύμαστο το πως ένα κορίτσι που αποφοίτησε μόλις πριν ένα χρόνο από τη δραματική σχολή της Βεάκη, καταφέρνει να πλέξει με τόσο μοναδικό τρόπο αυτά τα κείμενα και να τα παρουσιάσει ως μία άρτια, ολοκληρωμένη παράσταση ,προσεγγίζοντάς τα με απόλυτο επαγγελματισμό, σεβασμό και κατανυκτικότητα.
Αν σκεφτεί κανείς πως είναι μόλις η πρώτη της σκηνοθετική δουλειά, μπορεί να φανταστεί πόσα έχει ακόμα να δώσει στον καλλιτεχνικό χώρο στον τομέα της σκηνοθεσίας αλλά και της υποκριτικής τέχνης όπου είναι επίσης εξαιρετική.

– Ποιο είναι το μήνυμα που θα θέλατε να δώσετε στο κοινό, μέσω αυτής της παράστασης

Σε τόσο δύσκολες εποχές, έχουμε κλονιστεί όχι μόνο οικονομικά αλλά κυρίως ηθικά. Έχουμε χάσει την ταυτότητα μας ως λαός, και νιώθουμε αδύναμοι και χαμένοι…. Έχουμε αλλοιωθεί πολιτιστικά και πνευματικά. Ίσως είναι καιρός να θυμηθούμε πόσο δυνατοί είμαστε και πόσο πλούσια προίκα κουβαλάμε…. ίσως οι απαντήσεις να βρίσκονται πίσω, στο παρελθόν… αν αντέχουμε να γνωρίζουμε…γιατί το στεφάνι της γνώσης είναι αγκάθινο…

 

Οι παραστάσεις θα συνεχιστούν ως και την Παρασκευή 22 Απριλίου. Η παράσταση της Τετάρτης 20 Απριλίου θα έχει γενική είσοδο 10 ευρώ και τα έσοδα θα διατεθούν στην ομάδα αλληλεγγύης ανθρώπων με σκλήρυνση κατά πλάκας.

Καλό Πάσχα σε όλους με αγάπη και ελπίδα στις καρδιές όλων των ανθρώπων.

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία: Ειρήνη Πολυδώρου
Μουσική: Νίκος Αθανασάκης
Φωτισμοί: Γιώργος Ζιώγαλας
Σκηνικά – Κοστούμια: Νίκος Τριανταφύλλου
Επιμέλεια έντυπου υλικού: Θεόφιλος Δεμερτζής
Τρέιλερ και φωτογραφία αφίσας: Νάσος Ζώτης
Φωτογραφίες: Ιφιγένεια Μπαξεβανάκη, Θεανώ Μανουδάκη, Δημήτρης Αρχοντόπουλος

Παίζουν:

Νατάσσα Λούππου, Ειρήνη Πολυδώρου
Φιλική συμμετοχή: Νίκος Αθανασάκης

Διαβάστε το δελτίο τύπου για την παράσταση ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ από την Κασσάνδρα στη Μαρία

 

 

 

 

Άλλα Άρθρα:

: melwdos

Κοινοποίηση

Γράψτε το σχόλιο σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

eleven + 9 =