Ο Κωνσταντίνος Μούτσης στο melwdos

Ο ΓΕΜΙΣΤΑΝΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΡΟΙΣΟΙΟ Κωνσταντίνος Μούτσης στο melwdos

Οι 5×4+1 αυτοσχεδιάζουν… ακούγοντάς το, μας έρχεται στο νου περισσότερο ένας μαθηματικός τύπος, παρά ένα θεατρικό έργο. Θέλετε να μας εξηγήσετε τον τίτλο της παράστασής σας;

Πράγματι θυμίζει μαθηματικό τύπο & όπως τα πάντα στα μαθηματικά έχουν απόλυτη λογική, έτσι & ο τίτλος μας! Η ομάδα μας αποτελείται από 5 ηθοποιούς (Δημοπούλου Αναστασία, Ματθαίου Ερμόλαος, Μούτσης Κωνσταντίνος – εγώ είμαι αυτός! – Παζιώτης Σπύρος & Μαμασούκα Έλενα – η επικεφαλής μας) & η κάθε μας παράσταση έχει σαν κεντρικό άξονα 4 βασικές θεματικές (& πάνω από 20 συνθήκες όπως λέμε στον θεατρικό αυτοσχεδιασμό οι οποίες συνδυάζονται με τις 4 θεματικές) – ιδού το 5×4! Φέτος, προστέθηκε στην ομάδα μας επιπλέον μια συνάδελφος, η Μητσιάλη Ιωάννα – & ιδού το+1!

Είναι η Τρίτη σεζόν της παράστασης, κι απ’ ότι μάθαμε, η έναρξη της φετινής σεζόν ήταν πολύ δυναμική. Γιατί θεωρείτε πως υπάρχει αυτή η απήχηση;

Είναι γεγονός, χωρίς να θέλω να περιαυτολογήσω για τη δουλειά μας, πως είχαμε όντως μια δυναμική έναρξη & ευελπιστούμε σε μια ακόμη πιο δυναμική συνέχεια. Η κάθε μας παράσταση είναι μοναδική, με την έννοια πως δε δύναται να επαναληφθεί, ούτε καν στο περίπου! Οι συνδυασμοί θεματικών που μπορούν να  προκύψουν είναι δεκάδες & κάθε βράδυ ξετυλίγεται στα μάτια του θεατή ένα ολοκληρωμένο θεατρικό έργο από το μηδέν. Ένας επιπλέον λόγος που το ενδιαφέρον του θεατή είναι αυξημένο είναι το γεγονός πως συμβάλλει ο ίδιος καταλυτικά στην εξέλιξη του έργου – γίνεται δηλαδή «συγγραφέας» & «σκηνοθέτης» ενός θεατρικού έργου & το βλέπει να παίρνει ζωή μπροστά στα μάτια του. Δεν είναι τυχαίο πως τώρα πια υπάρχουν & «θαμώνες» ανάμεσα στους θεατές μας που έχουν δει πολλές παραστάσεις μας.

Πόσο δύσκολο είναι για έναν ηθοποιό να δημιουργεί από το μηδέν έναν χαρακτήρα, χωρίς να τον έχει προβάρει και να τον παρουσιάζει άμεσα στο κοινό; Δεν διακινδυνεύετε να κάνετε λάθη και να έχετε ασυνέχειες  σε αυτό που χτίζετε;

Σίγουρα υπάρχει η πιθανότητα να γίνει κάποιο λάθος ή να δημιουργηθεί κάποια ασυνέχεια σε κάτι που χτίζεται από το μηδέν & σε αυτό το χτίσιμο λαμβάνουν μέρος 6 διαφορετικοί ηθοποιοί, αλλά έχοντας τυφλή εμπιστοσύνη στο συνάδελφο & απόλυτη συγκέντρωση κατά τη διάρκεια της παράστασης, αυτή η πιθανότητα είναι αρκετά μειωμένη. Επιπλέον, η ομάδα έχει περάσει από μια διεργασία προβών & τριβής μεταξύ των μελών της, ώστε να είναι κατάλληλα προετοιμασμένη για αυτό το είδος θεάτρου – γεγονός στο οποία έχει συμβάλει φυσικά η Έλενα Μαμασούκα.

Πως διασφαλίζεται η δημιουργία ρεαλιστικών σχέσεων με τους ήρωες των υπολοίπων μελών;

Από μόνες τους οι θεματικές των παραστάσεων μας αφορούν σε καθημερινά, ρεαλιστικά θέματα που μας απασχολούν όλους (έρωτας, εργασία κ.α.) Εν γένει λοιπόν, κυριαρχεί η προσπάθεια δημιουργίας ρεαλιστικών σχέσεων κατά τη διάρκεια της παράστασης. Αναλόγως την τροπή που παίρνει κάθε βραδιά (κωμωδία ή δράμα ή συνδυασμός), καθορίζεται & ο βαθμός ρεαλισμού των ηρώων.

Ο ρεαλισμός είναι ένα κομμάτι που αφορά τον καλλιτεχνικό στόχο της ομάδας, ή προτιμάτε να κινήστε στα όρια της φάρσας;

Ομολογουμένως, αναλογικά κινούμαστε περισσότερο στα χνάρια της κωμωδίας (πάντα βέβαια σε αντίστιξη με τη συμβολή του κοινού) χωρίς αυτό να σημαίνει όμως πως επιδιώκουμε τη φάρσα. Στόχος μας είναι να δημιουργούνται ήρωες επί σκηνής με στοιχεία που υπάρχουν μέσα μας & μέσα στον κάθε άνθρωπο ώστε να υπάρχει & η αντίστοιχη ταύτιση με την πραγματική ζωή. Είναι πολύ πιθανό όμως, να γεννηθεί κάποιος ήρωας (κάτι που το βλέπουμε βεβαίως και στη ζωή μας συχνά πυκνά)που να μοιάζει «εξωπραγματικός»!

Δραματικοί αυτοσχεδιασμοί προκύπτουν; Ποια η αντίδραση του κοινού απέναντι σε αυτούς;  

Όπως & στη ζωή, τίποτα δεν είναι μονόπλευρο, έτσι & κατά τη διάρκεια της παράστασης, υπάρχουν οι δραματικές στιγμές όπου γνωρίζουμε καλύτερα τον εκάστοτε «νεογέννητο» ήρωα & το πρόβλημα που τον απασχολεί. Είναι σπάνιο όμως να ολοκληρωθεί ένας αυτοσχεδιασμός & να μην έχουν συμβεί κωμικές στιγμές κατά κόρον. Η δική μου αίσθηση είναι πως το κοινό σε γενικά πλαίσια έχει περισσότερο ανάγκη την κωμωδία, το χιούμορ. Ακόμη & στις δύσκολες καταστάσεις που μπορεί να προκύψουν για τους ήρωες, μεγάλο μέρος του κοινού ζητά «κωμική» επίλυση των προβλημάτων. Νομίζω πως αυτό είναι απόρροια των όσων συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια στις ψυχές μας.

Εσείς εκτός από την ιδιότητα του ηθοποιού έχετε και την ιδιότητα του σκηνοθέτη. Καθώς αυτοσχεδιάζετε σας προκύπτει η ανάγκη να “διορθώσετε” κάτι το οποίο θεωρείτε πως κάνει λάθος ένας συνάδερφος; Να σκηνοθετήσετε δηλαδή τον ήρωα του άλλου; Κι αν ναι, με ποιον τρόπο επεμβαίνετε;  

Τον πρώτο καιρό που έγινα μέλος της ομάδας & κάναμε τους πρώτους μας αυτοσχεδιασμούς στις πρόβες μας, ομολογώ πως είχα συχνά πυκνά συμπτώματα αυτής της ασθένειας! & τη βαφτίζω ασθένεια, διότι αν επιτρέπουμε στον εαυτό μας να μπει σε αυτή τη διαδικασία κατά τη διάρκεια του αυτοσχεδιασμού τότε έχει χαθεί όλο το παιχνίδι. Είμαστε 6 εντελώς διαφορετικοί χαρακτήρες σαν άνθρωποι αλλά & σαν ηθοποιοί, με εντελώς διαφορετικές προσλαμβάνουσες. Αυτή η ποικιλία που υπάρχει στην ομάδα είναι & αυτό που προκαλεί το ενδιαφέρον του θεατή. Ό, τι φέρει λοιπόν ο συνάδελφος επί σκηνής, δεν είναι λάθος, δεν υπάρχει η λέξη λάθος – απλώς αποδεχόμαστε ό, τι συμβαίνει & συνεχίζουμε την εξέλιξη του έργου μας ενώνοντας κομμάτια του παζλ – το οποίο όμως δεν υπάρχει από πριν!

Υπάρχει περίπτωση να “ζηλέψετε” κάποιον από τους ήρωες που γεννήθηκαν από τους αυτοσχεδιασμούς σας και να προσπαθήσετε να τον επαναφέρετε κάποια άλλη βραδιά;

Σίγουρα ορισμένοι ήρωες που έχουν γεννηθεί σε κάποιους αυτοσχεδιασμούς μας μένουν πολύ περισσότερο  στο μυαλό από άλλους, αλλά επειδή πράγματι κάθε αυτοσχεδιασμός είναι μοναδικός, είναι αδύνατο να επαναφέρεις τον ήρωα όπως τον είχες δημιουργήσει παλαιότερα – ίσως να μπορέσεις να δανειστείς κάποια στοιχεία του – κάποιο κύριο χαρακτηριστικό του αλλά όχι τον ίδιο τον ήρωα.

Στην περίπτωση που ένα θέμα αυτοσχεδιασμού επανέλθει κάποιο βράδυ, έχει τύχει να “ξαναπαίξετε” έναν παλιότερο αυτοσχεδιασμό;

& σαν συνέχεια της προηγούμενης απάντησης, θα είμαι κατηγορηματικός: όχι! Μαθηματικώς, είναι πραγματικά αδύνατο! Δεν έχουμε καταφέρει καν να κινηθούμε γύρω από αντίστοιχη προβληματική ή γύρω από αντίστοιχο θέμα! Η πορεία της κάθε βραδιάς εξαρτάται από συνδυασμό παραγόντων: η θεματική που προκύπτει από την έναρξη της παράστασης, η βούληση του κοινού κατά τη διάρκεια της παράστασης, η ψυχοσύνθεση του συναδέλφου μας εκείνη την ημέρα – ώρα – στιγμή είναι μερικοί από αυτούς!

Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια της ομάδας;

Καταλληλότερο άτομο για να απαντήσει σε αυτή την ερώτηση είναι η Έλενα Μαμασούκα, τουλάχιστον όσον αφορά στο μακρινό μέλλον της ομάδας μας! Βραχυπρόθεσμα όμως, μπορώ να πω με σιγουριά πως όλοι μας θέλουμε να έχουμε μια σειρά επιτυχημένων πρωτίστως καλλιτεχνικά (& γιατί όχι κι «εμπορικά») παραστάσεων στον υπέροχο χώρο τέχνης 92art & αν όλα πάνε καλά, έχω την αίσθηση πως το μέλλον μάς επιφυλάσσει υπέροχες εκπλήξεις.

: melwdos

Κοινοποίηση

Γράψτε το σχόλιο σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

10 − 3 =