Οι WOMEN AT WORK στον melwdo

Οι WOMEN AT WORK στον melwdoΤο να συναντιούνται στη σκηνή 3 ταλαντούχες γυναίκες τραγουδοποιοί δεν είναι και το πιο συνηθισμένο …. Μια ξεχωριστή παράσταση έρχονται να μας προτείνουν λοιπόν η Γεωργία Γραμματικού, η Εύα Λουκάτου και η Βάντα Πιέρρη, οι οποίες δημιουργούν την ομάδα «Women @ Work» αναλαμβάνοντας κοινή δράση… Η πρώτη κίνησή τους μας έχει ήδη εκπλήξει ευχάριστα … Πριν λίγες μέρες κυκλοφόρησαν το τραγούδι «Κύριε Πρόεδρε», αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές, καθώς τραγουδούν όσα θα θέλαμε όλοι να φωνάξουμε αυτή την περίοδο ….

Αναμένουμε λοιπόν τη δεύτερη κίνησή τους, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Αρχιτεκτονική, όπου θα εμφανιστούν την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου και την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου.

 

Women at WorkΗ σύμπραξη επί σκηνής 3 γυναικών δημιουργών σίγουρα δεν είναι κάτι συνηθισμένο. Πώς προέκυψε αυτή η ιδέα και τι σημαίνει για σας?

Γεωργία Γραμματικού: Ας πούμε ότι την ιδέα την έκοψα εγώ, όπως κόβουμε ένα πορτοκάλι από φορτωμένη πορτοκαλιά. Το κράτησα ένα χρόνο το πορτοκάλι ψάχνοντας πρόθυμους αποδέκτες για να το μοιραστούμε. Έκανα έρευνα με τη βοήθεια του μαρτυριάρη διαδικτύου, φίλων και συνεργατών, και ένοιωσα μια παράξενη χημεία όταν είδα και άκουσα την Εύα και τη Βάντα. Όχι επειδή μοιάζαν οι δουλειές μας, αλλά επειδή «ταιριάζαν» για να συνθέσουμε ένα παράξενο μουσικό μωσαικό. Αυτή είναι και η πρόκληση για μένα. Η προσέγγιση του άλλου ως ..ετερότητα. Ξαναπροσδιορίζεις από τη μουσική σου μέχρι το χαρακτήρα σου!

Εύα Λουκάτου: Η ιδέα ανήκει στη Γεωργία και για μένα ήταν μια πρόκληση. Κάτι που με έβγαλε από τα συνηθισμένα και μου έδωσε προοπτική καλλιτεχνικής εξέλιξης. ‘Οταν με πήρε τηλέφωνο και μου είπε την ιδέα της, δεν υπήρχε δεύτερη σκέψη στο μυαλό μου. Δέχτηκα αμέσως. Η Βάντα δεν είχε εμφανιστεί ακόμα και για αρκετό καιρό βρισκόμασταν οι δυο μας με τη Γεωργία και σκαρώναμε το «σχέδιο». ‘Οταν βέβαια ήρθε και η Βάντα, ολοκληρώθηκε το σκηνικό.

Βάντα Πιέρρη: Η “μαμά” της ιδέας είναι η Γεωργία. Μ’ άρεσε πάρα πολύ όταν την άκουσα! Η πρόταση μάλιστα να συνεργαστούμε έγινε σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για μένα, κατά την οποία είχα βασικά αποφασίσει να μην κάνω τίποτα και να αφοσιωθώ στα θέματα που είχαν προκύψει. Μόλις όμως άκουσα τι σκεφτόντουσαν και πως το φανταζόντουσαν πέταξα τις αυστηρές μου αποφάσεις περί “αγρανάπαυσης” από το παράθυρο! Όσο για το τι σημαίνει για εμένα, θα έπρεπε κανείς πρώτα να βιώσει τι σημαίνει μια ομάδα γυναικών με ένα κοινό πάθος να δουλεύουν προς έναν κοινό στόχο για να καταλάβει. Είναι μαγικό!!

 

Λέγεται ότι συνεργασία μεταξύ γυναικών δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο, καθώς υπάρχει πιο έντονος ανταγωνισμός μεταξύ τους … Μύθος ή πραγματικότητα?

Εύα Λουκάτου: Κατ’ εμέ μύθος. Δεν ξέρω αν είναι κανόνας, πάντως αν είναι, εμείς είμαστε η εξαίρεση. Δεν έχω νοιώσει ανταγωνισμό. Αντιθέτως έχει δημιουργηθεί μία εξαιρετική σχέση μεταξύ των τριών μας και η κάθε μία φροντίζει την άλλη. Άλλωστε πιστεύω πως όταν συναντάς στη ζωή ανθρώπους που μπορείς να μοιραστείς το ίδιο πάθος και αγάπη, δεν υπάρχει χώρος για ανταγωνισμούς και αρνητικότητες.

Γεωργία Γραμματικού: Μύθος που σκαρφίστηκε πολύ παλιά κάποιο αρσενικό, γιατί τον βόλευε να απέχουν οι γυναίκες από τις κοινωνικές διαδικασίες κι από πιθανό ανταγωνισμό μαζί του. Σήμερα είναι απλά ένα καλαμπούρι. Και αν υπάρχει, ως κατάλοιπο στο χώρο του εμπορίου, ή κάποιου άλλου «αγωνίσματος», στη μουσική δε χωράει τέτοιο πράγμα. Εδώ είναι χώρος αισθημάτων και αισθήσεων.

Βάντα Πιέρρη: «Τρίχες κατσαρές», που έλεγε και η συγχωρεμένη η μάνα μου. Αν είχα ένα ευρώ για κάθε ανταγωνιστική συμπεριφορά και διάθεση που έχω ζήσει και μεταξύ ανδρών θα ήμουν πλούσια τώρα! Δε νομίζω ότι είναι θέμα φύλλου, θέμα ανθρώπου είναι.

 

Η κάθε μια από εσάς, όπως σας έχουμε γνωρίσει μέχρι σήμερα, κινείται σε διαφορετικά μουσικά μονοπάτια. Η Γεωργία φέρνει μελωδίες που πηγάζουν από τη δημώδη παράδοση έως το κλασσικό ροκ, η Εύα από το tango και η Βάντα φλερτάρει με την αμερικάνικη folk και blues. Πώς καταφέρνετε να «βρεθείτε» μουσικά επί σκηνής και να «πατήσετε» πάνω σ΄ ένα κοινό δρόμο?

Βάντα Πιέρρη: Είχε πολύ ενδιαφέρον όλη η διαδικασία. Προσωπικά γνώρισα κι αγάπησα πράγματα και ήχους που δεν “ήξερα”, ξαναθυμήθηκα ακούσματα που είχα αφήσει πίσω και νοιώθω ότι έκανα ένα σημαντικό βήμα έξω από τα γνώριμα και “ασφαλή” μουσικά μου ύδατα και πολύ χαίρομαι για αυτό! Προτείναμε, δοκιμάζαμε, ακούγαμε, ξανακούγαμε πετάγαμε, κρατάγαμε. Είναι λεπτή η γραμμή, αλλά νομίζω την “περπατήσαμε” με επιτυχία. Πάντως πιστεύω βοήθησε και το ότι μπορεί να μην ξεκινούσαμε από το ίδιο σημείο, αλλά είναι αρκετά κοινά τα πράγματα που ΔΕΝ μας αρέσουν.

Εύα Λουκάτου: Δεν ήταν εύκολο. ‘Ομως κατά τη γνώμη μου, όταν περιορίζεις τη μουσική σε αυτά που εσύ ξέρεις ή σου αρέσουν, τότε δεν πας παρακάτω. Ηταν κι αυτό μία πρόκληση. Η μουσική μας έχει το δικό μας ύφος. Μπλεκόμαστε η μία στα τραγούδια της άλλης και έτσι παίρνουν μορφή και απ’ τις τρεις μας. Και το σημαντικότερο είναι πως μας αρέσει κι εμάς να αλλάζουμε, να μεταμορφωνόμαστε.

Γεωργία Γραμματικού: Έγιναν μεγάλες διατάσεις. Ανοίξαμε η καθεμιά το σακίδιό της για να χωρέσουν και της άλλης. Για να γίνει αυτό, φυσικά αποχωριστήκαμε και αγαπημένα πράγματα που δεν θα …χωρούσαν. Τα δε άκρως απαραίτητα για την κάθε μια, ως δια μαγείας, συμπληρώνουν την άλλη! Παίζουμε όλες στα περισσότερα τραγούδια, αλλά υπάρχουν και στιγμές ως μονάδες, και αρκετά ντουέτα. Τα τραγούδια τα ίδια επέδειξαν τους συντελεστές και την ενορχήστρωση. Εμείς είμαστε 5 μουσικοί στη διάθεση ενός τραγουδιού. Κάποια γνωστά τραγούδια ζήτησαν να αλλάξουν ρούχα. Τα γδύσαμε και τα ντύσαμε ξανά. Ακούγονται παράξενα, αλλά έχουν τόσο δυνατή ταυτότητα που είναι σίγουρα αναγνωρίσιμα και ελπίζω λειτουργικά.

 

Στα πλαίσια της συνεργασίας σας κυκλοφορήσατε πριν λίγες το τραγούδι «Κύριε Πρόεδρε», πολιτικής χροιάς θα έλεγα … Πώς αποφασίσατε να γράψετε το συγκεκριμένο κομμάτι και ποιο μήνυμα θέλετε να περάσετε?

Γεωργία Γραμματικού: Μελοποιήσαμε τις συζητήσεις που κάναμε πριν από κάθε πρόβα. Αυτό είναι όλο. Προσωπικά δεν θέλω να δώσω κανένα μήνυμα. Θέλω να προσθέσω μόνο τη φωνή μου στις φωνές όλων όσοι αντιδρούν στις ακατάσχετες αυθαιρεσίες που γίνονται εν ονόματι μιας «κρίσης», και που δεν έχει να κάνει με αριθμούς αλλά με την ανθρώπινη υπόσταση. Εγώ τους «υπεύθυνους» τους άκουσα. Σε τέτοιο βαθμό που πια δεν αντέχω ούτε τα λόγια τους ούτε καν τις χροιές των φωνών τους. Αντιδρούν τα αυτιά μου. Θα χαρώ την ημέρα που οι φωνές όλων μας θα ακουστούν πιο δυνατά απ’ τις δικές τους, μέσα στην κάλπη.

Βάντα Πιέρρη: Δε νομίζω ότι ήταν θέμα μηνύματος, ευκαιρία να πούμε τον “πόνο” μας ήταν. Μας άρεσε και η προοπτική να φτιάξουμε κάτι μαζί κι έτσι “ήρθε κι έδεσε”.

Εύα Λουκάτου: Το τραγούδι αυτό προέκυψε από την ανάγκη να αποτυπώσουμε μουσικά, σκέψεις και ιδέες που ανταλλάσσαμε στις συζητήσεις μας. Εκεί ήταν που διαπιστώσαμε πως η κάθε μια εκπροσωπεί με το δικό της τρόπο μια κοινή ιδέα. Όταν λοιπόν αποφασίσαμε να γράψουμε αυτό το τραγούδι, βγήκε το «αισθάνομαι», το «σκέφτομαι» και το «πιστεύω». Και νομίζω είναι εύκολο όταν κάποιος ακούει το τραγούδι, να καταλάβει ποια εκπροσωπεί τι.

 

Τι άλλο θα δούμε από εσάς στη σκηνή της Αρχιτεκτονικής?

Εύα Λουκάτου: Η αλήθεια είναι πως κι εμείς θα δούμε πράγματα από τους εαυτούς μας που δεν τα έχουμε ξαναδεί. Θεωρώ πως έχει γίνει μια υπέρβαση απ’ όλες μας και εμένα προσωπικά μου αρέσει πολύ αυτό. Είναι η πρώτη φορά που μπορώ να έχω παράλληλα με το τραγούδι και το ρόλο του μουσικού. Και απολαμβάνω ιδιαίτερα τη Γεωργία να τραγουδάει tango και τη Βάντα τσιφτετέλι!!!!!!!

Γεωργία Γραμματικού: Θα δείτε την Λουκάτου να παίζει και φλογέρα, τον Βασίλη Χατζηνικολάου να παίζει τσέλο σε παραδοσιακό, θα ακούσετε ένα Δελτίο ειδήσεων από το μέλλον, τη Βάντα να λέει την πιο απίθανη -δική της- μπαλάντα, τι άλλο θέλετε;

Βάντα Πιέρρη: Ααααα δεν μπορώ να σας πω…
Πέρα από την πλάκα όμως, πραγματικά πιστεύω ότι όποιος έρθει θα περάσει πολύ καλά. Θα διασκεδάσει, θα συγκινηθεί, θα γελάσει και θα πιάσει –είμαι σίγουρη γι’αυτό- τον εαυτό του να τραγουδάει μαζί μας. Εμείς πάντως ανυπομονούμε να ανεβούμε στη σκηνή!

 

Ποια είναι τα επόμενα σχέδια των “Women @ Work”?

Γεωργία Γραμματικού: Ένα είναι το σχέδιο. Να συνεχίσουμε το σχέδιο. Να δούμε που θα μας πάει.

Βάντα Πιέρρη
: Άγνωσται αι βουλαί των «Women @ Work»… Δε νομίζω ότι καμιά μας έχει προλάβει καν να σκεφτεί την επόμενη μέρα. Έχουμε βουτήξει σώμα και ψυχή σε αυτή την προσπάθεια και έχει ο Θεός για τα παρακάτω. Τι όμορφο να ζεις τη στιγμή! Δε θέλω με τίποτα να αφήσω “αυριανές” σκέψεις να κλέψουν χώρο από τη χαρά του τώρα!

Εύα Λουκάτου: Ένα ταξίδι είναι η ζωή. Το σχέδιο είναι να το απολαύσουμε!!

 


Απολαύστε υπεύθυνα το νέο τους τραγούδι Κύριε Πρόεδρε

Μουσική / Στίχοι / Ερμηνεία
Εύα Λουκάτου, Βάντα Πιέρρη, Γεωργία Γραμματικού
Παραγωγή- Women @ Work

: melwdos

Κοινοποίηση

Γράψτε το σχόλιο σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

2 × 3 =