« ΣΜΥΡΝΗ, Η ΜΟΥΣΑ ΤΗΣ ΙΩΝΙΑΣ »

« ΣΜΥΡΝΗ, Η ΜΟΥΣΑ ΤΗΣ ΙΩΝΙΑΣ »« ΣΜΥΡΝΗ, Η ΜΟΥΣΑ ΤΗΣ ΙΩΝΙΑΣ »
Ένα μουσικό διαπολιτισμικό ταξίδι από το χθες στο σήμερα

110 καλλιτέχνες, 70 διαφορετικές τοποθεσίες, 10 σμυρνέικα τραγούδια!

Πρώτη επίσημη παρουσίαση

Δευτέρα 29 Μαϊου 2017
στο Θέατρο, ώρα 20:00

Υπό την αιγίδα
της Περιφέρειας Αττικής, της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας,
του Δήμου Θεσσαλονίκης,
της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος (Ο.Π.Σ.Ε.)
& του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών

Έφθασε η στιγμή για την πρώτη επίσημη παρουσίαση του οπτικοακουστικού έργου «Σμύρνη, η Μούσα της Ιωνίας» – Ένα μουσικό διαπολιτισμικό ταξίδι από το χθες στο σήμερα, το δεύτερο βίντεο της ομάδας «Παίζουμε Οικολογικά & Διαπολιτισμικά» μετά τον βραβευμένο «Ερωτόκριτο».

Δέκα γνωστά και αγαπημένα τραγούδια της Μικράς Ασίας και ειδικότερα της Σμύρνης, συνθέτουν ένα πλουραλιστικό μωσαϊκό, μέσα από μια σύγχρονη ενορχηστρωτική προσέγγιση. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στο στοιχείο της διαπολιτισμικότητας, καθώς βασικός στόχος του συγκεκριμένου έργου είναι η διαμόρφωση διαπολιτισμικής συνείδησης, αναδεικνύοντας μια κοινωνία που ανέπτυξε τις τέχνες και στηρίχθηκε στο σεβασμό της πολιτισμικής ετερότητας.

Το όραμα και τη δράση της ομάδας «Παίζουμε Οικολογικά & Διαπολιτισμικά» αγκάλιασαν αυτή τη φορά με την υποστήριξη και την εθελοντική συμμετοχή τους 110 καλλιτέχνες,  σημαντικοί εκπρόσωποι της ελληνικής μουσικής σκηνής, αλλά και καλλιτέχνες από το εξωτερικό.

 

Ερμηνεύουν (αλφαβητικά) οι:

Ελευθερία Αρβανιτάκη, Φωτεινή Βελεσιώτου, Καλλιόπη Βέττα, Lamia Bedioui, Εύα Βόγλη, Αυγερινή Γάτση, Σαβίνα Γιαννάτου, Alexandra Gravas, Ειρήνη Δερέμπεη, Δώρος Δημοσθένους, Νίκος Ζιώγαλας, Fide Köksal, Λυδία Κονιόρδου, Καίτη Κουλλιά, Παναγιώτης Λάλεζας, Ηλίας Λιούγκος, Σόλων Λέκκας, Βασίλης Λέκκας,  Andre Maia, Maria Markesini, Martha Moreleon, Γιώργος Μπαγιώκης, Σπυριδούλα Μπάκα, Ανδριάνα Μπάμπαλη, Δημήτρης Μπάσης, Κατερίνα Νιτσοπούλου (Anemos), Νίκος Ξυδάκης, Γιάννης Παλαμίδας, Σοφία Παπάζογλου, Έλλη Πασπαλά, Δημήτρης Πουλικάκος, Αφεντούλα Ραζέλη, Ναταλία Ρασούλη, Fuat Saka, Μαριαστέλλα Τζανουδάκη, The Burger Project (Σπύρος Μοσχούτης, Αλέξανδρος Γεωργουλόπουλος, Αλέξης Ιωάννου, Θάνος Κοσμίδης, Κωνσταντίνος Ζουγανέλης), Αγγελική Τουμπανάκη, Τάνια Τσανακλίδου, Μαρία Φαραντούρη, Μπέττυ Χαρλαύτη,  Haig Yazdjian, Mc Yinka, Word of Mouth (Bασίλης ΕL Pap Chico, Αποστόλης Bitman) και η Παιδική Χορωδία της Κιβωτού του Κόσμου.

 

Τα γυρίσματα του έργου, το οποίο έχει διάρκεια 18 λεπτά, έχουν πραγματοποιηθεί σε περισσότερες από 70 διαφορετικές τοποθεσίες, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, μικρασιατικές κοιτίδες του προσφυγικού ελληνισμού.

Την ενορχήστρωση υπογράφει ο συνθέτης και σολίστας Τάκης Φαραζής, σε συνεργασία με τον Θανάση Γκίκα και τον Δημήτρη Ιωαννίδη, μέλη της ομάδας «Παίζουμε Οικολογικά & Διαπολιτισμικά».

Ο διακεκριμένος σκιτσογράφος Soloup, συμμετέχει με σκίτσα του στο βίντεο, αλλά και οι καταξιωμένοι σκηνοθέτες Κοραής Δαμάτης (αφηγητής) και Πηγή Δημητρακοπούλου, σε συμβουλευτικό ρόλο.

 

Το δικό τους στίγμα βάζουν οι καταξιωμένοι σολίστες – μουσικοί από την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίοι είναι (με σειρά εμφάνισης):  Tigran Sargsyan, Eυγένιος Βούλγαρης, Mιχάλης Ορφανίδης, Θανάσης Γκίκας, Γιώργος Κοτσίνης, Δημήτρης Ιωαννίδης, Ανδρέας Πολυζωγόπουλος, Aναστάσιος Μισιρλής, Φώτης Σιώτας, Mίλτος Παπαστάμου, Mυρσίνη Μπεκάκου, Δημήτρης Τσεκούρας, Απόστολος Καλτσάς, Solis Barki, Σπύρος Παν, Τάκης Φραγκούς, Γιώργος Γιαννόπουλος, Νίκος Σιδηροκαστρίτης, Doros (Δημήτρης Μπρέντας, Nικόλας Αγγελόπουλος, Χρήστος Σύγγελος, Αλέξης Νόνης), Βαγγέλης Καρίπης, Κώστας Μερετάκης, Θοδωρής Χιώτης, Άγγελος Πολυχρόνου, Βασίλης Καράμαλης, Γιώργος Παλαμιώτης, Γιώργος Μακρής, Aλέξανδρος Αλεξανδρόπουλος, Γιώργος Τρανός, Ελευθερία Καρακούση, Στέφανος Κιουρτσόγλου, Σπύρος Γκούμας, Γιώργος Χαράτσης, Ισίδωρος Πάτερος, Δημήτρης Γκούμας, Μάριος Παπαδέας, Cihan Turkoglu, Ανδρέας Παππάς, Φώτης Μυλωνάς, Tomer Katz, Κώστας Χατζόπουλος (Anemos), Ειρήνη Δερέμπεη, Κάρολος Κουκλάκης, Αλέξανδρος Ιακώβου, Μιχάλης Νικόπουλος, Κώστας Λεμονίδης, Γιώργος Σχοινάς, Δημήτρης Πάντος, Δημήτρης Γάσιας, Κώστας Αλεξανδρής, Παναγιώτης Καμβυσίδης, Παντελής Στόικος, Περικλής Aλιώπης, Evrim Ateşler, Πάνος Δημητρακόπουλος, David Lynch, Σωκράτης Σινόπουλος, Χάρης Λαμπράκης, Τάκης Φαραζής, Λάζαρος Σαμαράς, Κυριάκος Γκουβέντας, Οδυσσέας Στεφανής.

 

Επίσης, συμμετέχουν μαθητές του Μουσικού Σχολείου Παλλήνης, η  Ορχήστρα Εγχόρδων «Δημήτρης Δραγατάκης» του Εθνικού Ωδείου Αγ. Παρασκευής, μέλη του Χορευτικού Ομίλου «Χοροπατήματα» και η μικρή Παναγιώτα Αρχοντούλη.

Το μουσικό έργο « Σμύρνη, η Μούσα της Ιωνίας » προβάλλει σημαντικά στοιχεία της πολιτισμικής μας ταυτότητας, ενώ επιχειρεί να προσεγγίσει τη νεότερη γενιά και να διατηρήσει την ιστορική της μνήμη, χρησιμοποιώντας το πιο αποτελεσματικό μέσο τη Μουσική.

 

Κατά τη διάρκεια της πρώτης επίσημης παρουσίασής θα μιλήσουν άνθρωποι από το χώρο της Τέχνης και του Πολιτισμού, καθώς και καλλιτέχνες και συνεργάτες της ομάδας. Πιο αναλυτικά:

Κοραής Δαμάτης, σκηνοθέτης | συγγραφέας
Τάκης Φαραζής, συνθέτης | μουσικός
Soloup, σκιτσογράφος
Maria Markesini, μουσικός | ερμηνεύτρια
και τα μέλη της ομάδας «Παίζουμε Οικολογικά & Διαπολιτισμικά».
΄

Την εκδήλωση θα χαιρετίσουν
η Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Αττικής κα Εύη Αποστολάκη
και ο Γ. Γραμματέας της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος (O.Π.Σ.Ε.)
κ. Δημήτρης Παντέλας

Λίγα λόγια για την ομάδα «Παίζουμε Οικολογικά & Διαπολιτισμικά»

Η ομάδα ξεκίνησε τη δράση της το 2011 με τη δημιουργία ενός video, με μουσικό θέμα τον Ερωτόκριτο, στο οποίο συμμετείχαν εθελοντικά 77 σημαντικοί Έλληνες καλλιτέχνες. Η πρώτη ανάρτηση του video στο διαδίκτυο ήταν στις 26 Ιουνίου 2011. Ήταν μια δράση με μεγάλη ανταπόκριση, μηνύματα υποστήριξης από όλο τον κόσμο και βραβεύσεις.

■ Συμμετοχή στο 13ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου & Πολιτισμού Πάτρας (2011).

■ Τιμητική διάκριση στο 5ο Φεστιβάλ Ντοκυμαντέρ Χαλκίδας (2011).

■ Ειδικός έπαινος περιβαλλοντικής ευαισθησίας ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2012, στα πλαίσια της
Απονομής βραβείων του ECOCITY στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών (2012).

■ Χρήση του video από το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ), αλλά και από διάφορα σχολεία σε όλη τη χώρα για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

■ Μέχρι σήμερα περισσότερες από 2.000.000 συνολικές προβολές στο διαδίκτυο.

Η ομάδα έχει δημιουργήσει την παράσταση «Τι σε μέλει εσένανε από πού είμαι εγώ»Από την Κρήτη στη Σμύρνη και από το χθες στο σήμερα, χτίζοντας τη γέφυρα εκείνη που ενώνει τους δύο σταθμούς της δράσης της, την Κρήτη και τη Σμύρνη.  Το συγκεκριμένο project παρουσιάστηκε το Φεβρουάριο του 2016 στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και τον Μάρτιο του 2017 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, όπου μια πλειάδα καλλιτεχνών μετέφερε ζωντανά επί σκηνής στιγμές των δύο μουσικών έργων, του Ερωτόκριτου και του καινούριου project “Σμύρνη, η Μούσα της Ιωνίας.

Η παρουσίαση του μουσικού έργου «Σμύρνη, η Μούσα της Ιωνίας»
στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης στις 29 Μαΐου 2017
είναι η πρώτος σταθμός πριν ξεκινήσει το ταξίδι του
σε επιλεγμένα Φεστιβάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

 

Promo video παρουσίασης:

ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ:

 

Site:
■  paizoumeoikologika.org

Παίζουμε Οικολογικά & Διαπολιτισμικά

ypo-tin-aigida

Πληροφορίες: Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Πειραιώς 206, (ύψος Χαμοστέρνας), Ταύρος, Τηλ. 210 3418550 & 210 3418579

Ημέρα και ώρα εκδήλωσης: Δευτέρα 29 Μαΐου στο Θέατρο, ώρα 20:00
Είσοδος μόνο με προσκλήσεις.

Υπεύθυνες Επικοινωνίας:
Έλλη Ρουμπέν   &   Έλενα Χριστάκου

ΜΕΓΑΣ ΧΟΡΗΓΟΣ ΙΜΚ
Eθνική Τράπεζα

ΧΟΡΗΓΟΣ ΙΜΚ
ΔΕΠΑ

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗΣ ΙΜΚ
PricewaterhouseCoopers

ΔΩΡΗΤΕΣ ΙΜΚ
KARANTZAS AND PARTNERS LAW FIRM
GRUPPO GEMELLO

ΘΕΣΜΙΚΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΙΜΚ
Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου
Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών
Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου
Σπίτι της Κύπρου -Μορφωτικό Γραφείο Κυπριακής Πρεσβείας
Δήμος Αθηναίων
EFFE-Europe for Festivals, Festivals for Europe
LIKE- European Regions and Cities for Culture

ΘΕΣΜΙΚΟΣ ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΙΜΚ
ΕΡΤ

Στάθμευση στο εμπορικό κέντρο athensheart
Οι θεατές των παραστάσεων του ΙΜΚ δικαιούνται δωρεάν στάθμευση στο Parking του εμπορικού κέντρου Athens Heart από Δευτέρα έως Σάββατο από τις 08:00-22:00. Από τις 22:00 έως τη 01:00 η χρέωση είναι 2,5€ και 1€.για κάθε επιπλέον ώρα στάθμευσης. Τις Κυριακές οι θεατές των παραστάσεων του ΙΜΚ θα επιβαρύνονται με 2,5€ για χρήση του parking από τις 10:00 έως 01:00. Από τις 01:01πμ θα επιβαρύνεται με κόστος 1€ για κάθε επιπλέον ώρα.

 

 

 

 

Άλλα Άρθρα:

: melwdos

Κοινοποίηση

Γράψτε το σχόλιο σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

9 − four =