« ΙRAQ – 9 τόποι επιθυμίας » της Heather Raffo

« ΙRAQ - 9 τόποι επιθυμίας » της Heather RaffoΗ θεατρική επιτυχία του off-Broadway « ΙRAQ – 9 τόποι επιθυμίας »

της πολυβραβευμένης συγγραφέως Heather Raffo, ανεβαίνει στη θεατρική σκηνή Εργοτάξιον το Νοέμβριο του 2016 , σε σκηνοθεσία της Μαρίας Τσαρούχα.

Το έργο αποτελεί εξιστόρηση της ζωής εννέα Ιρακινών γυναικών, με φόντο τους δύο πολέμους στον Κόλπο και εμβαθύνει στο τί σημαίνει να είσαι γυναίκα, σε μια χώρα που επισκιάζεται από το καθεστώς του πολέμου.
Είναι ένα υπόδειγμα γραφής, που το περιοδικό «New Yorker», το  περιέγραψε ως «ένα παράδειγμα πως η τέχνη είναι δυνατόν να ανοικοδομήσει τον κόσμο».

Οι μονόλογοι συνθέτουν ένα πολύχρωμο, ευφυές και λαμπερό δημιούργημα της γυναικείας μοναχικότητας και αναζήτησης σε «τρομακτικούς» καιρούς. Το έργο είναι η αληθινή ερμηνεία που σκιαγραφεί την πραγματικότητα των Ιρακινών γυναικών της Μέσης Ανατολής, έτσι όπως δεν τις έχουμε γνωρίσει μέχρι σήμερα.
Όπως αναφέρει η Heather Raffo “πρόκειται για ένα διάλογο μεταξύ ανατολής και δύσης. Οι χαρακτήρες είναι δεμένοι σε βάθος με τις καταστάσεις ως Ιρακινοί, ενώ ταυτόχρονα το πάθος τους μοιάζει να αντανακλά τα ενδιαφέροντα της δύσης. Το έργο εκφράζει και την ανάγκη για δύναμη γένους θηλυκού …”

Η συγγραφέας εμπνεύστηκε το έργο σ’ ένα ταξίδι της στο Ιράκ τον Αύγουστο του 1993, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στη Βαγδάτη.
Πρωτοπαρουσιάστηκε στο Broadway τον Αύγουστο του 2003. Ταξίδεψε στο Εδιμβούργο και αργότερα ανέβηκε στο Bush Theater του Λονδίνου. Έχει περιοδεύσει σε Μάλτα, Τουρκία, Σουηδία, Γαλλία, Ιράκ,  Αίγυπτο Ισραήλ, Σκωτία, αποσπώντας σημαντικά βραβεία και εξαιρετικές κριτικές.

«ΙRAQ – 9 τόποι επιθυμίας»
Πρωτότυπος τίτλος: “9 parts of desire”.
Συγγραφέας : Heather Raffo

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Μετάφραση: Πέπη Μοσχοβάκου
Σκηνοθεσία: Μαρία Τσαρούχα
Βοηθός σκηνοθέτη: Ανδριάννα Σταυριδοπουλου
Μουσική Επιμέλεια: Μαρία Τσαρούχα
Φωτογραφία:  Γιάννης Τζένος
Παραγωγή- Δημόσιες σχέσεις: Γιώργος Κάλτσας , Ισαβέλλα Αναστασίου
Παραγωγή : Εργοτάξιον

Διανομή (αλφαβητική σειρά):
Βαρβάρα Λάρμου
Δέσποινα Νικητίδου
Δήμητρα Σκέμπη
Έρη Παπαγαλάνη
Έφη Μεράβογλου
Ιωάννα Κυρίτση
Μάγδα Κρυσταλλινού
Μαρία Τρυγωνη
Μυρτώ Λοντόρφου

Ευχαριστούμε ιδιαίτερα για τη βοήθειά της την Ahmadiyya community στην Αθήνα.

Η μεταφράστρια του έργου.

Η Πέπη Μοσχοβάκου είναι ηθοποιός και σκηνοθέτης, απόφοιτος της δραματικής σχολής «Αρχή» και του studio ΝΑΜΑ. Έχει παίξει στις παραστάσεις «Η Κακομοίρα της Νάπολι» (θέατρο Επί Κολωνώ) σε σκηνοθεσία Μαρίας Τσαρούχα, «Ραχήλ» (Εθνικό Θέατρο), «Ποτέ μην Κολυμπάς Μόνος» και «Στα Σκοτεινά» (θέατρο Επί Κολωνώ), όλα σε σκηνοθεσία Ελένης Σκότη, στο «8 Παραλλαγές στο Θάνατο του Τρότσκι κ.α.» (θέατρο Επί Κολωνώ) σε σκηνοθεσία Όλγας Ποζέλη, στην παράσταση «Το Άλλο μου Μισό» (θέατρο Επί Κολωνώ) σε σκηνοθεσία Άντονυ Μπέρκ κ.α.

Έχει υπάρξει βοηθός της Ελένης Σκότη στις παραστάσεις: «Suburbia», «Sex, Drugs, Rock ‘n Roll» (θέατρο Φούρνος), «Αγαπητή Ελένα» (θέατρο Επί Κολωνώ) και «Χαβιάρι με Κέικ» (θέατρο Τζένη Καρέζη).
Έχει σκηνοθετήσει τα έργα: «Κάνε Πέρα. Θέλω να Περάσω» (σε συνεργασία με τον Άντονυ Μπερκ) στο θέατρο Αλκμήνη, «Traffic Lights» στο θέατρο Επί Κολωνώ, «Απαλλαγή» στο θέατρο Altera Pars, «Striptease» στο θέατρο Επί Κολωνώ, στο Nueva Trova και στο θέατρο Ήβη και πρόσφατα το έργο «Οι Πιο Δυνατές» στο θέατρο ΔιαΔύο.

Έχει παίξει σε ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους καθώς και σε τηλεοπτικές σειρές. Για την ταινία μικρού μήκους «Το Σπίτι με τις Ελιές» κέρδισε το βραβείο Α’ γυναικείου ρόλου στο φεστιβάλ της Ταγγέρης.
Είναι ιδρυτικό μέλος της Ομάδας ΝΑΜΑ και του θεάτρου «Επί Κολωνώ».

Η σκηνοθέτις της παράστασης
Ηθοποιός, σκηνοθέτις, ερμηνεύτρια, συγγραφέας,
εκπαιδεύτρια «Method Acting»

Μαρία ΤσαρούχαΗ Μαρία Τσαρούχα έχει σπουδάσει Κοινωνιολογία στο Deree College στην Αθήνα και υποκριτική τέχνη στην «Αμερικανική Ακαδημία Δραματικών Τεχνών» της Νέας Υόρκης (“American Academy of Dramatic Arts – ΑΑDA”), όπου αποφοίτησε αριστούχα.

Στο “Webber Douglas Academy of Dramatic Arts” στο Λονδίνο εξειδικεύτηκε στο Σαιξπηρικό ρεπερτόριο και στην μέθοδο Stanislavsky.
Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια υποκριτικής και σκηνοθεσίας στον κινηματογράφο με τον Μιχαήλ Ιλιένκο, κοσμήτορα του Πανεπιστημίου του κινηματογράφου του Κίεβο.
Επίσης έχει παρακολουθήσει, συστηματικά επί εφτά χρόνια, σεμινάρια δημιουργικής γραφής, λογοτεχνίας και Θεωρία της Φιλοσοφίας στο«Κέντρο δημιουργικής γραφής και θεάτρου για την επίλυση συγκρούσεων» της Χριστιάνας Λαμπρινίδη.

Σε ηλικία δεκατριών χρονών είχε εκδώσει το πρώτο της βιβλίο «Πρώτα βήματα, πρώτες σκέψεις» και επιβραβεύτηκε από τον Αντώνη Σαμαράκη και τον Κώστα Ταχτσή, ως η «μικρότερη Ελληνίδα συγγραφέας».
Το 2011 εκδόθηκε από τις εκδόσεις «Ηριδανός» το βιβλίο της «Διαυγές κενό κεφάλι», το οποίο έχει αποσπάσει εξαιρετικές κριτικές.

Το 2003 δημιούργησε το “Magic Room Theater”, μια ομάδα καλλιτεχνών – δημιουργών όπου ανεβάζει παραστάσεις με κείμενα, τραγούδια, μουσικές συνθέσεις και σκηνοθεσία της, όπως τα musical – cabaret «Αυτή Είναι Μια Πάπια», «Μια Υποψία στη Σκηνή», «REUNION», «LOLAS CABARET», «Ιt’ s a Wonder Full World», «Maria in Abundance».
Οι παραστάσεις του “Magic Room Theater” ξεχωρίζουν ως «προϊόν» τέχνης, λόγω του συνδυασμού δημιουργίας έργου, μουσικών επιλογών, ρεαλισμού υποκριτικής. Είναι μαζί θέατρο, musical, stand up comedy και μουσικό live.

Στην Αμερική έχει παίξει στα θέατρα της AADA στην Νέα Υόρκη στις παραστάσεις «Cat among the Pigeons», «Τhe Courageous one», «Andromache», «Gingerbread lady», «The house of Bernarda Alba», «Saturday, Sunday, Monday» , «Return Engagements», «Cinders» «Coriolanus» , «Richard ΙΙΙ» «Rape among the Belt» , «Twelve angry women», « Desires under the Elms» .
Στην Ελλάδα έχει παίξει στο θέατρο στην παράσταση «Το μεσημεριανό», στο μιούζικαλ «Σακουρά» και στη μουσική σάτιρα «Καλοκαίρι με Στοίχημα», στο μιούζικαλ «Μάλα –η μουσική του ανέμου» στο θέατρο Παλλάς, στη rock opera «Αδάμ και Χαλιμά» στην Λυρική σκηνή, στο «Trainspotting», στην παράσταση «Bug» της ομάδας ΝΑΜΑ στο θέατρο «Επί Κολωνώ» και στον «Θυρωρό της νύχτας», σε σκηνοθεσία Γιώργου Πανουσόπουλου στο Ίδρυμα Κακογιάννη.

Έχει διασκευάσει το μυθιστόρημα «Μέρες εγκατάλειψης» της Έλενα Φεράντε και το σκηνοθέτησε με τον τίτλο «Η κακομοίρα της Νάπολι», που παίχτηκε για δύο χρόνια στο θέατρο «Επί Κολωνώ».
Συμμετείχε και πρωταγωνίστησε σε μεγάλου μήκους ταινίες, όπως «Κορόιδο εν «τάξει»» σε σκηνοθεσία Γ. Παρασκευόπουλου, «Η Εύκολη Λεία», σε σκηνοθεσία Β. Σεϊτανίδη, «Ρόκκο vs Κλεοπάτρα», σε σκηνοθεσία Α. Σπίνουλα και στο «Delivery», σε σκηνοθεσία Ν. Παναγιωτόπουλου. Συμμετείχε στην Ελληνική τηλεόραση σε παραγωγές όπως «Οι Χρηματιστές» , «Πρόβα νυφικού», «Ιατρικό Απόρρητο», «Κλεμμένα Όνειρα».
Προσωπικές μουσικές της παραστάσεις, με τίτλο «Maria the Singer”, με τραγούδια Jazz, soul , swing, και rock διασκευές.

Από το 2000 διδάσκει «Method Acting» – την πιο πολυσυζητημένη και επιτυχημένη μέθοδο υποκριτικής, ο οποία διδάσκεται στις σχολές της Αγγλίας και της Αμερικής – σε επαγγελματίες και ερασιτέχνες ηθοποιούς και ερμηνευτές.

Είναι πρακτικός του E.F.T. (Emotional Freedom Therapy).

 

Πληροφορίες:

Τόπος: Τεχνοχώρος Εργοτάξιον – Διογένους 1 , Άγιος Δημήτριος
(στάση μετρό ΔΑΦΝΗ- έξοδος Στριγγάρη/Αγίου Δημητρίου)
Ημερομηνία: Από 12 Νοεμβρίου 2016
Ώρα έναρξης: Κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 21:15
Διάρκεια: 110 λεπτά
Πληροφορίες: heatherraffo.com
Τηλέφωνο επικοινωνίας 6983930220
Γενική είσοδος:

15€ (Κανονικό)

10€ (Μειωμένο). Φοιτητές/ Μαθητές / Σπουδαστές/ Κάτοχοι Κάρτας Πολυτέκνων (ΑΣΠΕ)/ ΑμΕΑ/Κάτοχοι Κάρτας Ανεργίας (ΟΑΕΔ)/ Κάτοχοι Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων/ Κάτοχοι Κάρτας Πολιτισμού ΥΠ.ΠΟ.Τ

Άλλα Άρθρα:

: melwdos

Κοινοποίηση

Γράψτε το σχόλιο σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

two + 20 =