Συνεχίζονται οι δράσεις του 1ου Φεστιβάλ ORANGE WATER

Συνεχίζονται οι δράσεις του 1ου Φεστιβάλ ORANGE WATERΤο Φεστιβάλ Σύγχρονης Τέχνης ORANGE WATER ξεκίνησε ήδη τις δράσεις του στα Χανιά της Κρήτης. Οι δράσεις του περιλαμβάνουν δύο εκθέσεις κι ένα affiliated project με τη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων.

Την Κυριακή ολοκληρώθηκε στο Γυαλί Τζαμισί η εγκατάσταση του Άγγελου Αντωνόπουλου “Carusel” που αποτέλεσε affiliated project με τη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων.

Στην χτισμένη περί τα 1630 εκκλησία του Αγίου Ρόκκου στην πλατεία της Σπλάτζιας παρουσιάζεται για το χρονικό διάστημα από 8 – 28 Αυγούστου η έκθεση φωτογραφίας των Φίλιππου Τσιτσόπουλου και Barbara De Vries. Το ωράριο λειτουργίας της έκθεσης είναι καθημερινά από 20:00 έως τις 12:00.

Στις 18 Αυγούστου θα ξεκινήσει η δεύτερη έκθεση του Φεστιβάλ στα Χανιά, στον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο. Σε επιμέλεια της Βασιλικής Βαγενού θα παρουσιαστεί έκθεση ζωγραφικής στην οποία συμμετέχουν οι εικαστικοί:
Johhn Sikking | Γιώργος Παπαγεωργίου | Anutosh | Νίκος Μόσχος.
Η διάρκεια της έκθεσης θα είναι έως τις 4 Σεπτεμβρίου και το ωράριο λειτουργίας της θα είναι καθημερινά από τις 09:00 έως τις 12:00.

Η Βασιλική Βαγενού σημειώνει μεταξύ άλλων για την ανωτέρω έκθεση:
“Αν ένα μεγάλο μέρος της σύγχρονης παραγωγής Τέχνης εμβαθύνει ολοένα στη σημασία της έννοιας της μνήμης, εξομοιώνοντάς την κατά κάποιον τρόπο και με την ίδια την υλικότητα και ύπαρξη του έργου τέχνης, αυτό οφείλεται μερικώς στην αναγνώριση της πολύπτυχης και αμφίδρομης σχέσης ανάμεσα στη μνήμη και την εικόνα: η πρώτη ως προϋπόθεση για τη διατήρηση, την επεξεργασία ( σύνθεση – αποδόμηση, απόρριψη – επιλογή, αρχειοθέτηση) και την τελική διατύπωση της δεύτερης με εικαστικά μέσα, και η δεύτερη ως βασικό συστατικό και ‘απόδειξη” της λειτουργίας της πρώτης.

Μέσα σε αυτή τη σχέση συμβιώνουν η γνώση και η εμπειρία, η συλλογική και η προσωπική, οι πολλαπλοί δρόμοι της αντίληψης της πραγματικότητας του κόσμου και του Εαυτού, και η σύγχρονη επιθυμία να αποτελέσει η ιστορική μνήμη έναν αντίποδα στοχασμού απέναντι στις αβεβαιότητες, τις απειλές και τις αδυναμίες κατανόησης της εποχής.
Είναι η ίδια η πολυπλοκότητα της οριακής φύσης της μνήμης με τις αμφισημίες και τις έμφυτες συγκρούσεις και εντάσεις της που δίνει στον καλλιτέχνη τις επιλογές της διαφορετικής χρήσης της και καθιστά το ίδιο το έργο τέχνης χώρο κριτικού διαλόγου και έρευνας, συνεχούς αντιπαράθεσης και διαπραγμάτευσης ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν”.

Υπενθυμίζουμε ότι:

– Το Orange Water είναι το Ολλανδο – Ελληνικό εικαστικό Φεστιβάλ Σύχγρονης Τέχνης που εξελίσσεται σε 10 χώρους πολιτισμού σε Αθήνα, Πάρο και Κρήτη. Υπό την αιγίδα των Υπουργείων Πολιτισμού, Τουρισμού και της Ολλανδικής Πρεσβείας αποτελεί μια γέφυρα πολιτισμού μεταξύ των δύο χωρών. Τη διοργάνωση του Φεστιβάλ έχουν αναλάβει οι εικαστικοί Κέλλυ Αθανασιάδου και Αποστόλης Ζολωτάκης, που εδώ και τρία χρόνια επιμελούνται εικαστικές εκθέσεις Ελλήνων κι Ολλανδών καλλιτεχνών. Το γενικό εννοιολογικό πλαίσιο έχει θέμα “Τοπίο Μνήμης” και το κείμενο του καταλόγου υπογράφει η Δρ. Ντόρα Ρογκάν.

– Οι δράσεις του Φεστιβάλ συνεχίζονται στη Δημοτική Πινακοθήκη Ηρακλείου Κρήτης έως τις 24 Αυγούστου, ενώ στην Πάρο οι εκθέσεις ολοκληρώνονται την Πέμπτη 13 Αυγούστου στη Μαρίνα και τον Άγιο Αθανάσιο στη Νάουσα και στο Κοινοτικό Μέγαρο Λευκών στις Λεύκες.

– Η είσοδος σε όλες τις δράσεις του Φεστιβάλ είναι ΔΩΡΕΑΝ.

Μπορείτε να παρακολουθείτε τις δράσεις του ORANGE WATER ART FESTIVAL στο ακόλουθο link:
www.facebook.com/orangewaterart

 

: melwdos

Κοινοποίηση

Γράψτε το σχόλιο σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

six + nine =