Ο Τάσος Πέτσας στο melwdos

Ο Τάσος Πέτσας στο melwdos

Με προσωπικές φωτογραφίες που φανερώνουν αγάπη για τα κόμικς, ένα κομμάτι instrumental μουσικής που σκαρφάλωσε σε ελληνικά και ξένα charts, χωρίς καμιά βοήθεια ή τη συνεισφορά κάποιας δισκογραφικής εταιρείας και μια συγκινητική ιστορία συνδεδεμένη άρρηκτα με τη μουσική του, ο Τάσος Πέτσας αποδεικνύει σε καιρούς κρίσης, ότι μπορεί να κάνει τη διαφορά, καθώς το μέλλον τού ‘χαμογελάει’ και τού δείχνει ότι πρέπει να προχωρήσει.

– Ποια είναι η χρονική στιγμή στη ζωή σου, που αποφασίζεις να παρουσιάσεις τις μουσικές σου στο ευρύ κοινό;

Την ιδέα μού την καλλιεργούσε η μητέρα μου όλα αυτά τα χρόνια, όταν έβλεπε το ψώνιο μου με τη μουσική. Η αφορμή δόθηκε τυχαία από ένα φίλο μου αρχές του 2015, όταν με ενημέρωσε για μια ιστοελίδα που αναφέρεται σε νέους δημιουργούς παγκοσμίως, το ReverbNation.

– Πόσο σε βοήθησε σε αυτό το διαδίκτυο; Αν δεν υπήρχε διαδίκτυο, πιστεύεις ότι θα κατόρθωνες να “ανοίξεις¨ άλλες πόρτες, ώστε να σε γνωρίσουν ως δημιουργό;

Το διαδίκτυο με βοήθησε σημαντικά και κατεξοχήν!  Και μέσα από αυτό ο απλός κόσμος με έμαθε και με αγόρασε και τον ευχαριστώ πάρα πολύ για αυτό. Από την κοπέλα στο ταχυδρομείο μέχρι τη γραμματέα στα δικαστήρια. Αν δεν υπήρχε το διαδίκτυο, δεν πιστεύω πως θα με γνώριζε ο κόσμος.

– Το πρώτο σου κομμάτι ‘Mother of mine, Anna’ ανέβηκε σε ελληνικά και ξένα charts κι ακούστηκε σε ξένα ραδιόφωνα. Θέλω να μάς περιγράψεις τις αντιδράσεις και τα συναισθήματά σου, όταν για πρώτη φορά είδες το κομμάτι σε charts αλλά και την πρώτη φορά που το άκουσες στο ραδιόφωνο.

Όταν είδα το κομμάτι μου για πρώτη φορά στο #1 του Billboard Digital Singles της Ελλάδος δεν το πίστευα. Πήγα στο δωμάτιο του πατέρα μου και του είπα να ψάξει στο δικό του υπολογιστή τη συγκεκριμένη σελίδα. Όταν την εντόπισε, άρχισε να διαβάζει με τα βασικά αγγλικά που ξέρει ‘Tasos- Mother of Mine (Anna)’ και καταλάβε πως ήμουν εγώ και όταν διάβασε το ‘Anna’ κατάλαβε πως αναφερόταν στη μαμά και συγκινήθηκε. Όσο για το βρετανικό ραδιοσταθμό του Cardiff, με είχαν ενημερώσει τρεις ώρες πριν, πως θα έπαιζαν το dance remix του κομματιού σε απογευματινή ζώνη, γιατί άρεσε στον διευθυντή του συγκεκριμένου προγράμματος. Όταν το άκουσα, και μάλιστα, όταν άκουσα την εισαγωγή που έλεγαν κάποια πράγματα για μένα και το κομμάτι, συγκινήθηκα.

– Πίσω από το ‘Mother of mine, Anna’ υπάρχει η ιστορία της μητέρας σου, που δυστυχώς ‘έφυγε’ από καρκίνο του μαστού. Αν ήταν αυτή τη στιγμή δίπλα σου, ποιες πιστεύεις πως θα ήταν οι συμβουλές της, τώρα που αρχίζεις να γίνεσαι ευρέως γνωστός;

Οι συμβουλές της μητέρας μου ήταν πάντα να μένω προσγειωμένος, χαμηλών τόνων και σεμνός και σε καμία περίπτωση να μην αφήσω τη βασική μου απασχόληση και εργασία που είναι η δικηγορία.

– Εκτός λοιπόν από μουσικός είσαι και δικηγόρος. Αν έπρεπε να επιλέξεις ένα μονάχα δρόμο, ποιος θα ήταν αυτός και κάτω από ποιες συνθήκες ;

Η μουσική είναι για μένα το μεγάλο μου ψώνιο. Σε καμία περίπτωση δεν επιδιώκω να ζήσω μέσα από τη μουσική. Αυτό όμως που θα ήθελα είναι να ξεκλέβω λίγο χρόνο και να ασχολούμαι και με τη μουσική.

– Αν δημιουργούνταν οι κατάλληλες συνθήκες για καριέρα στο εξωτερικό, θα αποφάσιζες να φύγεις από την Ελλάδα με την προοπτική να ζήσεις μόνιμα στο εξωτερικό;

Σε καμία περίπτωση δεν θα άφηνα την Ελλάδα. Η βάση μου είναι η Ελλάδα. Μακάρι αυτό το στυλ της μουσικής να παιζόταν στα ελληνικά ραδιόφωνα και η ελληνική δισκογραφία να ασχολούνταν με καλλιτέχνες ανάλογου ύφους.

– Πόσο και πως μπορεί να βοηθήσει ένα νέο δημιουργό σαν εσένα μια δισκογραφική εταιρεία εν μέσω κρίσης, μια και ήδη ανήκεις στο δυναμικό της FM RECORDS;

Η κάθε εταιρεία σου προσφέρει και κάτι ‘ξεχωριστό’. Υπάρχουν μεγάλες εταιρείες που σου προσφέρουν ένα όνομα με σύντομη όμως ημερομηνία λήξεως. Υπάρχουν όμως και μικρές εταιρείες που σου προσφέρουν ένα όραμα. Και αυτό το όραμα το ‘συντηρείς’, όσο και αν τραβήξει.

– Αυτή τη στιγμή ετοιμάζεις τα κομμάτια σου για το πρώτο σου άλμπουμ. Πες μας λίγα λόγια για την πρώτη σου αυτή προσπάθεια.

Το πρώτο άλμπουμ θα περιέχει διαφορετικά στυλ μουσικής. R’n’B, disco, rock, pop, trip hop opera, blaxploitation κλπ. Ήθελα να συνδυάσω διαφορετικά ακούσματα με σημείο αναφοράς το instrumental. Να μπορεί ο οποιοσδήποτε να το ακούει όμορφα και ευχάριστα, οπουδήποτε και αν βρίσκεται, στο σπίτι, στη δουλειά, στο αμάξι όταν οδηγεί, στο μπαρ, κλπ. Η διαδικασία να γραφτούν οι μελωδίες ήταν σχετικά εύκολη. Το να γίνουν όμως οι παραγωγές και να βγουν όσο πιο όμορφες γινόταν ήταν κάπως κουραστικό, γιατί έπρεπε να κάνω διάφορα πειράματα στον υπολογιστή μου για να βγει ένα επιθυμητό αποτέλεσμα. Για παράδειγμα στο πρώτο μου κομμάτι, στο ‘Mother Of Mine (Anna)’, στη slow version, χρησιμοποίησα περίπου 20 ηχητικά εφέ!

– Όλα τα κομμάτια τελειώνουν με τη φράση ‘of mine’. Γιατί είσαι τόσο κτητικός στους τίτλους;

Δεν είχα την πρόθεση να γίνω κτητικός για μένα. Το ‘Of Mine’ αφορά στον καθένα από εμάς, γιατί αφορά σε όμορφα πράγματα που έχει ο καθένας από εμάς στη ζωή του, τη μητέρα (Mother), το φίλο (Friend), την καρδιά μας (Heart), τον  ‘Άγγελό’ μας (Angel) κλπ.

– Θα παραμείνεις πιστός στην instrumental μουσική ή σε ενδιαφέρει να ασχοληθείς και με το τραγούδι, όπως στην περίπτωση του ‘Angel of mine’;

Καλή ερώτηση! Σκέφτομαι να τραγουδήσω και άλλο ένα κομμάτι, το ‘These Arms Of Mine’, που θα αφορά στο δράμα των μεταναστών που έρχονται στη Χώρα μας και πιο συγκεκριμένα στο δράμα, όπως το ζουν, μέσα από τα δικά τους αθώα μάτια, τα μικρά παιδιά.

– Αν κλείσεις τα μάτια, ποια επαγγελματική επιτυχία ή συνεργασία θα ονειρευτείς για το μέλλον σου;

Η επιτυχία για μένα θα ήταν να κυκλοφορήσει ένα όμορφο άλμπουμ που θα μπορεί ο οποιοσδήποτε με λίγες ή πολλές μουσικές γνώσεις να το ακούει ευχάριστα. Όσο για συνεργασίες, ήδη συνεργάστηκα με μία εξαιρετική ερμηνεύτρια στο ‘Angel Of Mine’, το οποίο άκουσα ολοκληρωμένο προχθές, και θα μπορούσα να χαρακτήριζα το αποτέλεσμα μαγευτικό γιατί ήταν όντως αυτό που ονειρευόμουν. Αν εννοείς άλλες συνεργασίες με επώνυμους ανθρώπους, μακάρι να μπορούσα να συνεργαστώ με άλλα 2-3 ονόματα που έχω ονειρευτεί. Η μία είναι μια βρετανίδα τραγουδίστρια την οποία γνωρίζω διαδικτυακά χρόνια και την έχω γνωρίσει βέβαια και από κοντά και έχει ακούσει το ‘Mother Of Mine (Anna)’ και της άρεσε. Οι άλλοι δύο είναι Έλληνες. Ονόματα για ευνόητους λόγους δεν θα ήθελα να αναφέρω.

– Τελειώνοντας αυτή τη συνέντευξη με ένα δημιουργό που μέσα στη γενικευμένη κρίση καταφέρνει να ‘συζητηθεί’ για τη μουσική του, θα θέλαμε μια φράση ή ένα μότο που σκέφτεσαι και σε γεμίζει αισιοδοξία, όταν τα πράγματα δεν πάνε και τόσο καλά.

Αγαπώ τόσο πολύ τη μουσική που θα θελα να μπορούσα να τη μεταδώσω μέχρι και στους ανθρώπους που έχουν πρόβλημα ακοής. Ένας φίλος μου που δεν ακούει μου ζήτησε συγγνώμη που δεν μπορούσε να ακούσει το ‘Mother Of Mine (Anna)’ και με ρώτησε τι είδους κομμάτι είναι και κάνει επιτυχία. Του απάντησα πως είναι μια μελωδική μπαλάντα, μόνον μουσική, χωρίς στίχους και μέσα στο κομμάτι ακούγονται κάποια εφέ που θα του δημιουργούν όμορφα μελαγχολικά συναισθήματα. Και μου απάντησε τότε : ‘Πρέπει να ναι πολύ ωραίο τότε φίλε μου’. Αυτή του η έκφραση με συγκίνησε. Είμαι ιδιαίτερα ευαίσθητος απέναντι στους ανθρώπους που έχουν πρόβλημα ακοής γιατί και εγώ αντιμετωπίζω ένα μικρό πρόβλημα στο δεξί μου αυτί όπου έχω χάσει κατά ένα 30% την ακοή μου.

– Τι είναι τελικά η μουσική για το δημιουργό Τάσο Πέτσα;

Η μουσική για μένα είναι ο λόγος που με κάνει χαρούμενο, αισιόδοξο και ονειροπόλο. Αν λείψει η μουσική από τη ζωή μου, τότε θα λείψουν και αυτά.

: melwdos

Κοινοποίηση

Γράψτε το σχόλιο σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

four × two =