Οι “Αχαρνής” επιστρέφουν στην Επίδαυρο

Οι “Αχαρνής” επιστρέφουν στην ΕπίδαυροΤην πολιτική κωμωδία του Αριστοφάνη «Αχαρνής» παρουσιάζει σε επανάληψη το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, σε συνεργασία με την εταιρεία Φιλοθέατον, την Παρασκευή 14 και το Σάββατο 15 Αυγούστου, στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, μετά την ακύρωση της παράστασης «Νεφέλες» που είχε προγραμματιστεί γι’ αυτές τις ημερομηνίες.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Φεστιβάλ, οι «Αχαρνής» παρουσιάστηκαν αρχικά στις 10 και 11 Ιουλίου –μέσα σε πολύ δύσκολες πολιτικές και οικονομικές συνθήκες– με αποτέλεσμα αρκετοί θεατές να μην καταφέρουν να μεταβούν στην Επίδαυρο. Έτσι, τώρα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν την παράσταση και μάλιστα με νέες, χαμηλότερες τιμές εισιτηρίων –15 ευρώ ενιαία τιμή στο κάτω διάζωμα και 10 ευρώ στο άνω διάζωμα– έτσι ώστε να καταστεί πιο εφικτή η προσέλευση του κόσμου.

Παράλληλα, η παράσταση παρουσιάζεται με υπέρτιτλους στα αγγλικά, για να διευκολυνθούν και οι ξενόγλωσσοι θεατές, σε σκηνοθεσία-δραματουργική επεξεργασία Γιάννη Κακλέα, με τους Βασίλη Χαραλαμπόπουλο, Άρη Σερβετάλη, Φάνη Μουρατίδη, Λεωνίδα Καλφαγιάννη και τον Χρήστο Χατζηπαναγιώτη στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.Όταν η πολιτική διαφθορά κυριαρχεί, ο Δικαιόπολις αναλαμβάνει πρωτοβουλία για Ειρήνη, Δικαιοσύνη και Αξιοκρατία. Ο Γιάννης Κακλέας, απρόβλεπτος πάντα, συνεχίζει τη διερεύνηση της σκηνικής αριστοφανικής φόρμας, με πλειάδα εξαιρετικών κωμικών ηθοποιών, σε ένα έργο που υμνεί τα αγαθά της ειρηνικής συνύπαρξης, σαρκάζοντας τους πολεμοκάπηλους.

Ο σκηνοθέτης Γιάννης Κακλέας, δίνοντας το στίγμα της κωμωδίας του Αριστοφάνη, τονίζει χαρακτηριστικά:

“Οι Αχαρνής το πρώτο σωζόμενο έργο του Αριστοφάνη, έχει όλα τα δυναμικά χαρακτηριστικά του μεγάλου αυτού σατιρικού ποιητή: Την αιχμηρή καταγγελία για τη διαφθορά του δημόσιου βίου, την αηδία του για τους δημαγωγούς που διαφθείρουν τη συνείδηση των πολιτών και πάνω απ’ όλα την αντίθεσή του με την ψύχωση για πόλεμο που κατέλαβε τους Αθηναίους και οδήγησε σε καταστροφή την Αθηναϊκή Δημοκρατία.

Ο ποιητής με όχημα την κωμωδία σατιρίζει αμείλικτα την πολεμική παράνοια των συμπολιτών του, κραυγάζοντας την επιθυμία του για Ειρήνη και όλα τα αγαθά που την ορίζουν: Την αλληλεγγύη για τον συνάνθρωπο, τη φροντίδα για το κοινό συμφέρον, την τίμια διαχείριση του δημόσιου ταμείου, την πίστη στις ηθικές αξίες, τον σεβασμό και την αγάπη για τη φύση και φυσικά τη χαρά για τη ζωή και τον Έρωτα.

Κι όταν η Αθηναίοι αρνούνται πεισματικά να κάνουν Ειρήνη, τότε ο Δικαιόπολις, ο ήρωας του Αριστοφάνη, αναλαμβάνει ο ίδιος πρωτοβουλία για Ειρήνη, Δικαιοσύνη και Αξιοκρατία και… το γλέντι αρχίζει! Γιατί ο πολιτικός Αριστοφάνης έχει κέφια!”

 

: melwdos

Κοινοποίηση

Γράψτε το σχόλιο σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *