Ο Ανδρέας Παπαδήμας στο melwdos

Ο Ανδρέας Παπαδήμας στο melwdosΟ Ανδρέας Παπαδήμας μιλά στο melwdos για τα πρώτα επαγγελματικά του βήματα καθώς και  πως προέκυψε το τραγούδι στην ζωή του.

– Πως προέκυψε το τραγούδι στην ζωή σου; Από την οικογένεια ή από κάπου αλλού;

Το τραγούδι προέκυψε ως μια βαθύτερη επιθυμία έκφρασης, όντας μια προσωπικότητα εσωστρεφής. Αγαπώντας την τέχνη και αφού είχε καταπιεστεί η επιθυμία μου αυτή από το περιβάλλον μου, κάποια μέρα σε ηλικία 17 ετών είπα με σιγουριά: Εγώ θα ασχοληθώ με τη μουσική και το τραγούδι. Αναμφισβήτητα η τέχνη εμπεριέχει και επανάσταση και λύτρωση και όπως πολύ σωστά μου είχε πεί και η Τζώρτζια από το συγκρότημα ‘Μπλέ’ σε μιά συζήτησή μας: ‘Είναι και ένας τρόπος για να βρίσκεις τον εαυτό σου ή και να τον χάνεις ενίοτε’…

– Το πρώτο σου επαγγελματικό μουσικό βήμα ποιο ήταν;

Το πρώτο επίσημο επαγγελματικό μουσικό βημα, ουσιαστικά ήταν όταν μπήκα στο στούντιο, κυκλοφόρησα το πρώτο μου τραγούδι (σε μουσική Λίας Βίσση και στίχους Ελένης Ξένου) και είδα να διατίθεται στον κόσμο. Από τότε ξεκίνησαν να έρχονται κάποιες προτάσεις από χώρους για εμφανίσεις, αλλά και άλλες ενδιαφέρουσες προτάσεις, όπως πρόσφατα που μου ζητήθηκε να γράψω μουσική για θεατρική παράσταση.

– Πες μου κάποια στοιχεία του εαυτού σου;

Αυτό είναι το δυσκολότερο κομμάτι… αφενός επειδή δεν μου αρέσει να μιλάω για μένα και αφετέρου γιατί δεν ξέρω αν μπορώ να με περιγράψω. Αυτό που θα μπορούσα σαν πρώτη σκέψη να πώ, είναι ότι μου αρέσει η ελευθερία γενικότερα και στη ζωή, αλλά και στην τέχνη. Και ότι είμαι ταυτισμένος με αυτό που αγαπώ, στην προκειμένη περίπτωση με τη μουσική. Είναι κομμάτι της ζωής μου, με το οποίο πορεύομαι χρόνια τώρα ανεξαρτήτως συνθηκών.

– Νέα τραγούδια «Μη με ρωτάς αν είναι έρωτας» και «Συνήθως»σε ποιο μουσικό ύφος κυμαίνονται;

Το ‘Συνήθως’ είναι μια μπαλάντα με έντονο το στοιχείο των εγχόρδων σε συνδυασμό με το ηλεκτρονικό στοιχείο. Όσο για το ‘Μη με ρωτάς αν είναι έρωτας’ είναι ένα πιό γρήγορο κομμάτι σε έθνικ ύφος με ακουστικά όργανα περισσότερο. Αυτό που εισπράττω από τον κόσμο σαν εντυπώσεις, είναι ότι με κατατάσσουν στο λεγόμενο ‘έντεχνο’ ρεπερτόριο.

– H συνεργασία σου με την Λία Bίσση πως προέκυψε;

Την εκτιμούσα πολύ σαν καλλιτέχνιδα και έψαξα να την βρώ για να συνεχίσω μαζί της τις σπουδές που είχα ξεκινήσει στο τραγούδι τρία χρόνια πρίν τη συναντήσω. Κι αφού υπήρξε για πέντε χρόνια δασκάλα μου στο τραγούδι με πολλή καλή χημεία και συνεργασία, περάσαμε και στην επαγγελματική πιά συνεργασία δίνοντάς μου την ευκαιρία να ξεκινήσω στον χώρο όπως ακριβώς ονειρευόμουν: Με αξιόλογο υλικό και με μια αξιόλογη συνθέτρια/παραγωγό και καθοδηγήτρια.

– Τι είναι αυτό που δεν σου αρέσει στη δισκογραφία έτσι όπως την βλέπεις σήμερα;

Δεν μου άρεσε η στάση των δισκογραφικών εταιριών όλα αυτά τα χρόνια που δεν συμπεριφέρθηκαν στη μουσική με σεβασμό, αλλά σαν ένα προιόν προς εκμετάλλευση για κερδοσκοπικούς μόνο λόγους. Το αποτέλεσμα όλης αυτής της στάσης, ήταν να υποτιμηθεί η μουσική, να βγαίνει φθηνιάρικο υλικό σε αρκετά υψηλές τιμές και ο κόσμος που αντιλήφθηκε όλο αυτό, γύρισε την πλάτη και στραφηκε προς την δωρεάν απόκτηση της μουσικής από το διαδίκτυο. Τώρα πλέον με στενοχωρεί που δεν γίνονται cd και το υλικό διατίθεται σε ψηφιακή μορφή, χάνοντας έτσι ο ακροατής την επαφή με το υλικό. Κι αν κυκλοφορούν κάποια cd, αυτό γίνεται μέσω των εφημερίδων, κάτι το οποίο δεν αξίζει στη μουσική. Ο φυσικός χώρος του cd είναι το δισκοπωλείο και όχι ως ένθετο στην εφημερίδα μαζί με τα κουπόνια για το supermarket και με τα βιβλία μαγειρικής.

– Το μεγαλύτερο προσόν που πρέπει να έχει ένας καλλιτέχνης για να έχει διάρκεια στον χώρο πιο πιστεύεις ότι είναι;

Πιστεύω ότι χρειάζεται να αγαπάει και να σέβεται αυτό που υπηρετεί, να δουλεύει συνεχώς για να το εξελίσσει και να έχει περιεχόμενο και καλλιέργεια ως προσωπικότητα για να μην διαταράσσεται η εσωτερική του ισορροπία αποσπώντας τον έτσι από το έργο του. Εξυπακούεται φυσικά ότι χρειάζονται και κάποιες βασικές τεχνικές ικανότητες στον τομέα που δραστηριοποιείται.

– Τα προσωπικά σου όρια ποια είναι; Τι θα θυσίαζες;

Δεν νομίζω ότι χρειάζεται θυσίες κάτι το οποίο σε γεμίζει και σου προσφέρει τόσο δυνατά συναισθήματα. Προσήλωση και συνέπεια χρειάζεται, κάτι το οποίο ενδεχομένως να απαιτεί αρκετό χρόνο και προσπάθεια. Με αυτή τη λογική της ‘θυσίας’ ίσως να θυσίαζα χρόνο που θα έπαιρνα από κάποια άλλη δραστηριότητα. Όσο για τα προσωπικά μου όρια, καθορίζονται σύμφωνα με τα όρια της αξιοπρέπειάς μου. Και αυτός είναι ένας απαράβατος κανόνας στη ζωή μου.

– Πες μου ένα όνειρό σου που δεν έχεις πραγματοποιήσει;

Μιας και μιλάμε για μουσική, θα πω ένα όνειρο που αφορά σε συνεργασίες με πολλούς καλλιτέχνες που θαυμάζω (όπως συμβαίνει ήδη στο ξεκίνημά μου με τη συνεργασία με την Λία Βίσση) και σίγουρα μια πορεία με υλικό που θέλω να δημιουργήσω, ώστε κάποια μέρα που θα κοιτάξω πίσω να αισθανθώ πλήρης στον τομέα αυτό. Αυτό βέβαια δεν σε ολοκληρώνει αν δεν έχεις δίπλα σου ανθρώπους να σε αγαπάνε και να μοιράζεσαι μαζί τους όλες αυτές τις εμπειρίες.

– Δισκογραφικά πέρα από τα δύο τραγούδια που μας παρουσίασες τι σκέφτεσαι για το επόμενο βήμα;

Ήδη βρίσκομαι στη διαδικασία προετοιμασίας για τα επόμενα τραγούδια που θα περιλαμβάνονται στο άλμπουμ και συζητάω για συναυλίες και για εμφανίσεις σε χώρους όπου θα νιώθω άνετα. Παράλληλα με όλα τα παραπάνω, δεν σταματάω να γράφω στίχους και μελωδίες, αφού είναι ένας σημαντικός για μένα τρόπος έκφρασης και επικοινωνίας με τον εαυτό μου.

Ανδρέας Παπαδήμας

Γεννήθηκε και κατοικεί στο Αγρίνιο και είναι 30 ετών. Η επαφή με τη μουσική, ξεκίνησε σε ηλικία 18 ετών. Σπούδασε σύγχρονο τραγούδι, θεωρητικά μουσικής και παρακολούθησε μαθήματα πιάνου. Από το 2005 έως το 2008 στο Εθνικό Ωδείο Αγρινίου με δασκάλα τραγουδιού την Βάσω Τσαρούχη και στη συνέχεια στην Αθήνα, στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας, με δασκάλα σύγχρονου τραγουδιού την Λία Βίσση, από το 2008 μέχρι 2014 που αποφοίτησε.
Τον Απρίλιο του 2015 κυκλοφόρησε το πρώτο τραγούδι σε μουσική Λίας Βίσση και σε στίχους Ελένης Ξένου και τον Μάρτιο του 2016 ακολούθησε δεύτερο τραγούδι από τις ίδιες δημιουργούς. Τα δύο αυτά τραγούδια είναι ένας προπομπός του cd που θα ακολουθήσει.
Από τον Οκτώβριο του 2015 κάνει εκπομπή στο ραδιόφωνο και παράλληλα συμμετέχει σε site, γράφοντας σε στήλη που αφορά σε μουσική και βιβλίο.
Αυτή την περίοδο ετοιμάζει το υλικό που θα περιλαμβάνεται στο cd.

Σελίδες:
www.facebook.com/AndreasPapadimas.Singer
twitter.com/anpapadimas
plus.google.com/+AndreasPapadimas/posts

 

: melwdos

Κοινοποίηση

Γράψτε το σχόλιο σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

15 − one =