Το ντουέτο CAMERES στο melwdos

Το ντουέτο CAMERES

Το ντουέτο CAMERES μας μίλησαν για το στοιχείο του συγκροτήματος, για τις επιλογές των τραγουδιών τους και για τους στόχους τους.

– Πείτε μου δυο λόγια για το συγκρότημα;

Το συγκρότημα ξεκίνησε τον Φλεβάρη του 2008 σαν 5μελής μπάντα και συνέχισε έτσι μέχρι και το 2010 όπου και διαλύθηκε για λίγο καιρό, για να μεταμορφωθεί σε ντουέτο (Νίκος Γραμμάτος & Γιάννης Βογιατζής) το οποίο λειτουργεί με session-φίλους, είτε στα live που έδωσε από εκεί και μετά, είτε στις ηχογραφήσεις των τραγουδιών. Ο ήχος κατά βάση rock και ο στίχος ελληνικός (με 2 αγγλόφωνα επίσης τραγούδια)

– Πώς έγινε το πάντρεμα;

Βασικά δεν έχουμε κάνει πάντρεμα αλλά σύμφωνο συμβίωσης. Όπως προαναφέραμε το γλυκό έδεσε από τότε που ήρθε ο Γιάννης στην μπάντα που είχε ξεκινήσει ο Νίκος. Από τότε πορευόμαστε παρέα με αυτό το «όχημα» που ονομάσαμε Cameres. Ήμασταν γνωστοί βασικά, αλλά μας ένωσε ένα μουσικό, τότε, site, το myspace, όπου ήμασταν ηλεκτρονικοί φίλοι και μοιραζόμασταν τις μουσικές μας ανησυχίες. Τα υπόλοιπα είναι γραμμένα στο βιογραφικό μας.

– Ποιο είναι το χαρακτηριστικό στοιχείο του συγκροτήματος;

Δεν ξέρουμε αν υπάρχει κάτι που να μας κάνει να ξεχωρίζουμε. Αγαπάμε την μουσική όπως ο κάθε καλλιτέχνης που θέλει να εκφράζεται και να δημιουργεί. Έτσι κι εμείς, πρώτα σαν δική μας ψυχική ανάγκη και έκφραση, φτιάχνουμε τραγούδια, γιατί μας γεμίζει. Από εκεί και πέρα παρέα και με άλλους ανθρώπους, τα πλάθουμε και παίρνουν μια όμορφη μορφή που μας ικανοποιεί. Το τελικό αποτέλεσμα και η κρίση ανήκει στον κόσμο.

– Η επιλογή των τραγουδιών πώς γίνεται;

Συνήθως κάποιοι στίχοι ή κάποιες μουσικές μας φωνάζουν, μας σπρώχνουν στο να ασχοληθούμε λίγο παραπάνω μαζί τους. Είτε ο Νίκος θα φέρει στίχους ή και μουσική στον Γιάννη για να το εξελίξουν, είτε αντίστροφα ο Γιάννης θα έχει βγάλει κάποια μουσική που θα μιλήσει στον Νίκο και θα ταιριάξει επάνω του στίχους. Αν το αρχικό αποτέλεσμα που παίζεται με μια κιθάρα, μας αρέσει, τότε το κρατάμε και προχωράμε παρακάτω στην ενορχήστρωση του κομματιού και στην επιλογή των μουσικών που θα εκτελέσουν τις ιδέες μας, αλλά και θα βάλουν τον δικό τους χαρακτήρα στο εκάστοτε τραγούδι.

– Ποιος και γιατί ‘βάφτισε’ το συγκρότημα Cameres;

Ήταν μια ιδέα του Νίκου, μετά από ένα βίντεο που πέτυχε τυχαία στο youtube, το οποίο έδειχνε κάμερες σε κάθε γωνιά του δρόμου. Αμέσως η πρώτη σκέψη ήταν ότι κάπως έτσι λειτουργούν τα ανθρώπινα μάτια, καταγράφουν και φιλτράρουν εικόνες, όπου μέσα από αυτές τις εικόνες και στιγμές, γεννιούνται οι στίχοι και η μουσική.

– Νέο τραγούδι «Όλα τελειώνουν» δώσε μου μια γεύση στο τι θα ακούσουμε;

Είναι ένα κομμάτι με ρυθμικές, δυνατές και μελωδικές κιθάρες και ήχους το οποίο είναι σε μουσική του Γιάννη Βογιατζή και στίχους του Νίκου Γραμμάτου. Διαρκεί μόλις 2μιση λεπτά αλλά είναι αρκετά για να σε βάλει σε υπαρξιακές σκέψεις. Μιλάει για τον προσωπικό αλλά και τον γενικό θάνατο των πάντων, που έρχεται με την πάροδο του χρόνου.

– Πως προέκυψε η συμμετοχή του Ασκληπιού Ζαμπέτα απο το θρυλικό συγκρότημα ΤΡΥΠΕΣ;

Οι Τρύπες ήταν από τα αγαπημένα μας συγκροτήματα και έχουμε παίξει άπειρες φορές live τραγούδια τους. Όταν παίξαμε για πρώτη φορά αυτό το τραγούδι στο στούντιο του Γιάννη, σκεφτήκαμε ότι έχει στοιχεία και μοιάζει στις Τρύπες. Ο Νίκος είχε γνωριστεί πριν αρκετά χρόνια με τον Ασκληπιό, τον οποίο είχε πάρει και συνέντευξη σε μια ωραία εκπομπή-αφιέρωμα στις Τρύπες που είχε κάνει τότε στην ραδιοφωνική του εκπομπή. Από τότε ξεκίνησε μια όμορφη φιλία. Όταν γεννήθηκε το «Όλα τελειώνουν» σκεφτήκαμε ότι ο κατάλληλος για να ροκάρει μαζί μας σε αυτό το τραγούδι, ήταν ο Ασκληπιός Ζαμπέτας. Του στείλαμε το τραγούδι, το άκουσε, του άρεσε και έτσι έβαλε τις πινελιές του στην πρώτη κιθάρα που είχε ήδη ηχογραφήσει ο Γιάννης. Το αποτέλεσμα είναι αυτό που ακούτε.

– Αναζητάτε συνεργασίες με μουσικούς από άλλες χώρες;

Στον πρώτο μας δίσκο, είχε ηχογραφήσει σε ένα τραγούδι ο George Kody Marios ο οποίος ναι μεν είναι Έλληνας και Καβαλιώτης, αλλά ζει στο Λονδίνο, στο οποίο κι όλας είχε ηχογραφήσει το σόλο του τραγουδιού «Βρήκα την άκρη».
Από εκεί και πέρα δεν έτυχε να έρθουμε σε επαφή με κάποιον ξένο μουσικό, κυρίως γιατί η μουσική μας απευθύνεται σε Έλληνες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί να παίξει κάποιος άλλος μαζί μας. Ίσως στο μέλλον να προκύψει κάτι τέτοιο, αν το φέρουν οι καταστάσεις.

– Ποιοι είναι οι επαγγελματικοί σας στόχοι;

Είναι δύσκολο να πούμε ότι η μουσική είναι το επάγγελμα μας, γιατί δεν ζούμε από αυτό. Θα ήταν πολύ όμορφο αν συνέβαινε αλλά στους καιρούς μας για μια ροκ μπάντα είναι άπιαστο όνειρο. Οπότε μπορούμε να πούμε ότι οι στόχοι μας είναι απλά μουσικοί.
Θέλουμε να κυκλοφορήσουμε σύντομα τον δεύτερο δίσκο μας, σε φυσική και ψηφιακή μορφή και να ακούσουν τα κομμάτια μας όσο το δυνατόν περισσότερος κόσμος. Λόγο της απόστασης πλέων που χωρίζει την καθημερινότητα μας (ο Γιάννης στην Αθήνα ο Νίκος στην Καβάλα), είναι επίσης δύσκολο το να βρεθούμε μουσικά με πλήρη μπάντα που θα μπορέσει να υποστηρίξει τον δίσκο.
Δεν είναι ακατόρθωτο αλλά είναι τρομερά δύσκολο και έχει έξοδα τα οποία δύσκολα να καλύψει κάποιος ώστε να μπορέσουμε να ροκάρουμε όπως θα θέλαμε. Αφήνουμε πάντα μια πόρτα ανοιχτή βέβαια. Ίσως το επόμενο βήμα θα είναι η σύνθεση νέων τραγουδιών κι αν προκύψει, θα έχουμε την χαρά να ασχοληθούμε με άλλον ένα δίσκο. Αγαπάμε πολύ την δημιουργία των τραγουδιών, γιατί αυτά εξάλλου θα μείνουν και θα αντέξουν στον χρόνο.

 

Διαβάστε ακόμη: Καλοκαίρι μου – Cameres

: melwdos

Κοινοποίηση

Γράψτε το σχόλιο σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

2 × five =