Σοφία Καραχάλιου – Πένυ Παπακωνσταντίνου

Σοφία Καραχάλιου - Πένυ ΠαπακωνσταντίνουΈκπληξη είναι η νέα δισκογραφική δουλειά δύο ιδιαίτερα δημιουργικών και ταλαντούχων εκπροσώπων της νεότερης γενιάς καλλιτεχνών, της στιχουργού Σοφίας Καραχάλιου και της μουσικού και ερμηνεύτριας Πένυς Παπακωνσταντίνου.
Επτά παραμυθότραγουδα που έρχονται να «ξυπνήσουν» την παιδική ψυχή μας … «Μίλα μου σαν παραμύθι» ο τίτλος της δουλειάς αυτής, που κυκλοφόρησε πρόσφατα …
Τι οδήγησε όμως την Πένυ και την Σοφία στην απόφαση να ασχοληθούν με ένα τόσο διαφορετικό είδος και τελικά τι ρόλο παίζει το «παραμύθι» στις ζωές μας … Μια κοινή συνέντευξή τους στον Melwdo μας δίνει όλες τις απαντήσεις …

 

Mila-mou-san-paramythi_cdΜίλα μου σαν παραμύθι…Τι σημαίνει αυτή η φράση για εσάς;

Σ: Σημαίνει πες μου αλήθειες! Το παραμύθι έχει τη δύναμη να δίνει λύσεις και απαντήσεις στα ερωτήματα του ανθρώπου, με τον πιο ειλικρινή και μαγικό τρόπο. Το όχημα, που μας οδηγεί στην υπερνίκηση μιας άγνωστης πραγματικότητας, τόσο κοντά μα και τόσο μακριά μας, όπου μέσα απ’ το ταξίδι αυτό μπορούμε να ανακαλύψουμε το σπουδαίο μυστικό της επικοινωνίας.

Π: Η ανάγκη του ανθρώπου για «μύθο» και η σχέση του με αυτόν…Μέσα απο τα παραμύθια έννοιες όπως καλό-κακό, σωστό-λάθος, αλήθεια-ψέμμα ξεχωρίζουν μ’έναν μαγικό τρόπο βοηθώντας την πραγματικότητά μας να υπερβεί όλα τα εμπόδια, να προχωρήσει και να εξελιχθεί, να δεί ξεκάθαρα τη ζωή! Προστάζουμε λοιπόν, καθώς όλοι μας έχουμε την ανάγκη να μιλήσουμε και να μας μιλήσουν…σαν παραμύθι!

Πιστεύετε ότι έχουμε ανάγκη σήμερα να βρούμε και να φέρουμε στην επιφάνεια το παιδί που κρύβουμε μέσα μας; Και τελικά πόσο το έχουμε «κακοποιήσει»;

Σ: Το παιδί που κρύβουμε μέσα μας είναι η πατρίδα μας, οι ρίζες μας! Έχουμε ανάγκη όχι μόνο να το φέρουμε στην επιφάνεια, αλλά και να βγει μπροστά με τον ενθουσιασμό και αυθορμητισμό που το διακρίνει. Πραγματικά είναι ο μόνος μας εαυτός, που μπορεί να αντιμετωπίσει όλες τις τρικλοποδιές αυτού του ατέλειωτου παιχνιδιού. Δεν ξέρω τελικά εάν το έχουμε «κακοποιήσει», σίγουρα όμως μεγαλώνοντας, όλοι μας έχουμε παίξει κρυφτό μαζί του…!

Π : Το παιδί που κρύβουμε μέσα μας είναι ο αληθινός εαυτός μας! Είναι το μικρό παιδί που υπήρξαμε στο παρελθόν. Το συναισθηματικό και ευαίσθητο κομμάτι που ζει μέσα μας. Το δημιουργικό, ευφάνταστο, ελεύθερο και αυθόρμητο. Το αφήνουμε να μιλήσει ανοιχτά, με ειλικρίνεια και χωρίς επιφύλαξη βρίσκοντας έτσι την ισορροπία ανάμεσα στο δικό μας σκοτάδι και φως. Με την αποδοχή του βρίσκουμε ποιοί θα μπορούσαμε να είμαστε ως ενήλικες, αν ξαναλαφρώναμε λίγο, αν αφήναμε τη σοβαρότητα, τον έλεγχο και τους φόβους μας. Δεν ξέρουμε κανενός άλλου την αλήθεια και κανενός άλλου η αλήθεια δεν είναι ίδια με τη δική μας.

 

Πένυ ΠαπακωνσταντίνουΠένυ, εσύ έχεις κυκλοφορήσει ήδη 3 προσωπικές δισκογραφικές δουλειές κι εσύ Σοφία μία … πώς πήρατε την απόφαση να δημιουργήσετε αυτό το ξεχωριστό album, με 7 παραμυθοτράγουδα;

Σ: Ήταν μια πρόκληση και για τις δυο μας! Μέχρι εκείνη τη στιγμή, είχαμε κάνει εντελώς διαφορετικά πράγματα η κάθε μια απ’ την πλευρά της. Έχοντας λοιπόν δύο ολοκληρωμένα στιχουργήματα στο συρτάρι μου «Το κυπαρίσσι και η βρύση» και το «Ψέμα, αλήθεια και γιατί», με παρότρυνε η Πένυ να δημιουργήσω ακόμα πέντε παραμυθένιες ιστορίες! Έτσι λοιπόν, ξεκινήσαμε αυτό το όμορφο ταξίδι!

Π: Διαβάζοντας τις ιστορίες της Σοφίας γεννήθηκε η ιδέα … με τράβηξε από την αρχή η απλότητα στους στίχους της και τα νοήματα που κρύβονται πίσω απο αυτούς. Δεν ήθελα να μείνουν «γυμνές» απο μουσική τόσο όμορφες ιστορίες … η μουσική σε συνδυασμό με το στίχο φέρνουν πιο κοντά τους ακροατές στα συναισθήματα των δημιουργών!

Οι συμβολισμοί και τα νοήματα που υπάρχουν στο cd αυτό αγγίζουν κυρίως τους μεγάλους, αλλά δίνονται με μια «παιδική προσέγγιση», ενώ υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία σε ηχοχρώματα και φόρμες… από ροκ έως κλασική, από gothic και industrial έως παραδοσιακή… Πόσο δύσκολο ήταν να μπορέσετε να πετύχετε αυτό τον εντυπωσιακό συνδυασμό;

Σ: Η Πένυ, με αφορμή τα δύο πρώτα στιχουργήματα και υπηρετώντας με τον καλύτερο τρόπο την ιδέα και την ατμόσφαιρα των ιστοριών που είχα δημιουργήσει, παράλληλα έγραφε και μουσικές, όπου κλήθηκα και εγώ με την σειρά μου να τις ντύσω με λόγια. Αναμφίβολα υπήρξε μια χημεία δημιουργίας που από μόνη της, απαιτούσε αυτή την ποικιλία ηχοχρωμάτων που συνέθεσε.

Π: Λόγω πολλών και διαφορετικών μουσικών ακουσμάτων, δεν ήθελα να γράψω πάνω σε μια συγκεκριμένη φόρμα. Δεν μ’ενδιαφέρει άλλωστε και ως συνθέτη να κάνω προτάσεις που έχουν ξαναγίνει! Έπειτα ήταν και η δυναμική των στίχων που μου έδινε το δικαίωμα της μουσικής «παράνοιας»! Πώς έδεσαν τώρα όλα αυτά μεταξύ τους; Μα η μουσική είναι μια και χωρίς ταμπέλες…

 

Σοφία ΚαραχάλιουΤι ρόλο έχει παίξει το «παραμύθι» στη ζωή σας?

Σ: Το παραμύθι περπατά παράλληλα με ό,τι έχω ζήσει ως τώρα. Σε χαρές και σε λύπες, στρέφομαι σ’ εκείνο δίνοντάς μου απαντήσεις σε ό,τι με απασχολεί!

Π: Με τα παραμύθια πιστεύω ότι όλα μπορεί να συμβούν! Εφόσον λοιπόν όλα μπορεί να συμβούν εγώ μπορώ να συνεχίσω να ονειρεύομαι!

Τα τραγούδια στο cd ερμηνεύουν πολύ σημαντικές νέες γυναικείες παρουσίες στο χώρο της μουσικής και…όχι μόνο! Μιλήστε μας γι’ αυτές τις συμμετοχές…

Σ: Αρχικά, εκείνο που θεωρήσαμε και οι δύο απαραίτητο ήταν, στις ερμηνείες να υπάρχει και ένα είδος πρόζας, η επιλογή των καλλιτεχνών ήταν και αυτό μια εύστοχη πρόταση της Πένυς.

Π: Γράφοντας τη μουσική των κομματιών είχα στο μυαλό μου συγκεκριμένες ερμηνεύτριες -ηθοποιούς, αγαπημένες φίλες, που ήξερα ότι θα είναι δίπλα μου σ’ αυτή την προσπάθεια. Η κάθε μια κλήθηκε να κάνει και κάτι διαφορετικό ανάλογα με τις απαιτήσεις του κομματιού που της δόθηκε… Ευχαριστoύμε πολύ την Σοφία Κουρτίδου, την Σαββέρια Μαργιολά, την Αγγελική Τουμπανάκη, την Καλλιρρόη Μυριαγκού, την Φένια Χρήστου και τα κορίτσια της ορχήστρας Smyrna που έδωσαν «φωνή» στις ιστορίες μας! Κάθε δισκογραφική δουλειά γίνεται απο ένα σύνολο ανθρώπων που δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους!

Και οι 7 ιστορίες που ξετυλίγονται στη δουλειά αυτή έχουν πολύ έντονο θεατρικό χαρακτήρα. Υπάρχει η σκέψη κάποια στιγμή να τις δούμε να «μετουσιώνονται» σε μια θεατρική σκηνή?

Σ: Πραγματικά, η δουλειά αυτή με το που ολοκληρώθηκε άρχισε να έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις, μιας και δεν δημιουργήσαμε αμιγώς τραγούδια αλλά μουσικές ιστορίες. Οπότε, το επόμενο βήμα εύλογα μας οδηγεί, στη «μετουσίωση» μιας θεατρικής παράστασης.

Π: Είμαστε ήδη αυτό τον καιρό στη διαδικασία προβών και διαμόρφωσης της ομώνυμης θεατρικής παράστασης που θ’ ανέβει τη νέα σεζόν με αφορμή τη δισκογραφικη δουλειά. Χαίρομαι πολύ που συνεργάζομαι με τη σκηνοθέτιδα του θεατρικού σχήματος «ΟΜΑΔΑ», Ιωάννα Μπακαλάκου, η οποία «μπερδεύει» δημιουργικά τις ιστορίες του δίσκου με αριστουργηματικά διηγήματα απο τα «Σκοτεινά Παραμύθια» του Παπαδιαμάντη, βρίσκοντας ως κοινό τόπο την καταφυγή στο μύθο. Μαζί με τ’ άλλα δύο μέλη της «ΟΜΑΔΑΣ», Ιωακείμ Κάσδαγλη και Τερέζα Κρητικού θα προσπαθήσουμε να στήσουμε ένα ατμοσφαιρικό παραμύθι για μεγάλους, ερμηνεύοντας ζωντανά στην παράσταση και τα κομμάτια του δίσκου!

Ποια είναι τα επόμενα σχέδια σας, προσωπικά για την κάθε μία.

Σ: Αυτό το διάστημα απολαμβάνω το ταξίδι της νέας μας δισκογραφικής δουλειάς. Παράλληλα όμως, πειραματίζομαι και σε άλλα είδη γραφής, έχοντας κάποια μελλοντικά σχέδια, βέβαια, είναι νωρίς να μιλήσω για κάτι τέτοιο, ενώ εξακολουθώ να γράφω στίχους τραγουδιών για πιθανές συνεργασίες.

Π: Συγκεντρώνομαι προς το παρόν στις πρόβες για το θεατρικό, καθώς έχω κληθεί να κάνω κάτι πρωτόγνωρο για μένα και θέλω ν’ ανταποκριθώ όσο το δυνατόν καλύτερα!

: melwdos

Κοινοποίηση

Γράψτε το σχόλιο σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

thirteen − 2 =